Vakare, 21 val., Tautiška giesmė suskambo ir prie Mindaugo tilto Vilniuje. Lyjant lietui susirinkusius šimtus žmonių pasveikino prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė.

Iniciatyvos „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ vadovas Raimundas Daubaras teigia, kad planetą šiemet sukrėtusi koronaviruso krizė privertė ieškoti naujų būdų švęsti, ypač tose šalyse, kurias stipriai paveikė pandemija.

„Tautiška giesmė gyvena žmonėse, pasaulio lietuviuose, gyvena čia pas mus, bet šių metų koronaviruso įtaka yra didžiulė“, – pirmadienį BNS sakė R. Daubaras.

Jo teigimu, paisant saugumo, tautiečiai pakviesti giedoti himną saugiu atstumu.

„Kvietėme prie tiltų, krantinėse, kur jie gieda vienas prieš kitą – krantai skiria, bet kartu jie ir jungia. Ir vystydami šį projektą išgirdome sakant „giedokime saugiu vėliavos atstumu“ – tikslas, tegul žmonės atsineša vėliavą, ištiesia ją tarp savęs ir tegul ši vėliava jungia mus, ir kartu būna saugu“, – komentavo iniciatyvos vadovas.

R. Daubaras pastebi, kad nuo 2009 metų jau 12 kartą įgyvendinama idėja tapo lietuvius visame pasaulyje vienijančiu renginiu – nuo Brazilijos iki Singapūro, nuo Kanados iki Naujosios Zelandijos.

„Visoje Europoje, kur tik yra lietuvių, visur tai yra švenčiama, – ne tai, kad sostinėje, o per įvairius miestelius, per įvairias, kad ir smulkias lokacijas. Istoriškai, Kanada, JAV, Brazilija, Argentina yra šiaip stiprios kaip lietuvių bendruomenės, o kas anksčiausiai pradeda švęsti, tai Australija, Zelandija, Japonija“, – pasakoja R. Daubaras.

Valstybės dieną švenčiamas Mindaugo karūnavimas Lietuvos karaliumi 1253 metų liepos 6 dieną.

Ši diena valstybės švente paskelbta 1990 metais, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę. Pernai Seimas paskelbė liepos 6-ąją ir Tautiškos giesmės diena.