Valdančioji konservatorių partija dar šioje Seimo sesijoje žada kelti klausimą, kas turi atstovauti Lietuvai Europos vadovų taryboje (EVT) – prezidentas ar premjerė.

Konservatorius Matas Maldeikis rengia atskirą įstatymą. Juo būtų reglamentuojamas atstovavimas valstybei EVT.

„Tikiuosi, kad kuo greičiau viskas išsispręstų. Nes mes irgi nesame suinteresuoti, kad tas klausimas ilgai temptųsi“, – aiškino parlamentaras.

Tačiau kas tame įstatyme būtų parašyta – ar kad vadovai turi rotuotis, ar kad atstovauti turi tik premjerė, M. Maldeikis kol kas neatskleidžia.

„Tiesiog noriu palikti tam tikrą intrigą, tokį elementą, pasižiūrėsime“, – LNK žinioms sakė jis.

Tokio įstatymo iniciatyva kilo, kai šalies vadovas G. Nausėda pabrėžė neketinantis nutraukti susiformavusios tradicijos. Ir kad į susitikimus Briuselyje toliau vyks jis.

Matas Maldeikis

„Yra šalių, kuriuose šie klausimai buvo spręsti įstatymu, yra šalių, kur ne. Lietuvoje nėra jokio įstatymo, kuris nustatytų taip, kaip yra dabar. Ar reikia kitokio įstatymo kol kas aš nesiimu komentuoti“, – aiškino premjerė Ingrida Šimonytė.

Buvęs premjeras Saulius Skvernelis taip pat pritaria, kad reikia naujos tradicijos. Nes dalis Briuselyje svarstomų klausimų – Vyriausybės reikalai. Anot buvusio Vyriausybės vadovo, prezidentas su premjere turėtų gražiai susitarti rotuotis.

„Jeigu reikės įstatymais tokius dalykus reguliuoti, tai bus batalijos. Ir bus pakankamai sunku“, – savo nuomonę LNK žinioms dėstė S. Skvernelis.

Jis pats būdamas premjeru į EVT susitikimus nevažiavo nė karto. Nors sako, kad Dalia Grybauskaitė buvo žadėjusi.

„Buvo pasiūlyta, kad mes dalinsimės, bet kažkaip neatsirado nei vienos tarybos, kur būtų premjero klausimai. Ten visą laiką persidengdavo, šiek tiek šaržuoju“, – žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Kai kurie parlamentarai abejoja ar šaliai reikalingas dviem šalies vadovams pritaikytas įstatymas.

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Remigijus Žemaitaitis sako, kad konservatoriai nori parodyti, kas iš tikrųjų šalį valdo.

„Žmonės renka, o ne šį klausimą sprendžia susirinkę 3 konservatorių patriarchai, kas turi kompetencijos Lietuvą atstovauti, o kas ne“, – savo poziciją dėstė politikas.

G. Nausėda yra sakęs, kad jeigu toks įstatymas atsiras, jis prieštaraus Konstitucijai, todėl jį vetuos.

„Čia iš tikrųjų yra gera pamoka G. Nausėdai už tai, kad jis prieš rinkimus didelę paramą rodė konservatoriams. Mes Lietuvoje puikiai žinome, kad jei duoti konservatoriams pirštą, jie ranką nukąs. Tai šioje vietoje konservatoriai kanda G. Nausėdai ne tik ranką, bet ir galvą“, – ironizavo R. Žemaitaitis.

Gitanas Nausėda

Anot kritikų, konservatoriai taiko nevienodus standartus. Kadaise premjeras Andrius Kubilius šią vietą pats D. Grybauskaitei ir užleido.

„Kai prasidėjo krizė mums atrodė, kad tikrai naudinga, kad ji ten bandytų pakovoti, išnaudodama visas savo patirtis dėl mums svarbių reikalų“, – LNK žinioms sakė A. Kubilius.

Konservatorius M. Maldeikis tikino, kad šį projektą jis siūlo savo iniciatyva, niekas iš partijos vadovybės to daryti jo neprašė.

„Aš apie tai kalbėjau jau prieš rinkimus“, – teigė Seimo narys M. Maldeikis.