Daugiau galių, nei turėjo Andriukaitis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Tomas Tomilinas teigė, kad postu džiaugiasi.

„Pagal dabartinę komisijos sudėtį, matau, kad tai yra pagrindinis aplinkosaugos ministro postas. Manau, kad tai yra ypatingai reikšminga pozicija. Pirmiausia, mums tai svarbu, kaip žaliesiems, savo tapatybę tuo būdu mes stiprinsime, per aktyvų, progresyvų ir jauną komisarą komisijoje. Kita vertus, tai yra svarbu, nes Europos sąjungos teisė suteikė išskirtines teises vienose srityse, pavyzdžiui, aplinkosaugoje.

„Dabartinis mūsų komisaras, dirbęs sveikatos srityje, realių galių nacionalinių, valstybinių neturėjo. O aplinkos komisaras turi galią virš nacionalinių valstybių, tai daug stipresnis postas, nei dabar“, - sakė jis.

Tomas Tomilinas

Jis tikėjosi, kad tai ženkliai prisidės ir prie Lietuvos pozicijos stiprėjimą tarptautinėje arenoje. O kandidato amžių jis įvertino kaip pranašumą.

DELFI primena, kad praeitoje komisijos sudėtyje Vytenis Andriukaitis buvo atsakingas už sveikatą ir maisto saugą.

Nepažįsta „žalios“

Lietuvos Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas žurnalistams Seime sakė, kad Virginijui Sinkevičiui siūlomas aplinkos eurokomisaro portfelis jam bus visiškai nežinomas. Tačiau yra įprasta, kad eurokomisarams tenka įsigilinti į visiškai naujas darbo sferas.

„Jam labiau buvo tikęs, tai, kas jam buvo siūlomas paskutiniu metu, vakar skambėjo, kad jam bus siūloma mokslo ir inovacijų portfelis, kaip dabartinio ministro veiklos sfera. Ir tikrai jis jose pasikaustęs“, - kalbėjo liberalas.

Politikas samprotavo, kad toks postas V. Sinkevčiui pasiūlytas turbūt dėl to, kad jį remia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Tačiau E. Gentvilo teigimu, patys valstiečiai, turbūt, nė ir nežino, kiek jie patys yra „žali“.

Eugenijus Gentvilas

„O aplinkos portfelis, matyt, priderintas prie to, kad tai žaliųjų kandidatas, kiek čia jie yra žalieji, tai jie patys, kaip matote, abejoja. O pasižiūrėjus į Ramūno Karbauskio ar Aurimo Gaižiūno automobilius 6 litrų (varikliu, aut. p.) kubatūros. Jie dar neskiria žalios nuo kokios kitos. Bet aš manau, kad jaunas ministras yra pajėgus susitvarkyti su tais iššūkiais, kurie didesni. Dabar lieka vienas barjeras – parlamento debatai“, - žurnalistams E. Gentvilas.

Paklaustas, ar šioje srityje jis turi pakankamai kompetencijos, E. Gentvilas tvirtai pasakė: „manau, kad kol kas ne. Ir čia nereikia stebėtis, o reikia matyti, kad kitos Europos valstybės paskiria savo kandidatus ir toli gražu nebūtinai jie gauna tuos portfelius. Atvirkščiai, retai, kada sutampa su buvusia aiškia profesine sritimi“, - kalbėjo jis. Pridurdamas, kad politikams tenka nerti „į naujas erdves“.

V. Sinkevičiaus kandidatūrą dar turės patvirtinti Europos Parlamentas. Naujoji Europos Komisija darbą pradės lapkričio 1-ąją.