Rugsėjo 5 d. Susisiekimo ministerijoje vykusiame konkurse į viešosios įstaigos „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ direktoriaus pareigas dalyvavo keturi kandidatai. Nugalėtoju paskelbtas socialdemokratų partijos narys, praeityje siaurukui vadovavęs, buvęs Panevėžio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ž. Kvedaras.

Antras konkurse likęs dabartinis laikinas siauruko direktorius, anksčiau direktoriaus pavaduotoju technikai dirbęs V. Užalinskas įsitikinęs, kad konkursas nebuvo skaidrus ir dėl to praėjusią savaitę kreipėsi į teismą. Vilniaus miesto apylinkės teismas sustabdė konkursą ir uždraudė pasirašyti darbo sutartį su Ž. Kvedaru.

Dar prieš metus anglų k. nemokėjo

Rugsėjo 5 d. pretendentai dalyvavo pokalbyje su komisija. V. Užalinskas sako, kad tą pačią dieną dalyviams žodžiu pranešti rezultatai. Jo teigimu, net nebuvo paskelbta, kiek balų kuris kandidatas surinko.

V. Užalinskas jau du kartus kreipėsi į Susisiekimo ministeriją. Rugsėjo 7 d. jis paprašė pateikti visus su konkurso organizavimu susijusius dokumentus (komisijos posėdžių protokolus, sprendimus, vertinimus, dalyvių pateiktus dokumentus). Jis taip pat nurodė nesutinkantis su konkursu ir nurodė, jo nuomone, padarytus pažeidimus: dalyviams buvo užduodami skirtingi klausimai, nevertinta asmenų kompetencija ir gebėjimai.

Vismantas Užalinskas

V. Užalinskas rašte nusistebėjo, kad konkursą laimėjęs Ž. Kvedaras nurodė mokantis anglų kalbą reikalaujamu pažengusio vartotojo lygmeniu (B1). Mat dar prieš metus, kandidatuodamas į savivaldybės tarybą, viešoje deklaracijoje Ž. Kvedaras nurodė mokantis tik rusų kalbą. V. Užalinsko žiniomis, Ž. Kvedaras žodžio angliškai negali išarti, tad, klausia jis, kaip galima kalbėti apie kalbos mokėjimą B1 lygiu?

Nesulaukęs jokios reakcijos, rugsėjo 30 d. V. Užalinskas ministerijai parašė dar vieną skundą. Jis vėl pareikalavo pateikti su konkursu susijusius dokumentus. „Jau prieš konkursą žinojau, kad laimės socialdemokratų žmogus – tai man neoficialiai pasakė socialdemokratų aplinkos žmonės. Man buvo pasiūlę – eik į socdemus ir būsi direktoriumi, atsakiau – ačiū, vyrai, aš siauruku užsiėmęs ir man partijos reikalai nerūpi“ , – DELFI pasakojo V. Užalinskas.

Pašnekovas mano, kad atsisakymas papildyti socialdemokratų partijos gretas ir buvo pagrindinė priežastis, kodėl jis netapo siauruko vadovu. „Konkurso metu buvo justi nusistatymas, mane pašaukė ketvirtą, jie sakė, kad viskas aišku, einame greičiau pietauti. Kai pristatinėjau savo programą, Anykščių meras netgi neklausė – kalbėjosi su šalia sėdinčiais“, – aiškina jis.

Pašnekovas sako, kad prašyti dokumentų iš ministerijos jam pataręs teisininkas – antraip nėra galimybės apskųsti konkurso rezultatų teismui. Dalį prašytų dokumentų – protokolą ir garso įrašą, kuriame kalba jis pats – V. Užalinskas gavo tik rugsėjo 30 d. Jis įsitikinęs, kad ministerija atsakymą vilkino tyčia – kad jis nespėtų kreiptis į teismą.

Beje, prieš Ž. Kvedarą kyla ir profsąjunga. Siauruko profsąjunga „Solidarumas“ kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę ir premjerą Algirdą Butkevičių prašydami išsiaiškinti visas naujojo vadovo paskyrimo aplinkybes ir ištirti, ar konkursas buvo vykdomas skaidriai.

Klausimas angliškai supykdė

„Nei gilinausi, nei girdėjau, man jis nesiskundė, nenoriu nei komentuoti, nei lįsti į kažkokias peripetijas. Gal sakys, kad su Anglijos karaliene turėjau kažkokių reikalų, vėl man kažką įrodinėt. Nenoriu nei gilintis, nei šnekėti“, – DELFI sakė konkursą laimėjęs Ž. Kvedaras.

Žydrūnas Kvedaras
„Savaime aišku, kad kalbu, nėra kalba ideali, bet susišnekėti galima“, – klausiamas, ar kalba angliškai, atsakė pašnekovas.

„Jūs manęs neegzaminuokit. Aš tikrai nesiteisinsiu, nelįsiu į kažkokius žaidimus, politiką prikaišo... Ačiū, viso geriausio“, – pasiūlius pakalbėti angliškai, pokalbį baigė konkursą į siauruko vadovus laimėjęs Ž. Kvedaras.

Ministerija: dėl anglų kalbos Ž. Kvedaras pateikė sertifikatą

Susisiekimo ministerija DELFI pateiktame atsakyme patvirtino rugsėjo 7 d. gavusi V. Užalinsko raštą. Atsakymas registruotu paštu jam buvo išsiųstas rugsėjo 29 dieną. Ministerija teisinasi, kad asmenų prašymai turi būti išnagrinėjami per 20 darbo dienų nuo prašymo užregistravimo institucijoje, taigi atsakyta laikantis teisės aktų.

„Pateikta rugsėjo 5 d. Susisiekimo ministerijoje įvykusio konkurso protokolo kopija, taip pat V. Užalinsko testo žodžiu skaitmeninis garso įrašas. Papildomai informuota, kad nelaimėjęs konkurso pretendentas gali apskųsti konkurso rezultatus ir komisijos sprendimą Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka teismui“, – sakoma ministerijos atsakyme.

Ministerija pažymi, kad visi konkurse dalyvavę pretendentai atitiko nurodytus kvalifikacinius reikalavimus, o konkurse dalyvavusiems pretendentams po konkurso buvo pasiūlyta susipažinti su protokolu ir savo skaitmeniniu garso įrašu.

Ministerija aiškina, kad konkurso laimėtojas Ž. Kvedaras pateikė konkurso reikalavimus – mokėti anglų kalbą pažengusio vartotojo lygmens B1 lygiu – atitinkantį sertifikatą. Tačiau ministerija nepatikslino, kas išdavė minėtą sertifikatą - esą to negalima padaryti pagal Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą.

Meras mato daug intrigų

Ministerijoje vykusio konkurso komisijos pirmininkas buvo susisiekimo viceministras Saulius Girdauskas, komisijoje taip pat buvo Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis.

„Po V. Užalinsko pareiškimo teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir vadovo nepaskyrėme, mes ruošiame skundą, kad laikinos apsaugos priemonės būtų panaikintos, nes tam turime pakankamai teisinių argumentų. Mes neturime kitos išeities, nes nuo 4 d. V. Užalinskas atsisakė vykdyti direktoriaus pareigas“, – DELFI sakė K. Tubis.

Mero nuomone, atsisakydamas vykdyti jam pavestas direktoriaus pareigas, tačiau skundžiantis konkursą teismui, V. Užalinskas „neadekvačiai elgiasi“.

Ž. Kvedaro kandidatūrai jau yra pritarusi savivaldybės taryba. Siauruko dalininkai Ž. Kvedarą vadovu tvirtinti buvo numatę spalio 5 d., tačiau susirinkimas neįvyko. Ministerijos aiškinimu, dalininkų susirinkimas atidėtas dėl didelio dalininkų užimtumo.

Dėl laikinųjų apsaugos priemonių, siauruko vadovas nepatvirtintas ir spalio 10 d. posėdyje. Kada bus kitas dalininkų susirinkimas, K. Tubis negalėjo pasakyti.

Kęstutis Tubis
„Manęs jau niekas nebestebina. Kaip niekur kitur, Aukštaitijos siaurajame geležinkelyje daugiausia intrigų iš visų mūsų įstaigų, kurių valdyme dalyvaujame arba kurių steigėjai esame. Matomai, ten nelabai sveika atmosfera, tie žmonės turėtų kitaip elgtis“, – kalbėjo Anykščių rajono meras.

Kartą jau buvo priverstas trauktis

„Iki šiol atsimenu šoką, kai atsiverčiau Aukštaitijos geležinkelio metinį balansą. Esu ekonomistė ir supratau, kad įstaigai faktiškai liko gyvuoti 7-8 mėnesiai – grėsė bankrotas. Tuo metu įstaigai vadovavo Ž. Kvedaras“, – prisiminė Panevėžio miesto tarybos narė Gema Umbrasienė. Ji 2005-2008 m. buvo Panevėžio apskrities viršininkė ir jai teko vykdyti siaurojo geležinkelio veiklos priežiūrą.

Tuo metu įstaiga gyvavo leisdama iš Lietuvos geležinkelių gautą „kraitį“ – pusę milijono litų, pamažu išparduodama turtą ir organizuodama vieną kitą kelionę. „Iš karto pakviečiau direktorių kalbėtis apie ateitį. Sunkiai susikalbėjom – direktorius laikėsi nuostatos, kad reikia gauti daugiau pinigų, o aš supratau vieną dalyką – siaurukas niekada nebevežios nei smėlio, vargu ar įmanomi reguliarūs reisai, kada daugybė kur kas svarbesnių geležinkelio reisų Lietuvoje nyksta. Aš supratau, kad tai turi tapti pramoga, atrakcija ant ratų“, – pasakoja G. Umbrasienė.

Pasak jos, tada nuspręsta ieškoti kūrybingo direktoriaus, o Ž. Kvedaras paliktas pavaduotojo pareigose – rūpintis technine siauruko dalimi. G. Umbrasienė sako, kad tąkart, radus kūrybingą vadovą, jau beveik numirusį siauruką pavyko išgelbėti.

„Paprastai antrą kartą į upę, kurioje nelabai sekėsi, nebrendama, bet Ž. Kvedaras brido“, – tai, kad nesėkmingai siaurukui vadovavęs Ž. Kvedaras nori grįžti į įstaigą, komentavo miesto tarybos narė.