Politikas taip pat patvirtino, kad NSGK svarstys šią medžiagą.

„Galimi tik du variantai: feikas arba, kitaip tariant, tam tikra informacinio karo dalis – bauginimas ir taip toliau. Antra, – kad tai iš tiesų yra realu, bet tai rodo, kas ir buvo pastebėta, kad ši grupuotė nebekoordinuoja savo veiksmų oficialių su Kremliumi“, – „Žinių radijuje“ pirmadienį sakė R. Lopata.

Jis paaiškino, kad grupuotės prašomą informaciją turi Rusijos ir Baltarusijos spec. tarnybos, stebinčios mūsų pasienio dinamiką.

„Mes nelabai daug ką galime apie grupuotę pasakyti. Jeigu ji yra susijusi su vadinamaisiais wagneristais, tai žinome, kas už jų stovi, o jei čia yra visiškai savarankiška grupė, tai yra tai, ką galima pavadinti Rusijos nacionalfašistais“, – sakė R. Lopata.

Politiko teigimu, Lietuva ėmėsi veiksmų mažinant migracijos srautus.

„Yra ta garsioji siena Lietuvos-Baltarusijos pasienyje. Antra vertus, koordinuoti veiksmai su latviais, lenkais, estais, ribojant Rusijos ir Baltarusijos piliečių į Šengeno zoną.

Kokios yra problemos – manau, kad galimas didesnis sankcijų išplėtimas. Pavyzdžiui, ką aš pasiūliau savo rezoliucija dėl teroristinės Rusijos, tai sankcionuoti visas politines Rusijos partijas, kurios remia karą prieš Ukrainą. Tai būtų nežmoniškas skaičius žmonių – 5-6 mln. Jie automatiškai netektų galimybės patekti“, – paaiškino NSGK narys.

Vis dėlto, R. Lopatos nuomone, didžiausia problema yra žmogiškų resursų trūkumas mūsų spec. tarnybose.

Privačios samdinių bendrovės „Wagner“ įkūrėjas ir vadovas Jevgenijaus Prigožinas lankosi Ukrainoje

„Žmonių skaičiai, kuriuos reikia patikrinti dėl įvairiausių priežasčių, yra dideli“, – akcentavo parlamentaras.

Jo teigimu, spec. tarnybos gerai atlieka savo darbus, tik kartais norėtųsi, kad procesai vyktų greičiau. Būtent tam, pasak jo, pasitarnautų papildomi žmonės.

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti“, – į klausimą, ar „Rusič“ gali bandyti gauti mūsų objektų koordinates, atsakė R. Lopata.

Politikas paaiškino, kad piliečiai, pastebėję asmenis, fotografuojančius mūsų strateginius objektus, turėtų apie tai pranešti policijai arba Valstybės saugumo departamentui.

Laidoje dalyvavęs atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis paaiškino, kad „Rusič“ yra siejama su liūdnai pagarsėjusia „Wagner“ samdinių grupuote.

„Galbūt tai viena ir ta pati, tik kažkuo skiriasi. Kur jie yra pasižymėję, tai Sirijoje: jie kariavo Sirijoje kaip samdiniai ir pasižymėjo labai brutaliu elgesiu su Sirijos kariais ir gyventojais. Jie iš esmės yra analogas „Wagner“ grupės samdinių. Ten gali būti ir kalinių, ir ko tik nori“, – komentavo pašnekovas.

V. Malinionis atkreipė dėmesį, kad „The Guardian“ rašė, jog tai gali būti ir grėsmingas dalykas, tačiau taip pat gali reikšti, kad Kremlius nebekontroliuoja šios grupuotės.

„Gali būti ir tokia teorija, kad jie savarankiškai kažką bando dėliotis. Aišku, mums, kaip valstybei, kaip vienai iš NATO narių, būnant pafrontėje reikia būti pasiruošus visokiems siurprisams. Gali būti įvairiausių provokacijų“, – sakė atsargos pulkininkas.

Jo teigimu, į informaciją nereikia reaguoti jautriai, tačiau mūsų tarnybos ir žvalgybos institucijos turi bendradarbiauti su NATO ir strebėti situaciją.

Visą „Žinių radijo“ laidą žiūrėkite čia: