Daugiau apie situaciją Italijoje laidoje „Delfi diena“ papasakojo šioje šalyje gyvenantis žurnalistas Paulius Jurkevičius.

Žurnalistas laidoje pabrėžė, kad šiuo metu kyla labai daug klausimų – ką galima ir ko negalima daryti.

„Gyvename beveik pačiame Romos centre. Visai neseniai apėjau kelis kvartalus, norėjau apsižiūrėti, kas vyksta. Turiu pasakyti, kad jeigu nežinotume, kad šiandien yra tokia liūdna, dramatiška pirmoji karantino diena, galbūt to net nepastebėtume, nes nuostabus oras, šilta, saulėta, medžiai žydi – nėra išoriškai bent jau tragiškų nuotaikų. Bet vėliau, kai pasigilini, pastebi tą pasikeitimą. Pirmiausia, pamačiau prie baro: baras pakeitė visiškai savo aptarnavimo stilių, turiu omenyje, kavos barą. Į jį galima įeiti ir prie baro atsistoti tik vieno metro atstumu – tai labai keista, nes italai yra įpratę būti prie baro, grūstis ir pan. Tokia siurreali atmofera ir nuotaika labai stebina“, – tikino jis.

Tiesa, nors nerimas ir yra jaučiamas, vyro teigimu, jo šeima neskuba prisipirkti produktų.

„Mes stengiamės nepasiduoti tai panikai, nekaupiame atsargų. Kita vertus, bent keli produktai visada yra mūsų namuose: kietasis avies sūris, alyvuogių aliejus ir kukli vyno atsarga. Galvojame, kad su tokiomis atsargomis tikrai išgyvensime. Po to, kai buvo paskelbtas premjero dekretas, kad Italija grimzta į raudonąją zoną, prasidėjo panika – panika visoje Italijoje: naktį žmonės puolė prie prekybos centrų, išsirikiavo milžiniškos eilės – Palerme, Neapolyje ir Romoje. Žmonės puolė pirkti, net ir tie, kurie galvojo, kad jų galbūt tas karantinas iki šiol net nepalietė ir nepalies“, – sakė P.Jurkevičius.

Koronavirusas Irane

Paklausus, kaip skiriasi Lietuvos ir Italijos žiniasklaida, vyras tikino, kad Lietuva šiuo metu yra saugi valstybė, todėl panikuoti čia tikrai nereikėtų. Visai kitokia padėtis yra Italijoje.

„Dabar yra ekstremali situacija, iki tol Italija buvo pasidalinusi, pavyzdžiui, Šiaurės Italijoje, kur buvo labai sudėtinga situacija, vienaip žmonės reagavo, o Pietuose žmonės buvo labiau atsipalaidavę, galvojo, kad tai mūsų neliečia.

Dabar visa Italija tapo viena – panikos jausmas ištiko visus, tam tikras karo stovis, komendanto valanda, kai ribojamas žmonių judėjimas, poreikiai. Visi tai jaučia ir yra įsitempę. Pirmas klausimas, kuris kyla – ką galima daryti, ir ko negalima. Tie atsakymai turbūt po truputį ryškės į tuos klausimus. Manau, kad Lietuva turi puikią privilegiją būti maža valstybe ir būti apsaugota. Dar kol kas Lietuvoje viskas gerai, panikos jausmas nėra pats didžiausias.“

Tiesa, kaip pabrėžė žurnalistas, šis laikotarpis yra itin sudėtingas medikams Italijoje.

„Medikams gyvenimas iš tiesų dabar yra pragaras – kviečiami medikai, kurie jau yra išėję į pensiją“, – sakė žurnalistas.

Paulius Jurkevičius

„Tam tikra sėkmė, jeigu taip galima pasakyti, yra ta aplinkybė, kad pagrindiniai židiniai, toji infekcija pratrūko Šiaurės Italijoje, kur sveikatos apsauga yra itin aukšto lygio ir žmonių sąmoningumas yra didelis. Dabar vyksta tai, kad Lombardijoje ir kai kur kitur nebeužtenka vietų ligoninėse, didžioji dauguma ligonių yra pervežami į kitus miestus, į kitus skyrius“, – tikino P.Jurkevičius.

Riboja keliones ir draudžia viešus susibūrimus

Visoje Italijos teritorijoje nuo antradienio ribojamos visos kelionės ir draudžiami visi vieši susibūrimai, vyriausybei pritarus griežtoms karantino priemonėms naujojo koronaviruso plitimui stabdyti.


Vestuvės ir laidotuvės uždraustos daugiau kaip trims savaitėms, barams ir restoranams nurodyta darbą baigti 18 val., o premjeras ragina žmones „likti namie“.

Beprecedentės priemonės, galiosiančios iki balandžio 3-iosios, pagal vėlai pirmadienį pasirašytą įsaką taikomos visoje daugiau kaip 60 mln. gyventojų turinčioje šalyje. Nuo sekmadienio iki šiol buvo izoliuoti tik keli, labiausiai nuo viruso nukentėję šiauriniai regionai aplink Milano ir Venecijos miestus.

Italija yra labiausiai nuo praėjusių metų pabaigoje Kinijoje atsiradusio koronaviruso nukentėjusi šalis Europoje. Naujų užsikrėtimo atvejų skaičius Italijoje sparčiai augo ir dabar yra didesnis nei 9 tūkstančiai, o mirties atvejų skaičius šiuo metu yra 463.

„Visi susibūrimai viešose vietose ar visuomenei atvirose vietose“ draudžiami, sakoma vyriausybės įsake. Dėl viruso taip pat uždraudžiami sporto renginiai, įskaitant „Serie A“ futbolo rungtynes.

Pagal naująsias taisykles kelionės leidžiamos tik dėl pačių skubiausių darbų ar su sveikata susijusių priežasčių, bet žmonėms bus leista sugrįžti į savo namus, jei jie yra išvykę kitur.

Mokyklos ir universitetai uždaryti, o kompanijos raginamos suteikti savo darbuotojams atostogas.

Barams ir restoranams leista dirbti tik nuo 6 val. iki 18 val., ir tik tuo atveju, jei įmanoma išlaikyti mažiausiai metro atstumą tarp klientų.

Religinės institucijos taip pat liks atidarytos, jei žmonės jose galės laikytis bent per metrą vienas nuo kito, bet ceremonijos, įskaitant vestuves, krikštynas ir laidotuves, draudžiamos.