„Peršviesti“ abejonių keliantį aukštą pareigūną netrukus bus gerokai paprasčiau, rašo „Lietuvos žinios“.

Teisingumo ministerija parengė Korupcijos prevencijos įstatymo pataisas, siūlančias supaprastinti kreipimosi, kuriuo iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) prašoma informacijos apie abejonių keliančius aukštus pareigūnus bei valdininkus, tvarką. Pakeitus įstatymą, minėtus asmenis paskyręs atsakingas asmuo, suabejojęs jų veikla, į STT galės kreiptis ir neturėdamas įrodymų.

Parlamentinės grupės „Už Lietuvą be korupcijos“ pirmininkė Agnė Bilotaitė sakė teigiamai vertinanti tokią ministerijos iniciatyvą. „Reikia reikalauti nepriekaištingos politikų, pareigūnų reputacijos. Mūsų valstybei jau pats laikas pereiti prie aukštesnių standartų“, - sakė A. Bilotaitė.

Pasak politikės, vien tai, kad kilus „juodojo sąrašo“ skandalui iš viceministrų buvo pareikalauta visiško skaidrumo, rodo, kad moralesnės politikos link buvo žengtas pirmas žingsnelis. A. Bilotaitė vis dar neatsisako minties reanimuoti valstybės tarnyboje dirbančių asmenų elgesį reglamentuojančio etikos kodekso priėmimą. Kaip žinoma, projektai, kuriais siekiama pareikalauti valdininkų sąžiningumo, atsakomybės, padorumo ir nesuteptos reputacijos, jau 10 metų dūla politikų stalčiuose.

„Visa, kas susiję su etika, elgesio vertinimu, priimama labai jautriai. Pastarasis projektas taip pat įstrigęs. Reikės imtis iniciatyvos jį gaivinti“, - sakė A. Bilotaitė.

L. Graužinienė remia griežtesnės aukštų pareigūnų patikros iniciatyvą

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė palaiko Teisingumo ministerijos iniciatyvą atlikti griežtesnę aukštas pareigas einančių valstybės tarnautojų ir politikų patikrą ir įteisinti, kad užklausa specialiosioms tarnybos galėtų būti teikiama be motyvuoto ir paremto prašymo, kokio reikia šiuo metu.

„Taip, aš paremčiau (Teisingumo ministerijos siūlymą. - ELTA). Aš manau, kad tikrai trūksta, pavyzdžiui, ministrams, priimant vienus ar kitus sprendimus tokio pasitikrinimo, jeigu yra nuogąstavimų, ar tikrai visi procesai vyksta sklandžiai. Teisingumo ministro pasiūlymas galbūt Seime bus diskutuojamas, gal bus taisomas, bet pati mintis yra teisinga“, - mano Seimo Pirmininkė.

Seimo vadovė tuo pačiu pažymėjo, kad Seimas privalės pakoreguoti ir prezidentės Dalios Grybauskaitės "juodąjį sąrašą" pagimdžiusį Kriminalinės žvalgybos įstatymą, jame numatant konkrečius apibrėžimus, kokio lygio informacija gali būti teikiama politikams.

„Mes patys priimdami įstatymą padarėme spragą, nes tikrai nepagalvojome apie tai. Vis dėlto ten turi atsirasti (apibrėžimas. - ELTA), kokio patikimumo, patikrinimo lygio informacija jau eina politiniam vadovui, kad jis jau galėtų priimti sprendimą“, - pabrėžė L. Graužinienė.