Bijojo, kad informacija nutekės

Delfi primena, kad praėjusią savaitę žiniasklaidą pasiekė VSD darbuotojo kreipimasis, skirtas tuometiniam NSGK pirmininkui V. Bakui, gautas jis 2019 balandžio 25 dienos, likus kelioms savaitėms iki pirmojo prezidento rinkimų turo. Tuo metu V. Bakas buvo prezidento rinkimuose dalyvavusio premjero Sauliaus Skvernelio rinkimų štabo vadovas.

Primename, kad remiantis VSD pranešėjo dokumentu, keliamos prielaidos, kad galimai departamentas kišosi į prezidento rinkimų procesą ir rinko informaciją apie buvusį diplomatą Vygaudą Ušacką ir tuomet dar tik kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinką.

Pats V. Bakas 15min.lt praėjusią savaitę sakė, kad gavęs VSD darbuotojo informaciją vienas sprendė, ką daryti, tarėsi tik su komiteto patarėjais ir STT direktoriumi. Politikas teigė, kad komitetui šios informacijos neperdavė, nes nepasitikėjo jo nariais ir bijojo, kad informacija gali nutekėti.

Vytautas Bakas

Pranešėjo kreipimosi tekste yra nurodoma ir konkreti priežastis, dėl kurios jis kreipiasi į V. Baką. Žvalgybos įstatymo 21 straipsnio 5 dalis numato, kad „žvalgybos pareigūnai turi teisę tiesiogiai kreiptis į Seimo komitetą dėl žvalgybos institucijos vykdomos veiklos“. Pats teksto autorius paprašė pranešėjo statuso.

Penktadienį dabartinis NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas paskelbė, kad su juo susisiekė pats pranešėjas ir pasakė nusprendęs liudyti apie visą šią situaciją komitetui.

Taip pat komiteto pirmininkas Delfi informavo, kad kreipėsi į atsakingas institucijas dėl galimybės, kad V. Bakas kalbėdamas apie pranešėjo liudijimą, pažeidė Pranešėjų apsaugos įstatymą ir be jo sutikimo atskleidė informaciją.

Turėjo pranešti komitetui

Praėjusios Seimo kadencijos NSGK pirmininkas Artūras Paulauskas Delfi sakė, kad žvelgiant į visą situaciją, V. Bakas turėjo tokią jautrią informaciją pristatyti komitetui, tuo labiau, kad pats buvo susijęs su vykstančiais prezidento rinkimais.

„Jis tuo metu buvo Sauliaus Skvernelio rinkimų štabo vadovas ir čia yra klausimai susiję su kitų pretendentų, oponentų štabų veikla. Čia ir gaunasi konfliktas – jis turi kažkokią medžiagą, suprask, prieš savo konkurentus. (…) Be abejo, jei komitetas būtų gavęs tą pranešimą, būtų paprašęs jo nusišalinti nuo tyrimo, nes jis tuo metu buvo aktyvus rinkiminės kampanijos dalyvis. (…) Mano nuomone, V. Bakas turėjo komitetui pranešti tokią svarbią žinią. Nes komitetas in corpore vykdo kontrolę“, – situaciją vertino buvęs NSGK pirmininkas.

„Jis tuo metu buvo Sauliaus Skvernelio rinkimų štabo vadovas ir čia yra klausimai susiję su kitų pretendentų, oponentų štabų veikla. Čia ir gaunasi konfliktas – jis turi kažkokią medžiagą, suprask, prieš savo konkurentus“.

A. Paulauskas priminė, kad visas komitetas atsakingas už kontrolę. „Komitetas vykdo kontrolę, ne atskiri pareigūnai“, – sakė jis.

Politikas prisiminė, kad jam vadovaujant komitetui žvalgybos pareigūnai pristatydami informaciją kartais sakydavo „ne prie visų, bet jums galime pasakyti“.

„Aš tada klausdavau, kodėl man sako, jei negaliu pasidalinti su savo kolegomis, kur aš dėsiu tą žinojimą. Kaip komiteto pirmininkas su savo komiteto nariais noriu aptarti tai“, – prisiminė jis.

V. Bako veiksmus A. Paulauskas įvertino kaip netinkamus.

„V. Bakas, aišku, turėjo pasidalinti su komitetu. Tai per daug jautrus klausimas. Taip, pirmininkai persiunčia informaciją, aš irgi tai darydavau, vienasmeniškai gali tai padaryti, kai klausimai tokie, kad nereikėtų komiteto viso trukdyti. Bet yra tam tikri klausimai, o čia iš viso retas atvejis. Nes žvalgybos įstatymas buvo priimtas 2013 metais, čia turbūt yra pirmas atvejis, kai komitetas iš VSD vidaus gavo informacijos. Tai, kad komitetas nežinotų tokio atvejo, mano supratimu, yra ne visai gerai“, – tikino jis.

A. Paulauskas Delfi pasakojo, kad nepritaria teiginiams, kad reikėjo iš viso nieko nedaryti.

„Nes pareigūnas išdrįso ateiti ir pasakyti, reikia gerbti šį žmogaus poelgį. Ar teisingi jo samprotavimai, ar ne, komitetas turi patikrinti ir atsakyti. Bet jeigu mes iš karto užpuolame pranešėją, kad jis gal D. Jauniškio vietą užimti nori, tada niekada nesulauksime jokių signalų iš apačios“ ,– kalbėjo politikas.

NSGK turi išsaiškinti

Buvęs NSGK pirmininkas sakė, kad dar negali tvirtai pasakyti, jog ši istorija turėtų būti vertinama kaip dėmė VSD.

„Čia dar tikrai nėra aišku, ar yra dėmė VSD, ar ne. Dalia Grybauskaitė sako, kad reikia viduje VSD tvarkytis, jai turbūt nepatinka, kad ta informacija iš vidaus išeina. Bet dažniausiai taip ir būna, kad visi skandalai iš vidaus išeina. Aš nežinau dėl skandalo, nevadinčiau to dėme, bet tiesiog reikia išsiaiškinti, kas ten yra ir kas ten buvo“, – sakė A. Paulauskas.

Artūras Paulauskas

Ir teigė, kad komitetas be specialių įgaliojimų turėtų atlikti tyrimą.

„Šitoje vietoje reikia neleisti plisti negeroms žinioms apie VSD. Visi tie tyrimai, kurie Seime buvo, jie niekam neatnešė jokios naudos“, – Delfi pasakojo A. Paulauskas.

Informaciją pateikti privalo

Kaip pirmadienį Delfi informavo NSGK pirmininkas D. Gaižauskas antradienį komitetas lauks VSD vadovo komentarų apie šią situaciją.

„Rytoj nuo 8 valandos į posėdį yra kviestas VSD direktorius, gal jis į Seimą atsives ir kelis darbuotojus, kurie galės paaiškinti aplinkybes, ar bent tą situaciją, kuri pasirodė viešojoje erdvėje“, – Delfi sakė D. Gaižauskas.

VSD atstovų bus prašoma įsileisti komiteto narius ir į VSD bei parodyti, kaip vykdoma informacijos paieška apie žmones. NSGK taip pat planuoja ir susitikimą su pačiu pranešėju.

Paklaustas, ar V. Bakas turėjo apie gautą informaciją informuoti komiteto narius, D. Gaižauskas atsakė vienu žodžiu – tai jo „pareiga“.

Dainius Gaižauskas, Darius Jauniškis

„Be abejo, tai yra pareiga. Dėl to ir Irinos Rozovos viena iš dalių yra ta, kad jeigu medžiagą komitetas gauna per jo pirmininką, Statute yra pasakyta, kad komiteto vadovas privalo pateikti ją arba visus komiteto narius aprūpinti ta informacija. Ir komitetas toliau sprendžia, ką daryti. Negalima selekcionuoti. (…) Kaip pirmininkas komiteto tu neturi teisės duoti ar neduoti informacijos, taip būti negali“, – kalbėjo politikas.

„Jis taip suvokia tas savo pareigas, nors yra aiškiai įstatyme parašyta, kaip turi būti veikiama“, – tikino jis.

Paklaustas, kaip vertina 15min.lt perduotą V. Bako komentarą apie tai, kad bijojo, jog informacija bus nutekinta, D. Gaižauskas tai vertino kaip savo pareigų nesuvokimą.

„Jis visą laiką randa paaiškinimų sau, natūralu, turbūt tai gynybinė pozicija. Kaip komiteto nariai jam esame sakę, kad jei paaiškės aplinkybės, jog buvo nuslėpta nuo komiteto kažkas, nes jis vis prasitardavo. Bet jis įsivaizdavo, kad jis kaip komiteto pirmininkas turi teisę duoti informaciją arba ne. Jis nesuvokia, ar jis tyčia nesuvokia, ar apsimeta, kad nesuvokia“, – teigė jis.

Paklaustas, dėl kokių priežasčių jis galėjo nuspręsti nepateikti šios informacijos komitetui, NSGK pirmininkas prakalbo apie artėjančius ir buvusius rinkimus.

„O toliau ko gero rinkimai. (…) Čia aplinkybės labai geros – artėja rinkimai, dėmesys maksimalus VSD, nes vadovas keičiasi. Tos aplinkybės yra labai svarbios, o V. Bakas jau neturi tiek dėmesio, kiek turėjo. (…) Kita vertus, mes nežinome, ar jo niekas nekursto paties, to mes irgi nežinome“, – kalbėjo D. Gaižauskas.

Politikas negalėjo atmesti galimybės, kad ši informaciją, kurią prieš pat prezidento rinkimus gavo V. Bakas galėjo pasiekti viešąją erdvę.

„Čia tik svarstau, bet jei jis turėjo išeiti į viešą erdvę su šia informacija, nežinia, kaip čia tie rinkimai būtų susiklostę“.

„Man atrodo, kad rinkimai artėjantys. (…) O šią informaciją V. Bakas gauna balandžio mėnesį, prieš pat prezidento rinkimus. Jeigu buvo suplanuota, kad jis išbėgs į viešą erdvę, kaip kad dabar buvo daroma, vėl būtų fonas geras. Bet tai neįvyko, ir dabar žinok, kodėl tai neįvyko – ar STT vadovas patarė tirti. Čia tik svarstau, bet jei jis turėjo išeiti į viešą erdvę su šia informacija, nežinia, kaip čia tie rinkimai būtų susiklostę. Lygiai ir dabar, balandį bus duotas startas jau Seimo rinkimams“, – sakė NSGK vadovas.

Politikas taip pat atkreipė dėmesį, kad iki šiol nėra aišku, ar žiniasklaidą pasiekusi informacija turi slaptumo žymą, galbūt buvo pateikta slapta informacija ir taip būtų pažeidžiama ši tvarka.

Delfi pastebėjo, kad žiniasklaidą pasiekęs pranešėjo kreipimasis neturi registracijos numerio. Visi dokumentai turi būti registruoti.

„O jeigu šis dokumentas net nėra registruotas, tai čia visiškai negerai, tada raštvedybos taisyklės pažeistos“, – sakė D. Gaižauskas ir pridūrė, kad galbūt žiniasklaidą pasiekė ne visas dokumentas.

NSGK komiteto žiniomis, pranešėjo kreipimasis galimai nebuvo registruotas kaip dokumentas.

Su pačiu V. Baku Delfi kol kas nepavyko susisiekti.

VSD neigia, kad būta kokių nors neteisėtų veiksmų, o pranešėja vadina auka. Tyrimą pradėti yra atsisakiusios Generalinė prokuratūra, STT, Seimo valdyba ir NSGK.