Guzevičius: tai 1940 metų modelis

Kaip Delfi sakė atsargos pulkininkas Saulius Guzevičius, vertinant įvykius Bučoje, vertėtų atsisukti ir pažiūrėti į istorinę patirtį.

„1940 metai – kai mes gavome informaciją apie tai, kas dedasi Ukrainos miestuose, kuriuos palieka rusų kariuomenė, pirma mintis buvo apie Rainių miškelį. Tas miškelis buvo tik viena iš vietų, buvo kalėjimai, žmones, nusiteikusius patriotiškai, rusai kiek pasiekė, tiek žudė. Katynės žudynės – dar viena vieta. Lenkų karininkai, pralaimėję, pasidavę į nelaisvę, buvo tiesiog išnaikinti, nes juos matė kaip grėsmę“, – priminė pašnekovas.

Tai, pasak jo, buvo bolševikinis Stalino režimas – „ciniškas ir visiškai bedieviškas bet kokio potencialo, kuris galėtų pasipriešinti okupacijai, naikinimas“.

„Jei mes grįšime į pačią šio karo pradžią vasario 24-25 dienomis, tai ten labai aiškiai skamba Putino pasakymai: denacifikacija ir demilitarizacija. Tai į nūdienos kalbą įvilktas ciniškų žudynių planas, tik jam uždedamos etiketės“, – įvertino S. Guzevičius.

Atsargos pulkininko teigimu, šie terminai reiškia tik vieną, – kad kiekvienas vyras, kuris gali pakelti ginklą ir pasipriešinti, automatiškai tampa likviduotinu asmeniu.

„Tai yra ciniška. Mano manymu, tai yra 1940 metų modelis. Tiesą pasakius, manau, kad mes pražiopsojome vieną momentą Putino augime, nes kai jis tapo prezidentu, šalia jo visada būdavo Petro I portretas – tarsi Rusijos plėtros, lango į Europą, modernizavimosi dalis, o paskui staiga Petras I dingsta ir visur atsiranda Stalino kulto apraiškos. Šioje vietoje, matyt, jau buvo lūžis“, – svarstė pašnekovas.

Saulius Guzevičius

Tad, kaip komentavo jis, rusų okupantai elgiasi kaip Stalino okupacijų bangos laikotarpiu.

„Aš manau, kad toks įsakymas jau buvo duotas įsiveržiant ir okupuojant teritorijas. Tai tiesiog buvo planas – „denacifikacija“ bei „demilitarizacija“ ir buvo dalis šio plano. Dalis žmonių buvo sulaikyti, kankinti, siekiant išgauti papildomos informacijos apie pasipriešinimą, o paskui, traukiantis, kaip ir 1940-aisiais tiesiog sunaikinti ciniškai“, – sakė S. Guzevičius.

Jo teigimu, rusų kariuomenėje toks elgesys yra sisteminis.

„Mano manymu, tai negali būti kažkokie atskiri smurto ar neapykantos proveržiai. Mes čia matome sistemą, kaip tai daroma. Kita vertus, grįžtant prie rusų elgesio, mane asmeniškai šiek tiek nustebino, nes aš galvojau, kad bolševikų ordos ir Antrojo pasaulinio karo metodai jau vis dėlto truputį nustumti į šoną“, – pripažino atsargos pulkininkas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad 2014 metais rusai, okupuodami Krymą, organizavo operaciją beveik be aukų.

„Tada tai buvo įžūlu, bet planuotai, organizuotai padaryta ir bent dalis rezultatų pasiekta. Dabar matosi kraugeriškas troškimas su 1940 metų atspalviu“, – konstatavo S. Guzevičius.

Vis dėlto jis neatmetė, kad Ukrainoje tokių vaizdų rusų okupuotose teritorijose gali būti daugiau.

„Manyčiau, kad gali, labai panašu. „Denacifikacija“ ir „demilitarizacija“ – dabar mes pradedame matyti, kas slėpėsi po šiais žodžiais: tai labiau buvo panašu į pretekstą įsiveržimui, bet mes matome, kad tai buvo ciniškas planas“, – pridūrė pašnekovas.

Malinionis: tokie veiksmai rodo rusų pajėgų silpnumą

Atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis Delfi sakė, kad įvykiai Bučoje, šokiravę visą pasaulį, visgi kartu parodo Rusijos armijos silpnumą.

„Tai parodo, kad tie kariai nėra labai gerai organizuota kariuomenė. Valdomos kariuomenės, kur yra disciplina, lyderystė, vadai, kurie viską valdo ir kontroliuoja, taip nedaro. Toks poelgis yra žiaurus, sukeliantis daug emocijų ir iš esmės jis vienija pasaulį prieš Rusijos kariuomenę, jos veiksmus“, – pastebėjo pašnekovas.

Vaidotas Malinionis

V. Malinionis akcentavo, kad toks žiaurumas yra karo nusikaltimas.

„Jei pažiūrėtume iš kitos pusės, tai dabar Vakarų ryžtas tik padidėjo: dar daugiau siųs ginklų ukrainiečiams, dar labiau juos rems. Rezultatas iš esmės gaunasi neigiamas tai kariuomenei. Kariuomenės taip nesielgia“, – teigė atsargos pulkininkas.

Tuo tarpu ukrainiečiai, pasak eksperto, demonstruoja profesionalumą.

„Ukrainiečiai priešingai – demonstruoja labai profesionalią savo kariuomenę, disciplinuotą, kuri matosi, jog yra valdoma. Jie laimi informaciniame kare bei matome, kad ir mūšiuose“, – įvertino V. Malinionis.

Jo teigimu, toks okupantų elgesys yra skirtas palaužti, demoralizuoti ukrainiečius, tačiau toks rezultatas pasiektas nebus.

„Tai yra labai barbariškas poelgis. Civilizuotos, disciplinuotos ir veiksmingos kariuomenės taip nesielgia. Tai parodo, kad tai daugiau gauja nei kariuomenė. Tai Viduramžiai kažkokie“, – sakė atsargos pulkininkas.

V. Malinionis taip pat pripažino, kad tokių vaizdų Ukrainoje galime pamatyti ir daugiau.

„Aš neatmetu tokios galimybės. Tai Viduramžiai, gal kokie mongolai taip elgdavosi, bet tai rodo tik jų silpnumą – jie neefektyvūs mūšyje, bet jie panaudoja jėgą prieš beginklius žmones, vaikus netgi žudo. Stiprus žmogus, stipri organizacija tokių dalykų nedaro, čia jų silpnumo išraiška pačia žiauriausia forma“, – pridūrė jis.

Zelenskis pirmadienį lankėsi Bučoje

Paskelbus apie tai, ką ukrainiečiai rado nuo rusų okupantų išlaisvintoje Bučoje, Vakarų šalys suskubo pasmerkti karo nusikaltimus. Europa ruošiasi sankcijų griežtinimui, o Lietuvos Užsienio reikalų ministerija paskelbė išsiunčianti Rusijos ambasadorių, pažeminanti diplomatinių santykių su Rusija lygį iki reikalų patikėtinio bei uždaranti Rusijos konsulatą Klaipėdoje, kuris dirbo tranzito į Kaliningradą klausimais.

Bučoje pirmadienį apsilankė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Dieną anksčiau jis teigė, kad rusų kontroliuojamose teritorijose gali nutikti dar baisesnių dalykų nei Bučoje.

Volodymyras Zelenskis

„Nes toks yra į mūsų šalį įžengusios Rusijos kariuomenės būdas. Jie yra žvėrys, kurie nemoka elgtis kitaip“, – sekmadienio vakarą vaizdo kreipimesi teigė V. Zelenskis.

Jis tikino norįs, kad kiekvieno rusų kario motina pamatytų nužudytųjų lavonus Bučoje ir kituose Ukrainos miestuose.

„Kuo jie nusikalto? Kodėl jie buvo nužudyti? Kuo nusikalto vyras, gatve važiavęs dviračiu?“ – klausė V. Zelenskis. – Kodėl buvo kankinami paprasti civiliai, gyvenę paprastame taikiame mieste? Kodėl moterys buvo smaugiamos, o iš jų ausų lupami auskarai? Kaip jie gali prievartauti moteris ir tada nužudyti jas jų vaikų akivaizdoje? Išniekinti jų kūnus net ir po jų mirties? Kodėl jie pervažiavo jų kūnus tankais? Ką Buča padarė Rusijai?“.

Maskva atsakomybės už įvykius Bučoje kratosi ir savo kaltę neigia.

V. Zelenskis kalboje pridūrė, kad Bučoje turėtų apsilankyti buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy ir pažiūrėti į savo žlugusios politikos Rusijos atžvilgiu padarinius. „Kviečiu ponią A. Merkel ir poną N. Sarkozy atvykti į Bučą ir pažiūrėti, ką lėmė 14 metų vykdyta nuolaidžiavimo politika“, – teigė V. Zelenskis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)