Gidė Italijoje sekmadienį Delfi žurnalistams teigė, kad per žinių reportažus daugiausia dėmesio skiriama būtent koronaviruso temai. Anot jos, neabejotinai, apie tai labai daug kalba ir patys vietiniai.

„Žinoma, jausmas nėra malonus. Visose info laidose kalbama tik apie virusą. Aiškinama, kaip elgtis. Pasakojama apie ligą, jos eigą, gydytojų nuomones. Pastarieji karštai ginčijasi, diskutuoja tiesioginiuose eteriuose. Kalbama tiek daug, jog visiems net šiek tiek atsibosta tas „kalimas”. Užtenka, nusprendžia italas ir eina į aikštę, į barą su draugais susitikti. Nors baruose kalbama vėl apie virusą. Tik ten jau kiekvienas yra „medikas – „specialistas”, – sakė moteris.


A. Skorupskaitė teigė žinanti, kad Lietuvoje labai išaugo ilgo galiojimo maisto produktų paklausa. Tačiau tai jos nenustebino, nes panašus elgesys kilo ir Italijoje.

„Iš pradžių visi „šlavė” prekybinių centrų lentynas. Situacija panaši kaip Lietuvoje. Aš taip pat dėl visa ko prisipirkau maisto ir išleidau ne 30 ar 40 eurų kaip įprasta, o 150 eurų. Citrinų, apelsinų, obuolių, daržovių. Jau pasirodė braškės, bet pirkau makaronus ir ryžius. Pirma reakcija buvo analogiška lietuviškai. Vis gi tiek lietuviai, tiek italai kai neužtikrinti elgiasi panašiai. Dabar gi, po savaitės, visi nusiramino. Parduotuvės veikia, prekių daug, yra visko. Vakar buvau prekybos centre. Žmonių net mažiau nei įprastai”, - kaip atrodo Italijos prekybos centrai, pasakojo gidė.

A. Skorupskaitė dėstė, kad dėl plintančio viruso ypatingas dėmesys skiriamas vaikams. Ieškoma būdų, ką daryti, kad vaikai galėtų būti namuose.

„Kaip sakoma, prie visko įprasti gali. Bijoti atsibodo. Pasak virusologo mediko Roberto Burioni: „Io sono il primo a dire che il coronavirus non è un raffreddore. Ma questo non significa che sia la peste”. Lietuviškai: „Aš pabrėžiu, kad koronavirusas – ne sloga ar peršalimas. Bet ir ne maras.” Svarbiausias dėmesys – vaikams. Vaikai neina į darželius ir mokyklas. Emilijos – Romanijos regione nuspręsta, jog tėvams nereikės mokėti už nelankomą periodą. Bet mokytojai ir kitas darželių bei mokyklų, universitetų personalas atlyginimą gaus. Manau, panašiai yra ir kituose „karštuose“ šiaurės Italijos taškuose.

Kaip organizuoti vaikų buvimą namuose dirbantiems tėvams – neaišku. Apie tai kalbos nėra. Suprantu, jog tai turėtų vykti savaime darbdavių ir dirbančių tėvų susitarimais. Nes turbūt niekam į galvą neateis reaguoti kažkaip kitaip, kaip tik vaikų sveikatos labui. Pabandyk paliesti vaikų saugumo temą. Italijoje geriau net nebandyti. Kol kas vaikai klega namuose”, - kalbėjo gidė.
Aida Skorupskaitė

Lietuvė sakė, kad į Lietuvą grįžti neketina. Anot jos, raginama niekur, o ypač į užsienį, nevykti. „Šįryt mirė 92 metų močiutė Ligūrijoje. Ji buvo iš Milano. Apie tai pasakojama žiniose taip, jog galvoji: ko gi ji ten nusivilko. Dabar Ligūrijoje viešbutį uždarė, karantinas. Nei vienas gerbiantis ir saugantis kitų sveikatą neturėtų vykti Lietuvon. Esame potencialus pavojus. Kam rizikuoti. Na nebent visai būtina”, - sakė moteris.

Be to, A. Skorupskaitė teigė, kad apsaugos priemonių stygius nejaučiamas. O kaip ji teigia, tai, ko reikia apsisaugojimui, galima rasti kiekvienuose namuose.

„Trys mokslininkės medikės Romoje Spallanzani ligoninėje (tos, kurios išnagrinėjo ir „suprato” virusą) Maria Rosaria Capobianchi, Francesca Colavita, Concetta Castilletti ragina nepanikuoti. Dirba nuo 8.00 iki 21- 22 val. kasdien. Dirba ir vaikšto be kaukių. Kaukių neįsigijo net savo artimiesiems. Kaip ir nenaudoja jokio gelio. Paprasčiausias muilas ir dažnas rankų plovimas. Ir ne dėl to, jog negali įsigyti. Tiesiog medicininės kaukės ir pan. - eilinis bandymas naudotis problema, kurios sprendimas visiškai ne tai. Svarbiausia – higiena ir atstumas”, - sakė Italijoje dirbanti gidė.

A. Skorupskaitė teigė nusiteikusi optimistiškai ir pasidžiaugia žinia, kad virusas turėtų būti greitai įveiktas.

„Šįryt televizijos žinių metu viena iš mokslininkių gana optimistiškai pareiškė, jog italai pirmieji Europoje gavo „dovanėlę”, tad pirmieji turėtų išlįsti iš viruso duobės. Taip kad vasara turėtų būti kaip visada. Be ligų”, - teigė lietuvė.