Susitarimai su JAV Niu Džersio holokausto švietimo komisija, Didžiosios Britanijos holokausto tyrimų centru "Beth Shalom" bei "Yad Vashem" holokausto aukų ir didvyrių atminties organizacija Izraelyje padės Lietuvoje įgyvendinti Nacionalinę holokausto švietimo programą.

Šie susitarimai, pasirašyti Vilniuje vykusioje konferencijoje "Holokaustas Lietuvoje. Moderniosios istorijos, švietimo ir teisingumo aspektai", numato įgyvendinti Lietuvos mokytojų kvalifikacijos kėlimo programas, skatinti ir rengti mokytojų dalyvavimą Lietuvoje bei užsienyje rengiamuose seminaruose ir mokymuose, pranešė Komisijos sekretoriatas.

1998 metais prezidento Valdo Adamkaus dekretu įsteigta Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti bendradarbiauja su daugelio valstybių mokslininkais tiriant nacių okupacijos laikotarpį bei nacių režimo nusikaltimus Lietuvoje.

Šių metų birželį komisija pasirašė pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su Švietimo ir mokslo ministerija, pagal kurį Lietuvos mokyklose bus įgyvendinama Holokausto ir genocido švietimo programa.

Ši programa skirta pagerinti dėstymą šalies švietimo įstaigose apie totalitarinius režimus ir jų pasekmes Lietuvoje.

Holokausto švietimo reikšmę pabrėžė antradienį į konferencijos dalyvius kreipęsis premjeras Algirdas Brazauskas.

Pasak jo, tarptautinės istorinio teisingumo komisijos bei Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva sukurti Nacionalinę holokausto ir genocido švietimo programą Lietuvos bendrojo lavinimo mokykloms užtikrins, jog kvalifikuotas mokymas apie holokaustą bus kiekvieno moksleivio ugdymo proceso dalis.

Per nacių okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais buvo sunaikinta maždaug 90 proc. iš 220 tūkst. Lietuvos žydų bendruomenės.