Girnius: būtų labai naudinga, jei Skvernelis kandidatuotų, bet pralaimėtų

„Žinių radijo“ laidoje „Įvykiai ir komentarai“ viešėjęs politologas dr. Kęstutis Girnius teigia, kad sėkmingiausias scenarijus būtų toks – kandidatuoti, bet nelaimėti.

„Skvernelis yra racionalus. Jis pridirbęs tiek daug dalykų per paskutinius 2-3 mėnesius, todėl jam racionalu būtų nekandidatuoti“, – teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas dr. Kęstutis Girnius.

Politologas įvardijo, kad jei S. Skvernelis kandidatuotų ir pralaimėtų, tai parodytų jo įtakos susilpnėjimą.

Kęstutis Girnius

Vis dėlto, šioje situacijoje K. Girnius teigia pastebintis ir valstiečių ir žaliųjų lyderio Ramūno Karbauskio žaidimą. „Truputį įžiūriu tokį gudrų Karbauskio žaidimą. Nuo pat pradžių jis netapo Seimo pirmininku, jis tapo tik frakcijos ir vieno komiteto vadovu. Manau, kad jam būtų labai naudinga, jei Skvernelis kandidatuotų, bet pralaimėtų. Jei pralaimėtų, tai būtų visiškai antrasis žmogus partijoje, kuris neturi žmonių pasitikėjimo, o Karbauskis – turi ar neturi – mes nežinome.“

O kokias įžvalgas K. Girnius mato situacijoje, jei S. Skvernelis kandidatuotų ir laimėtų? „Karbauskis sakytų, kad turi būti dėkingas, kad mobilizavau skyrius, mes tave parėmėme ir sudarėme sąlygas, kad kandidatuotum“, – svarstė K. Girnius.

Politologas teigė, kad jei pats būtų S. Skvernelio vietoje, siūlytų kandidatuoti pačiam R. Karbauskiui.

Bielinis: ir vienu, ir kitu atveju jam gali iškilti tam tikri pavojai

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, politologas Lauras Bielinis DELFI teigė, kad Sauliui Skverneliui ši situacija yra sudėtinga. „Jo kandidatavimas į prezidentus ir pralaimėjimas reikštų tam tikrą pozicijų susilpnėjimą valstiečių ir žaliųjų gretose, – kalbėjo politologas. – Jo atžvilgiu šiandien yra nusistovėjusi tokia nuostata, kad jis tarsi yra atsvara Karbauskiui, savotiškas kitas sparnas. Tokiu būdu jie traktuojami kaip du lyderiai.“

Politologo teigimu, pralaimėjimo rinkimuose atveju S. Skvernelis netektų tam tikrų lūkesčių iš savo rinkėjų ir susilpnėtų jo įvaizdis.

L. Bielinis svarstė, kad S. Skvernelio pasilikimas dabartinėje pozicijoje taip pat būtų vertinamas neigiamai: „Pademonstruotų, kad išsigando, abejoja savimi“.

Politologo teigimu, S. Skverneliui bus sunku ir vienu, ir kitu atveju. „Ir vienu, ir kitu atveju jam gali iškilti tam tikri pavojai“, – įvardijo L. Bielinis.

Lauras Bielinis

Dr. K. Girnius teigia, kad pastarųjų mėnesių įvykiai, kuriuose figūravo S. Skvernelis, neliks nepastebėti, tačiau L. Bielinis tikina, kad ištikimiems rėmėjams ir rinkėjams tai įtakos nepadarys. „Ta įtaka labai nedidelė. Skvernelio ir bendrai valstiečių ir žaliųjų rinkėjai yra visai kitas socialinis sluoksnis. Mokytojai ar mokytojų palaikytojai nesudaro tos daugumos, kuri reikalinga valstiečiams ir žaliesiems, – kalbėjo L. Bielinis. – Rinkimiškai tai nėra taip aktualu, kaip gali atrodyti.“

O ar nebūtų naudingiausia atsitraukti ir pasiūlyti kandidatuoti pačiam R. Karbauskiui? „Galėtų taip padaryti, bet nežinau, ar Skvernelis sugebės tai ištarti. Be to, nemanau, kad toks situacijos sumodeliavimas palengvintų darbą valstiečiams ir žaliesiems“, – kalbėjo L. Bielinis.

Politologas pastebėjo, kad toks kandidatų vardijimas gali būti tiesiog žaidimas. „Buvo ir Pranckietis, ir Juozaitis minimas. Buvo kalbama, kad ir pats Karbauskis gali būti. Šiuo atveju valstiečiai ir žalieji sprendžia keistą, jiems patiems galbūt paradoksalų klausimą: ką gi čia tokį paskyrus į kandidatus, nors šiaip prezidento pozicija jiems nėra aktuali“, – tvirtino L. Bielinis.