Kaip spėja į teisėjo pareigas negalintis sugrįžti E. Misiūnas, taip prezidentūra siekia parodyti turinti galių.

„Buvau premjero Skvernelio komandoje ministru. Žinome, kaip buvęs premjeras ir prezidentas sutarė dėl tam tikrų klausimų, tai tikriausiai dabar norima parodyti, kad štai, aš turiu valią, turiu galią“, – LNK žinioms prezidentūros sprendimą bandė paaiškinti pats E. Misiūnas.

Po vadovavimo Vidaus reikalų ministerijai jis dirbo ir krašto apsaugos viceministru. Seimo rinkimuose kandidatavo kartu su valstiečiais, tačiau partijai niekada nepriklausė.

Pasak E. Misiūno, pasibaigus kadencijai jis kreipėsi į prezidentūrą, kad atkurtų jo, kaip teisėjo, pareigas. Atsakymo tikina sulaukęs po pusantro mėnesio, telefonu.

„Turėčiau atšalti politiškai“, – tokį prezidentūros paaiškinimą gavo E. Misiūnas.

Savo ruožtu prezidentūros Teisės grupės vadovė Jūratė Šovienė tikina, kad, eidamas dirbti ministru, žmogus pats pasirenka politiko kelią, kuris jam vėliau neleidžia grįžti į buvusias pareigas.

Eimutis Misiūnas

„Žmogus, kuris meta teisėjo karjerą dėl aktyvaus dalyvavimo politikoje, nesirenka valstybės pareigūno ar tarnautojo darbo – jis renkasi politiko kelią. Ministras yra politikas“, – aiškino J. Šovienė.

Neigiamus atsakymus dėl grįžimo į buvusias pareigas gavo ir R. Karoblis bei L. Linkevičius. Pastarasis buvo laikomas kaip vienas realiausių kandidatų į Lietuvos ambasadoriaus JAV poziciją, o R. Karoblis – į Lietuvos ambasadoriaus ES pareigas.

Buvęs premjeras S. Skvernelis, kurio vadovaujamame kabinete dirbo visi minimi ministrai, teigia, kad neįžvelgia šalies vadovo asmeniškumų, tačiau ragina ministrus kreiptis į teismą.

„Nenoriu tikėti. Su prezidentu mes visą laiką turėjome gerus darbinius santykius, išskyrus gal vieną epizodą dėl vieno ministro“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Vis dėlto jis pažymėjo, kad taikomas prezidentūros argumentas, neva buvusiems ministrams „reikalingas politinis atšalimas“, yra neteisėtas.

„Pasakymas, kad jis yra politiškai sušilęs ir turi atšalti, yra neteisėtas ir neteisiškas“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Gali tapti dar sunkiau gerus specialistus įkalbėti dirbti valstybei

LNK kalbinti apžvalgininkai kritikuoja tokį G. Nausėdos motyvą.

„Naujas politinio susidorojimo žanras mūsų ir taip jau visko regėjusioje naujausioje politikos istorijoje“, – taip situaciją pakomentavo „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

„Kaip pastaruoju metu labai dažnai nutinka, geri Nausėdos norai grindžia kelią į pragarą“, – savo ruožtu teigė apžvalgininkas Rimvydas Valatka.

Pasak Seimo nario, buvusio prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjo Mindaugo Lingės, įkalbėti gerus specialistus imtis atsakingų valstybei pareigų ir taip sudėtinga, o dabar gali būti dar sunkiau.

„Žmonės tiesiog vertins. Jie mato, kokių pasekmių sulaukė buvę ministrai, kai tai galbūt tikrai nėra dėl jų kompetencijos, tad dar lengvesne ranka priims sprendimus nedalyvauti vykdomojoje valdžioje“, – akcentavo M. Lingė.

Misiūnas svarsto kreiptis į teismą

Pats E. Misiūnas tikino neatmetantis galimybės ginti savo teisę grįžti į buvusias pareigas teisme.

„Svarstau, galvoju, dar negavau jokio raštiško atsakymo“, – sakė buvęs ministras.

Jis neslėpė, kad dabar tiesiog ieškosi darbo per skelbimus ir Užimtumo tarnybą.

„Jei prezidentūra taip vertina patirtį, sąžiningus žmones, kurie dirba Lietuvai, tai o ką (daryti, – aut. p.)?“ – pridūrė E. Misiūnas.