DELFI primena, kad pirmadienio rytą R. Karbauskis paskelbė, kad traukiasi iš LVŽS frakcijos lyderio pareigų, nes pradės darbus Seimo vadovybėje. Šios dvi pareigos nėra suderinamos, todėl seniūno posto jis atsisakys, tačiau kas taps naujuoju frakcijos seniūnu, dar nėra aišku. Kokias pareigas R. Karbauskis užims Seimo vadovybėje taip pat nėra aišku – tik po koalicijos sutarimo taps aišku, Seimo pirmininku, ar vicepirmininku jis taps.

B. Matelis tvirtino, kad signalus apie R. Karbauskio blefą girdėjo iš valstiečių frakcijoje dirbančių parlamentarų. Jie įtaria, kad R. Karbauskis tiesiog nori užimti jam patrauklesnę pirmojo Seimo pirmininko pavadutojo kėdę.

„Kiek prisimenu, tai praėjusį ketvirtadienį, po posėdžio, pačioje valstiečių frakcijoje buvo kilęs sąmyšis. Jie kalbėjo – įsivaizduoji, R. Karbauskis iš tikrųjų yra pasirinkęs Seimo pirmojo vicepirmininko pareigas. Iš tų pareigų turėtų pasitraukti Rima Baškienė. Pati valstiečių frakcija labai nerimavo. Jų nuomonė buvo tokia – kad jis niekada neis į Seimo pirmininko vietą“, – DELFI pasakojo valstiečių frakciją palikęs ir dabar Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijoje besidarbuojantis B. Matelis.

Politikas svarstė, kad Seimo pirmininko postas valstiečių lyderiui būtų paprasčiausiai nepatogus.

„Nes jam dėl viešumo, dėl jo privataus gyvenimo tam tikrų niuansų, kurie dar net ne visi atskleisti yra, tai nenorės, kad apsauga jam iš paskos vaikščiotų. Todėl valstiečiai mano, kad jis nesirinks Seimo pirmininko vietos, nori tik pažaisti ir prisiima atsakomybę tik kaip pirmasis Seimo pirmininko pavaduotojas“, – pasakojo politikas.

Bronislovas Matelis

Jo teigimu, R. Baškienės vietą R. Karbauskis nori užimti, nes jau ilgai nesutaria.

„Ji visuomet tiesiai pasakydavo, gal ne viešai, privačiai, bet pasakydavo tiesiai visą Ramūnui į akis“, – kalbėjo jis.

B. Matelis taip pat prognozavo, kad Seimo pirmininko postas turėtų atitekti Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkui Gediminui Kirkilui, dabartiniams Seimo vicepirmininkui.

Nenorėtų, kad Seimui vadovautų Karbauskis

Buvęs LVŽS frakcijos narys B. Matelis, paprašytas įvardinti, koks Seimas būtų, jei jam vadovautų R. Karbauskis panaudojo žodį „linksmas“.

„Seimas būtų pakankamai linksma vieta. Opozicijai būtų naudinga, aišku, aš irgi sakyčiau, kad tegul eina jis į Seimo pirmininkus, visi pasijuoksime, kaip jis pirmininkaus. Jo visas vadovavimas yra su tokiu diktato kvapeliu, Seimui jau nepadiktuos, kaip yra įpratęs. Man tiesiog gaila valstybės ir to laiko, kuris buvo skirtas reformoms“, – sakė politikas.

„Širdyje giliai man nesinorėtų, kas būtų Seimo pirmininkas“, – kalbėjo B. Matelis.

Turėtų nepavykti

Konservatorių frakcijoje dirbančio B. Matelio teigimu, balsavimas dėl V. Pranckiečio atstatydinimo neturėtų pavykti, nes ne visi koalicijos nariai palaikys šį sprendimą. O ir ne visi koalicijos partneriai jau yra patvirtinusios, kaip balsuos.

„Mano žiniomis, yra kokie 8 parlamentarai, kurie jau tikrai dėl to nebalsuos. Visi žino, kad R. Karbauskio galvoje laksto velniai ir jis gali bet kada ir bet ką iškrėsti. Nežinia, kaip balsuos Remigijus Žemaitaitis, Lenkų rinkimų akcija irgi pasakiusi viešai, kad jie nėra įsipareigoję ir net niekas nėra su jais šnekėjęs apie tai, neprašė. Aš manyčiau, kad tas slaptas balsavimas, kokiais 90 procentų galiu sakyti, neturėtų pavykti, tikrai neatstatydins“, – savo situacijos vertinimą DELFI pateikė B. Matelis.

Karbauskis naštą galėtų pakelti

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja, LVŽS frakcijos atstovė Rima Baškienė DELFI sakė, kad kol kas apie galimus R. Karbauskio postus su juo pačiu nesikalbėjo.

Jos teigimu, visų pirma reikia turėti laisvą Seimo pirmininko kėdę, tai paaiškės tik po ketvirtadienio balsavimo. Jos teigimu, R. Karbauskis ant savo pečių šią atsakomybę galėtų pakelti.

„Nežinau, reikia išgirsti oficialiai. Jei bus toks nusiteikimas, jei R. Karbauskis bus pasiryžęs būti Seimo pirmininku, manau, kad šitą naštą jo pečiai galėtų pakelti. Bet viską apsprendžia Seimas, pirmas žingsnis – reikia atstatydinti Seimo pirmininką, o tada jau reikia balsuoti dėl pasitikėjimo Ramūnu Karbauskiu. Vėl slaptas balsavimas ir Seimas apsispręs, tam nereikia 71 balso, reikia Seimo daugumos“, – DELFI aiškino R. Baškienė.

Rima Baškienė

„Jei R. Karbauskis pasirenka kitą kelią, ir remiasi tuo, kas koalicinėje sutartyje ir taip yra nurodyta – Seimo pirmininku tampa kažkas iš mūsų kolegų, kalbama apie Gediminą Kirkilą, gal dar bus kitų kandidatų, tada Seimo pirmininkas savo teikimu siūlo R. Karbauskio kandidatūrą“, – procedūrą aiškino R. Baškienė.

Pirmoji Seimo pirmininko pavaduotoja sakė, kad jei Seimo vadovu taptų G. Kirkilas, atsilaisvintų viena pavaduotojo pozicija, kurią ir galėtų užimti R. Karbauskis.

Tačiau dėl to, kad R. Karbauskio noro užimti būtent R. Baškienės vietą Seimo vadovybėje, politikai nesikalbėjo. Tai žada aptarti antradienio rytą, frakcijos susitikime.

Primename, kad opozicijai paraginus, kad nesibaigiant nesutarimams, kas turėtų užimti iš posto verčiamo V. Pranckiečio kėdę, opozicija pasiūlė pačiam LVŽS lyderiui prisiimti atsakomybę ir baigti nuo vasaros pradžios besitęsianti konfliktą.

V. Pranckietis iš posto pats nesitraukia, prašo Seimo balsuoti dėl jo atstatydinimo. Tai bus daroma šį ketvirtadienio, spalio 17 dieną. Koalicijos sutartyje nurodoma, kad Seimo pirmininko postas priklauso LSDDP atstovams. Tačiau, kas tikrai pretenduotų į Seimo pirmininko postą, jei ji po balsavimo taptų laisva, kol kas nėra aišku.