Nacionalinės švietimo agentūros direktoriaus pavaduotoja Asta Ranonytė trečiadienio rytą įvertino naujausius brandos egzaminų rezultatus. Jos teigimu, rezultatai nuo praėjusių metų nėra geresni.

„Lyginant su praėjusiais metais, rezultatai tikrai nėra geresni, neišlaikiusiųjų procentas yra padidėjęs bene dvigubai. Tai nebuvo visiški nustebinusi tendencija, nes matome, kad matematikos egzaminas paskutinius porą metų nedžiugina. O kalbant apie 2020 metų abiturientų kartą, sudėtinga kalbėti, nes jau prieš 2 metus matėme, kad jų ir pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo (PUPP)
rezultatai nerodė, kad būtų galima tikėtis proveržio. Labai gaila, kad šiandien rezultatai yra tokie“, – trečiadienio rytą kalbėjo pašnekovė.

A. Ranonytė teigė, kad kol kas kalbėti apie tokių rezultatų priežastis yra anksti. Tačiau jau dabar matyti, kad moksleiviai neturi matematinio mąstymo, net kalbant apie paprastas, gyvenimiškas matematines užduotis.

„Informaciją pjaustome įvairias pjūviais. Žiūrime, kokia buvo užduotis, ką ji tikrino, ar moksleiviai to mokėsi mokykloje. Tikrai yra sudėtinga kalbėti, kai užduotyje 10 taškų buvo skirta elementariai gyvenimo matematikai, kuriai reikėjo tiesiog išspręsti paprastas tiesines lygtis, kurių pradeda mokytis mokiniai dar 7 klasėje, skaičiuoti vidurkį, procentus.

Iš egzaminą neišlaikiusių mokinių tik 20–30 procentų atlieka šias užduotis. Tai tikrai yra labai sunku kalbėti apie matematinį mastymą, logiką, ką realiai ir tikrina šis mokomasis dalykas. Turime problemų su elementariais mąstymo gebėjimais“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė A. Ranonytė.

Pašnekovė laidoje priminė, kad neišlaikius privalomojo matematikos egzamino moksleiviai negalės pretenduoti į valstybės finansuojamas vietas Lietuvos aukštosiose mokyklose.

„Tai yra beveik 5 tūkstančiai mokinių, tikėtina, kad visi gaus brandos atestatus, mokyklą jie galės pabaigti, nes matematikos egzaminas pasirenkamasis, bet šio egzamino rezultato reikia stojant į Lietuvos aukštąsias mokyklas ir pretenduojant į valstybės finansuojamą vietą. Šiai abiturientų daliai, tikėtina, kad jie jau yra tai padarę, persvarstyti ir planą B – rinktis nebūtinai studijas, bet pradėti nuo darbinės veiklos“, – kalbėjo pašnekovė.

Kaip trečiadienio rytą skelbė Nacionalinė švietimo agentūra, matematikos valstybinį brandos egzaminą laikė 15241 kandidatas. Egzamino išlaikymo riba – 15 proc. iš 100 arba 9 taškai iš 60 užduoties taškų.

Egzaminą išlaikė 67,61 proc. kandidatų (2019 m. – 82,09 proc. kandidatų). Šimto balų įvertinimą gavo 0,96 proc. kandidatų (2019 m. – 1,46 proc.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)