Pirmadienį, kai ten lankėsi prezidentė Dalia Grybauskaitė, dar statomos ligoninės koridoriuose ir aplinkoje dar zujo darbininkai. Nepatyrusiai, neprofesionaliai akiai tai galėjo atrodyti tiesiog naujas pastatas, tvarkingai nudažytomis sienomis, kur šiuo metu dar nėra įkelta medicininės įrangos.

Tačiau tai, kas buvo rodoma, prezidentei ir paskui ją atskubėjusiam žurnalistų būriui, nėra tik gražiai tinkuotos sienos ir tvarkingai suplanuotos patalpos. Svečius lydėję profesionalai aiškino, kad ligoninės inžineriniai sprendimai, kurie yra pritaikyti, pavyzdžiui, specialiose patalpose, kur gali būti izoliuojami pacientai, vadinamuosiuose boksuose, leidžia sakyti, kad ši ligoninė yra moderniausia infekcinių ligų ligoninė Baltijos šalyse.

Apsilankiusi ligoninėje prezidentė D. Grybauskaitė sakė, kad tai buvo ir jos svajonė ir pareiga Lietuvos žmonėms, kad tokių carinių ligoninių, kokia buvo Žvėryne, Lietuvoje neliktų.

„Infekcinių ligų ligoninė, kuri dabar yra Žvėryne, egzistuoja nuo 1905 m., dar caro laikais statyta, kur mes juokavome, su buvusiu direktoriumi, kad, ko gero, turime ten ir istorinius ligų klodus, kuriuos paliksime. (…) Kai 2014 m. sausį ten apsilankiau, tai, ką atradau mane ir šokiravo, labai negatyviai nustebino, kad tokių sudėtingų užkrečiamų ligų atžvilgiu buvo demonstruojamas aplaidumas“, – sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė prisiminė, kad po to apsilankymo griežtai kalbėjo su tuomečiu sveikatos apsaugos ministru.

„Paskaičiavau, dabar net ketvirtas sveikatos ministrai dirba, ir pagaliau šį rudenį jau pirmieji ligoniai galės įsikelti į labai modernią, kol kas Baltijos regione moderniausią, infekcinių ligų ligoninę, ir mūsų žmonės turės būti gydomi taip, kaip ir turėjo būti seniai gydomi“, – sakė D. Grybauskaitė.

Valstybės vadovė prisiminė savo ankstesnį vizitą į ligoninę Žvėryne.

„Prisimenu, vaikščiojome po tuos medinius namelius, kai būtent užkrečiamų ligų ligoniams kelioms dešimtims palatų buvo tik trys tualetai, tai nenoriu gilintis į detales, bet tai yra visiškai aišku, kad praktiškai buvo visos sąlygos, kad jie būtų ne gydomi, o atvirkščiai – užkrečiami“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, užkrečiamų ligų protrūkiai rodo, kad sveikatos politika yra ne iki galo apgalvota, ir nėra pakankamai politinės valios tai, ką privaloma daryti savo piliečiams – užtikrinti būtinąją vakcinaciją ir lygų gydymą.

„Pasivaikščiojus čia, matai, kokia tampa mūsų sveikatos sistema, kiek ji potencialiai gali. Kitas reikalas, kaip mes ją panaudojame. Šios ligoninės pavyzdys kelia pasididžiavimą, kurį turėjome jausti anksčiau“, – sakė D. Grybauskaitė.

Valstybės vadovė pasidžiaugė žiniomis, kad juda į priekį ir Vaiko raidos centro projektas, kuriam ji irgi skyrė dėmesį.

Santaros klinikų vadovas Feliksas Jankevičius sakė, kad Infekcinių ligų ligoninės pastatas turi būti priduotas iki liepos 31 d., o pirmieji pacientai į naują ligoninę atkeliaus jau spalį.

Apie tai, kokiomis sąlygomis teko ligoniams gydytis Žvėryne galima paskaityti čia, o apie naują ligoninę čia.