Jis teigė, jog sunku pasakyti, ar Rusijos pajėgos gali pralaužti kone 500 kilometrų besidriekiančią fronto liniją.

„Rusijos pajėgų situacija yra nelabai kokybiška, kadangi ten yra surinkta ir sudėliota apie 76 bataliono kontaktines grupes. Ir tai sudaro visoje fronto linijoje – apie 50, 60 tūkst. karių. Bet neužmirškime, kad jie mobilizavo rezervistus, greičiausiai šauktinių ten yra. Ir tokių profesionalių karių, kokius jie pačioje pradžioje panaudojo, ypatingai Kyjivo kryptyje, dabar jie tikrai neturi“, – sakė V. Malinionis.

Dėl šios priežasties, anot pašnekovo, bandoma palaužti Ukrainos pajėgas ir padaryti jiems kuo didesnį nuostolį.

„Naudoja artileriją, aviacijos smūgius, raketas, fiksuoja pajėgas ir Charkive, iš kur, jie tikisi, gali ateiti pastiprinimas. Ir bus matyti. Aišku, ukrainiečių pusėje kariai nėra švieži, kaip sakoma. Jie įsitraukę į mūšius jau daugiau nei 50 dienų. Negalima pasakyti, kad bus labai lengva ir ukrainiečiams“, – prognozavo atsargos pulkininkas.

V. Malinionis LNK teigė, jog rusų pajėgos, pirmosiomis karo savaitėmis praradusi daug technikos, pamokas išmoko. Bet ir toliau į kovas bus siunčiama sena technika. O silpnoji Rusijos pajėgų dalis, anot pašnekovo – logistika.

„Tos pamokos bus daugiau matomos, vertinant jų veiksmus – taktiniame, operaciniame lygmenyje. Technika, savaime aišku, nepagerėjo, galėjo tik pablogėti. Kadangi jie pasikėlė nemažai technikos iš savo turimų sandėlių.

Ir turbūt mes matysime dar labiau įvairiaspalvę techniką, nei kad buvo iki šiol. Jau pirmomis karo dienomis rusai į kovą įtraukė 4 ar 5 kartų tankus, kas buvo neįprasta, neefektyvu. Buvo net galima stebėti tankų evoliuciją Ukrainoje. (…) Dabar ta technika, tikriausiai, bus dar įvairesnė. Ir silpnoji grandis Rusijos visą laiką buvo logistika“, – LNK sakė atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Vaidotas Malinionis

Jis kalbėjo, jog ir karių motyvacija nepagerėjo, tačiau čia veikia karių kiekis.

„Ir juo labiau, kad mes žinome, kad paėmę žmones iš rezervo, gal ir šauktinius naudoja. Tai Rusijos karių profesionalumas tikrai nėra geresnis. Bet jie turi masę“, – sakė LNK pašnekovas.

V. Malinionis teigė, jog kol kas sunku prognozuoti, koks bus pasiektas šio lemiamo mūšio rezultatas, viskas turėtų paaiškėti per artimiausias savaites.

„Yra rizikų, kad rusams gali pavykti apsupti juos ir naikinti. Bet ir vertinant jų prastą motyvaciją ir prastą logistiką, galima galvoti, kad rusams gali ir nepavykti to padaryti“, – teigė atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Visą LNK pokalbį su V. Malinioniu žiūrėkite čia: