Plintant labiau užkrečiamai omikron viruso atmainai Italijos vyriausybė įvedė COVID-19 vakcinos reikalavimą vyresniems nei 50 metų žmonėms.

„Kol kas žinome tiek, kad sukakus penkiasdešimčiai ar daugiau metų, visiems, neišskiriant lyties, tautybės, visiems, kurie nuolat gyvena Italijos respublikoje, teks būti pasiskiepijusiems. Pagrindinė diskusija, kadangi dekretas priimtas ketvirtadienį, yra karšta. Naujiena ta, kad tas dekretas įsigalioja tuoj pat, nuo šiandien, bet, matyt, dar dvi ar tris savaites nebus sankcijų, o rimtos sankcijos galėtų prasidėti jau nuo vasario pirmos dienos, kai bus rimtai atsižvelgiama į šią normą“, – sako pašnekovas.

Skaudžios baudos ir apribotos laisvės

Anot jo, baudos gali būti išties didelės: pradedant minimaliomis ir baigiant net iki pusantro tūkstančio siekiančiomis sankcijomis.

„Baudos yra diferencijuotos, yra pati žemiausia baudų kartelė, jeigu tave sustabdo gatvėje arba kažkokiu kitu būdu užfiksuoja, kad tau penkiasdešimt metų ir tu neturi nei vienos skiepo dozės, tada skiriama minimali vienkartinė šimto eurų bauda. Antrą kartą, kiek žinau, tokios baudos skirti negalės, tik vieną kartą.

Paulius Jurkevičius

Kita situacija yra, kai žmogus dirba arba kai jis nepasiskiepijęs bando gauti kažkokias paslaugas, pavyzdžiui, nueiti į teatrą, sporto rungtynes, tokiu atveju baudos didėja – nuo keturių šimtų iki tūkstančio.

Reika pabrėžti, kad baudos bus skiriamos ne tik tam, kuris nusižengia, bet ir tiems įpareigotiems asmenims, kurie tikrino, bet nepatikrino. Pačios didžiausios baudos laukia tų, kurie dirba kažkokį darbą, nes visiems iki vieno dirbantiems, kuriems sukako penkiasdešimt metų, reikės turėti skiepą, tada bauda gali šoktelėti iki pusantro tūkstančio“, – sako apžvalgininkas.

Apžvalgininko teigimu, siekiama, kad nepasiskiepijusiems laisvių liktų vis mažiau.

„Tai yra toks Vyriausybės sumanymas, kad nepasiskiepijusiems laisvių liktų vis mažiau. Ką jie galės? Jie galės su tuo baziniu žaliuoju skaitmeniniu pasu nueiti į parduotuvę maisto nusipirkti, galės nueiti į vaistinę, pas gydytoją ir štai tokios pačios būtiniausios paslaugos.

Tiesa, į kirpyklą, estetikos salonus taip pat galės eiti su baziniu pasu, kuris numato ir neigiamo testo galimybę. Bet kitur testavimas nebebus pripažįstamas, taigi lieka arba persirgti, arba pasiskiepijimas“, – sako apžvalgininkas.

Epidemiologai sako, kad tai – beprotybė

Taip pat žurnalistas papasakojo, kaip į pokyčius reaguoja visuomenė.

„Reakcijos, matyt, bus, bet apskritai tai yra kompromisinis varantas, nes buvo svarstoma tokia hipotezė, kad apskritai visiems bus įvestas privalomas skiepijimas, nuo aštuoniolikos iki visų kitų amžiaus grupių. Galiausiai po ilgų politinių diskusijų, ar net rietenų, kartelė sustojo ties penkiasdešimčia metų. Reakcijos yra nevienareikšmiškos, ypač dešiniosios partijos protestuoja, kai kurie epidemiologai sako, kad tai – beprotybė.

Pagrindinė problema, kaip tai bus tikrinama, koks bus patikros mechanizmas: ar nebus juridinis persekiojimas. Patikros mechanizmas, kontrolė greičiausiai bus tokia, kad žmonių nestabdys gatvėje, bet sukryžmins duomenis tarp dviejų registrų: gyventojų gyvenamosios vietos registro, kur asmuo deklaravęs gyvenamą vietą, ir skiepytų asmenų sąrašo. Ir ta bauda automatiškai ateis į pašto dėžutę. Toks yra planas“, – sako apžvalgininkas.

Italijos septynių dienų sergamumo COVID-19 rodiklis per pastarąją savaitę padvigubėjo ir pasiekė 1 669 atvejus 100 tūkst. gyventojų, penktadienį pranešė Nacionalinis sveikatos institutas (ISS).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės