Įstatymo iniciatoriai naujus ribojimus grindžia Latvijos pavyzdžiu. Viena iš įstatymo iniciatorių, valstietė žalioji Virginija Vingrienė „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ paaiškino, kaip veiks tas įstatymas.

Pasak parlamentarės, pirmiausia, numatyta galimybė susitarti kaimynams.

„Kaimynas, kuriam trukdo rūkymas, ateina, tariasi: „kaimyne yra toks įstatymas, galbūt susitarime, kad nerūkyk balkone, nes man į butą dūmai sklinda“. Jeigu nesusitariama, tada kreipiamasi į savivaldybę. Bus numatyta tvarka. Tada savivaldybė įpareigoja namo administratorių arba valdytoją, ir administratorius per penkiolika dienų iškabina raštą, kad šitame name laiptinėje negalima rūkyti balkonuose.

Tada gyventojai mato, skaito ir supranta, kad gali turėti problemų. Jeigu to neužtenka, tada gali kreiptis į policiją, kuri atvyksta ir įspėja. Jeigu piktybiškai neįmanoma susitarti, būtų taikomos baudos“, – sakė V. Vingrienė.

Pasak parlamentarės, dėl baudų dydžio nesusitarta.

Jau yra įstatymai dėl baudų

Įstatymo priėmimui oponavęs liberalas Gintaras Vaičekauskas paaiškino, kad jau yra įstatymai, kurie numato baudą už tabako vartojimo pažeidimą.

„Už tabako vartojimo pažeidimąbauda yra nuo 20-50 eurų, už pakartotinį pažeidimą – 50-90 eurų. Jeigu patalpos savininkas nepraneša, kas rūkė, bauda 90-150 eurų“, – kalbėjo G. Vaičekauskas.

Politikas teigė nesuprantąs, kam tokio įstatymo reikėjo.

„Laisvoje šalyje žmonėms reikia susitarti. Daugiabučių namų asociacija nėra gavusi skundų dėl rūkymo. Nemanau, kad tai yra masinė problema. Jeigu kas nors rūko prie kūdikio, tai jis turbūt idiotas. Prie vaikų niekas nerūko , specialiai niekas nedaro, galima gi susitarti“, – sakė G. Vaičekauskas.

Parlamentaro nuomone, įstatymas gali būti papildomu nesantaikos šaltiniu.

„Gali kaimynas būti piktas, pradėti skundus rašyti. Negi policija neturi ką veikti?“, – klausė G. Vaičekauskas.

Mano, kad draudimas neveiks

Lietuvos būsto rūmų prezidentė Daiva Matonienė mano, kad tas įstatymas neveiks.

„Man atrodo, kad tai yra rinkiminis triukas. Galvočiau, kad reikėtų labiau eiti švietimo, komunikacijos, bendradarbiavumo keliu“, – kalbėjo D. Matonienė.

Jos nuomone, tas įstatymas „kurstys didesnę nesantaiką, skundimo praktiką“, ir neprisidės prie bendruomenės vienijimo.

Įtvirtino naują draudimą

„Delfi“ primena, kad Seimas apsisprendė, jog nuo 2021 metų bus uždrausta rūkyti šalies daugiabučių namų balkonuose, jei bent vienas namo gyventojas prieštaraus rūkymui.

Už šį pasiūlymą balsavo 69, prieš – 4, susilaikė 7 parlamentarai.

Jeigu kaimynai ir neprieštaraus, rūkaliai privalės užtikrinti, kad dūmai nepatektų į kitų namo gyventojų patalpas. Už ženklus apie draudimą rūkyti balkonuose būtų atsakingas pastato administratorius, bendrija arba savivaldybė.

Be kita ko, siūloma uždrausti rūkyti ir lauke vykstančių sporto varžybų ar kitų renginių metu, dengtose viešojo transporto stotelių vietose, vaikų žaidimų aikštelėse ir ten, kur teikiamos viešojo maitinimo paslaugos aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis: prie lauke esančių stalų, pavėsinėse ir pan. Šis draudimas nebūtų taikomas rūkyti skirtose vietose.

Seimas nuo 2014 metų kelis kartus yra atmetęs siūlymus drausti rūkyti balkonuose. Pataisų priešininkai argumentuoja, kad draudimo nebūtų įmanoma įgyvendinti.