Be Lietuvos Raudonojo Kryžiaus, prie bendro pagalbos koordinavimo centro šiuo metu prisijungė: Lietuvos Caritas, Maltiečiai, „Maisto bankas“, menų agentūra „Artscape“ ir Lietuvos skautai.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus duomenimis, tarp atvykstančiųjų – net apie 40 proc. pažeidžiamų asmenų: moterų su vaikais, besilaukiančių moterų, nelydimų nepilnamečių, žmonių su negaliomis. Žmonės neretai kerta sieną su minimaliu kiekiu daiktų (drabužių ir avalynės).

Dalis atvykstančiųjų turi sveikatos problemų. Kad būtų atliepti baziniai pažeidžiamų žmonių humanitariniai poreikiai, kol jų judėjimo laisvė yra apribota (karantino metu ir vėliau apgyvendinus priėmimo centruose), organizacijos siekia pasirūpinti: pirmo būtinumo vaistais, higienos priemonėmis, sezoną atitinkančiais drabužiais, specialiu maistu vaikams ir kitomis pagrindinėmis reikmėmis.

„Dirbdami su atvykusiais migrantais, matome įvairių situacijų. Žinome atvejų, kai atvykę žmonės buvo be batų, o žmogus, neturintis kojos, atvyko be ramentų. Kūdikių turinčios moterys neturi būtiniausių daiktų savo mažyliams. Mes su kolegomis iš humanitarinių organizacijų sakome, kad nepriklausomai nuo šių žmonių teisinio statuso, turime vadovautis žmogiškumo principais ir pasirūpinti pažeidžiamais žmonėmis bei esminiais jų poreikiais. Esame itin dėkingi partneriams bei kolegoms, kad atsiliepė į šį kvietimą ir tikiu, kad kartu nuveiksime daug prasmingų darbų, praktikoje įtvirtindami bendražmogiškus humanitarinius principus bei pasirūpindami atvykusiais pažeidžiamais žmonėmis, nepriklausomai nuo jų teisinio statuso“, – sakė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė.


Reaguojant į šią išskirtinę situaciją, organizacijų savanoriai jau pradėjo teikti pagalbą (Raudonojo Kryžiaus ir Carito, o netrukus – ir Maltiečių) įvairiose vietose, kur šiuo metu yra sulaikomi ir/ar apgyvendinami migrantai: pasienio kontrolės punktuose bei užkardose, Pasieniečių mokykloje (kur šiuo metu karantinuojamos šeimos) ir Užsieniečių registracijos centre Pabradėje (kur yra ir šeimų, ir vienų atvykusių vyrų). „Maisto bankas“ tiekia produktus ir higienos priemones pažeidžiamiems asmenims, atsižvelgiant į kultūrinius niuansus bei amžių (vaikams tiekiamas specialus maistas). „Arscape“ prisidės prie užimtumo veiklų migrantų vaikams.

Lietuvos Raudonasis Kryžius, pagal sutartį su Valstybės sienos apsaugos tarnyba turintis prieigą prie visų užsieniečių sulaikymo bei apgyvendinimo vietų, koordinuoja nevyriausybinių organizacijų teikiamą pagalbą ir papildomai rūpinasi atvykusių migrantų informavimu (su vertėjų pagalba), teisiniu konsultavimu ir šeimos ryšių atkūrimu, taip pat vykdo stebėseną sulaikymo bei apgyvendinimo centruose ir teikia rekomendacijas valstybei, kaip užtikrinti bent minimalias priėmimo sąlygas atvykusiems žmonėms.

Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos-Baltarusijos sieną neteisėtu būdu kirto jau apie 600 migrantų, vien per birželio mėnesį – apie 400 užsieniečių. Dauguma atvykstančių šiuo metu yra iš šių šalių: Irako, Irano, Sirijos, Tadžikistano, Rusijos. Didžioji dalis jų (apie 90-95 proc.) pateikia Lietuvos Respublikai prieglobsčio prašymus.

Tarp atvykusių žmonių – apie 40 proc. – pažeidžiamų asmenų: moterų su vaikais, besilaukiančių moterų, nelydimų nepilnamečių, žmonių su negaliomis. Iš atvykusiųjų per birželį, daugiau nei 80 yra vaikai (apie 20 proc.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)