Socialdemokratai, kaip rašoma pranešime spaudai, stebisi, kodėl valdantieji nesvarsto valstybinių energetikos monopolijų pelnų peržiūros – esą vien valstybės valdomos „Ignitis“ pelnas šiais metais gali siekti 310 mln. eurų.

„D. Kreivys ir Vyriausybė kol kas konkrečiai nieko nepasako, išskyrus faktą, kurį mes ir taip visi puikiai žinome: taip, dujos ir elektra brangs. Tiesa, yra siūlymas, kad už viską reikės sumokėti per 5 metus. Bet apie tai, kaip bus didinamos gyventojų pajamos, kaip, kiek ir ar apskritai didės perskirstymas per biudžetą – kol kas tyla.

Galiausiai lig šiol neatsakoma, ar valdantieji palaikys mūsų siūlymą dėl laikino lengvatinio 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifo elektros ir dujų buitiniams vartotojams – girdime tik išsisukinėjimus“, – teigia Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

Jo vertinimu, valdantieji pabrangusias dujas, elektrą ir šildymą vis dar vertina atmestinai ir tik kaip laikiną reiškinį, o keletas priemonių, kurias siūlo Vyriausybė, pristatytos tik trečiadienį. „Lieka klausimas, kada jos pasieks Seimą“, – priduria A Sysas.

Primena, kad elektros tiekėją daugelis jau pasirinko

Tuo metu Socialdemokratų frakcijos narys Eugenijus Sabutis pabrėžia, kad būtini sprendimai dėl drastiškai didėjančių kainų, pasak jo, turėtų būti daromi jau dabar, o išvis būtų buvę idealu, kad Vyriausybė žingsnius būtų dėjusi dar prieš kelis mėnesius, kai rinkos jau signalizavo apie energijos brangimą.

Algirdas Sysas

„Vyriausybė užsimena, kad vienos iš priemonių galėtų būti elektros rinkos liberalizavimo etapo laikinas stabdymas, kylančio dujų ir elektros tarifo išskaidymas per ateinančius metus bei didesnis kompensavimas nepasiturintiems, bet ar tai tikrai tos priemonės, kurių laukia kiekvienas gyventojas“, – klausia E. Sabutis.

Pasak jo, lig šiol neaišku, ką duos elektros rinkos liberalizavimo terminų atidėjimas ar pabrangusios energijos išdėliojimas per ilgesnį laikotarpį.

„Susidaro įspūdis, kad valdančiųjų siūlomos priemonės yra imitacinės – tiesiog tūpčiojama. Juk elektros tiekėją jau pasirinko dauguma vartotojų, o energijos pabrangimą vis tiek reikės grąžinti mums visiems, tik per ilgesnį laikotarpį.

Papildomų šildymo kompensacijų svarstymas greičiausiai Seimą pasieks tik su kitų metų biudžetu, o šildymo sezonas tuo metu jau bus įsibėgėjęs. Žmonės sausį jau turės būti apmokėję sąskaitas už spalį, lapkritį ir gruodį – už tris mėnesius“, – primena parlamentaras E. Sabutis.

Dainius Kreivys

Ragina sekti ispanų, prancūzų, italų pavyzdžiu

Socialdemokrato nuomone, šiuo metu Vyriausybės siūlomos priemonės – netvarios.

„Europos Sąjungos valstybėse vis garsiau kalbama, kad energijos kainas valdyti reikia mažinant mokestinę naštą ir skiriant subsidijas kylančiam energijos tarifui. Šiuo metu tą jau daro Ispanija, peržiūrėdama energetikos įmonių pelnus ir mažindama PVM energijai. Panašiu keliu pasuko Prancūzija ir Italija“, – akcentuoja E. Sabutis.

Seimo nario teigimu, energetikos sektoriuje dominuojančios valstybinės įmonės „Ignitis“ prognozėmis, jų pelnas šiais metais gali siekti iki 310 mln. eurų ir galimai bus didesni net 6 proc. lyginant su praėjusiais metais, o vien už pirmąjį šių metų pusmetį įmonė savo akcininkams jau išmokėjo dešimtis milijonų eurų.

E. Sabučio manymu, matant šiuos skaičius, viena iš priemonių primažinti sąskaitas vartotojams taip pat turėtų būti valstybinių energetikos įmonių pelno peržiūra.

„Dabar ir yra pats tinkamiausias momentas galvoti ne apie dar didesnius įmonių pelnus, o atsisukti į Lietuvos gyventojus ir kaip įmanoma maksimaliai jiems padėti ištverti šį šildymo sezoną“, – pabrėžia socialdemokratas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)