Delfi primena, kad Kinija pareiškė, jog Kinijos žmonių pasiryžimo nuvertinti nereikėtų.

„Niekas neturėtų nuvertinti Kinijos žmonių tvirto pasiryžimo, tvirtos valios ir stipraus gebėjimo apginti nacionalinį suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – žurnalistams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Karybos ekspertas D. Antanaitis teigė, jog nagrinėjant šį konfliktą reikia žiūrėti kur kas giliau.

„Kiekvienas karas ir pasiruošimas karo veiksmams visada būna apipintas propagandiniais šūkiais, emociniais šūkiais, kad tai būtų pateisinta žmonių mintyse. Bet karo esmė yra tikslai – kokius tikslus konkrečiai nori pasiekti – teritoriniai, ekonominiai, politiniai veiksmai.

Tai kalbant apie Kiniją ir Taivaną, turėtų pasižiūrėti kiek giliau. (…) Kam reikalingas Taivanas kinams? Tai yra labai gerai išsivysčiusi infrastruktūra, puikiai išsivysčiusi valstybė. Jeigu ją tiesiog pulti – infrastruktūra būtų tiesiog sugriauta, nieko neliks, tada reikės mokėti pinigus už jos atstatymą – logikos nėra“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ svarstė D. Antanaitis.

Logika, anot karybos eksperto D. Antanaičio – į pasaulio žemėlapį žvelgti plačiau.

„Kinai stato labai didelę bazę Afrikoje, Lotynų Amerikoje. O tam, kad galėtum kažką daryti Afrikoje, ten turi turėti karius. Bet tik to nepakanka – turi dar turėti ir lėktuvnešius, kurie galėtų atplaukti ir tuos karius paremti“, – sakė jis.

Paklaustas, kokia tikimybė, jog bus Kinijos ir JAV karas, D. Antanaitis teigė, jog karas tikėtinas.

„Kad karas bus, tėra tik laiko klausimas. Visi karai cikliški dalykai. Ir sakyti, kad nieko niekada nebus – naivu. Ar būtent dabar Kinija įsiveržtų į Taivaną, tai manau, tikimybė yra didelė. Jeigu JAV ir sąjungininkai daugiau įsijungs į karą Ukrainoje – skirs didelę dalį savo resursų, karių būtent Ukrainoje. Tai tuo metu sumažintų galimą pagalbą Taivanui, tai būtų strateginė klaida“, – kalbėjo D. Antanaitis.

Žinių radijo pašnekovas sutiko, jog Ukrainos klausimas vis dar skauda, ši tema išlieka svarbi.

„Tačiau Kinija šiuo metu yra geopolitinė problema. Jeigu Rusija – vietos, regioninė, Baltijos valstybių, Ukrainos problema, tai Kinija – geopolitinė visos planetos problema. Galima kalbėti emocijomis, bet pažiūrėkime pragmatiškai. Jei JAV įsitrauks labiau į karą Ukrainoje, skirs per daug savo resursų ten, tai JAV nepraras Taivano, JAV ir visas pasaulis praras Pietų Ameriką, Afriką, pacifiką. Tai statymai yra dideli“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ pirmadienį sakė D. Antanaitis.

Taivano vyriausybė palankiai vertina JAV prezidento J. Bideno pažadą kariniu būdu ginti Taivaną, jei jis būtų užpultas.

„Užsienio reikalų ministerija sveikina ir dėkoja prezidentui J. Bidenui ir JAV vyriausybei už tai, kad jie dar kartą patvirtino tvirtą JAV įsipareigojimą Taivanui“, – sakoma Taivano užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Jame pabrėžiama, kad Taipėjus pasiryžęs tvirtai ginti savo laisvę, demokratiją ir saugumą, tvyrant tarptautiniam susirūpinimui dėl Kinijos keliamų grėsmių saugumui.

Ministerija nurodė, kad Taivanas ir toliau stiprins savigynos pajėgumus ir gilins bendradarbiavimą su panašiai mąstančiomis šalimis, įskaitant JAV, siekdamas kartu ginti Taivano sąsiaurio saugumą ir taisyklėmis grindžiamą tarptautinę tvarką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)