„Nesuprantu, ar čia džiaugiatės, ar – piktinatės, kiek žinau, plojimai irgi yra protesto forma“, – stebėdamas plojančius žmones sakė nuosprendį paskelbęs Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

Išklausyti nuosprendžio atvyko daugiau kaip pusšimtis žmonių, tarp kurių buvo ir gerai visuomenėje žinomi asmenys.

Baudžiamąją bylą neviešuose posėdžiuose išnagrinėjęs teisėjas paskelbė, kad dėl neteisėto vertimosi ūkine veikla nuteisia tik 50 metų gydytoją Dalią Jakaitę – neturėdama licencijos ji gimdyvės namuose po gimdymo apžiūrėdavo naujagimį, o vėliau išduodavo dokumentus apie jo gimimą.

Už tai D. Jakaitei buvo skirta šešių mėnesių laisvės apribojimo bausmė – jos metu nuteistoji privalės būti namuose nuo 22 iki 6 val.

Tuo metu 52 metų pribuvėja Jurgita Inga Švedienė buvo išteisinta, nes nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo požymių.

Kaip pažymėjo nuosprendį paskelbęs teisėjas, J. I. Švedienė „nesilaikė įstatymų, kurių nėra“ – Lietuvoje pribuvėjų veikla nėra licencijuota ir sertifikuota.

„Ir niekas jai leidimo neišduos, negalima bausti už tai, kas yra nedraudžiama, – sakė teisėjas. – O D. Jakaitė buvo nuteista už tai, kad nesilaikė gydytojams taikomų įstatymų. Lietuvoje buvo, yra ir bus asmenų, kurie nori gimdyti namuose, įstatymas gimdyti namuose nedraudžia – padėjimas gimdyti nėra uždrausta veikla, draužiama gaminti bombas ar ginklus.“

Tačiau, pasak jo, namuose gimdžiusios moterys susiduria su problema – reikia gauti dokumentą, patvirtinantį vaiko gimimą.

„Tokią pažymą išduoda gydymo įstaiga, kurios specialistai, o ne vienas daktaras, ne vėliau kaip po gimdymo apžiūri kūdikį ir gimdyvę, o jeigu apžiūra vyksta vėliau, sudaroma net komisija, – sakė teisėjas R. Rainys. – D. Jakaitė yra gydytoja, jai galioja visi Lietuvos įstatymai ir ji privalo jų laikytis. Tačiau, kaip nustatė teismas, jų nesilaikė. D. Jakaitė neturėjo licencijos teikti gydymo paslaugas, išduodavo pažymas apie kūdikio gimimą apžiūrėjusi tik naujagimius, o ne motinas, todėl ir buvo nubausta.“

Teismas nustatė, kad nuo Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje pribuvėjos padėjo pasaulį išvysti daugiau kaip 2 tūkst. vaikų. Dalį tėvų apklausė ne tik ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai, bet ir teismas.

„Įrodyta, kad D. Jakaitė ėmė pinigus – tikėtina, apie 100-150 litų, nors žmonės nurodydavo įvairias sumas, – sakė teisėjas. – Pradėjus tyrimą daug kartų keitėsi žmonių parodymai, vieni pasakojo, kaip buvo iš tikrųjų, tačiau buvo ir filmuota medžiaga, kad J. I. Švedienė, kaip pribuvėja, priimdavo vaikučius, o vyrai mažiausiai dalyvaudavo. Teismo posėdžių metu buvo įvairių versijų – kad ji arbatą virė, masažą darė.“

Vis dėlto, teisėjas pažymėjo, kad duomenų, jog J. I. Švedienė už savo darbą gaudavo pinigus, byloje nėra. „Čia – daugiau idėja“, – sakė jis.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikęs prokuroras Kęstutis Gudžiūnas po nuosprendžio paskelbimo negalėjo pasakyti, ar sutinka su teismo pozicija ir ar verdikto neskųs aukštesnės instancijos teismui.

Tuo metu išteisintoji J. I. Švedienė neslėpė, kad ketina atšvęsti teismo sprendimą.

„Dabar galiu tik prisiminti motinos Teresės žodžius – jeigu mes turime laiko teisti, mes neturime laiko mylėti, todėl prieš šias šventes labiausiai ir norisi pasakyti „ačiū“ ir visiems palinkėti ramybės ir taikos, – kalbėjo ji. – Mes praėjome didelį ir ilgą kelią, ir tai nesibaigė, tai męs tęsime. Lietuva turėtų būti saugi valstybė, joje neturėtų būti teisinių neapibrėžtumų ir visi mes labai tikimės, kad jau greitai atsistosime šalia tokių valstybių kaip Šveicarija, Vokietija, Skandinavijos šalys,o mūsų moterys galės saugiai ir ramiai gimdyti ten, kur jos pasirinks.“

Pribuvėjų veikla teisėtvarkos pareigūnai susidomėjo po to, kai 2011 m. Vilniaus apskrityje mirė namuose gimdytas naujagimis. Aiškinantis jo mirties aplinkybes, kilo įtarimų dėl gimdyvei padėjusių asmenų veiklos legalumo.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta daugybė gimdymo namuose atvejų, per kuriuos pribuvėjos darbą atlikdavo J. I. Švedienė, o vėliau apie kūdikių gimimą pažymas išrašydavo ir juos apžiūrėdavo D. Jakaitė.

Šio tyrimo metu taip pat gauta duomenų, kad namuose buvo atliekamos įvairios operacijos.

„Pastebėti atvejai, kai užsieniečiai atvyko į Lietuvą, o iš jos išvyko su gimusiais vaikais“, – anksčiau prokuratūra buvo pranešusi, kad motinos kūdikių gimimo faktą tvirtino esą suklastotomis pažymomis.

O buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla yra sakęs, kad ikiteisminis tyrimas atskleidė, jog ši veikla turi sektantizmo požymių, kai verbuojamos gimdyvės, įrašomos į kursus, joms išduodami kažkokie sertifikatai rusų kalba ir ne visada egzistuojančių organizacijų. Kursų dalyvės įtiki kursus vedančiais asmenimis ir priima sprendimus gimdyti taip ir ne kitaip, net įtiki šių asmenų tam tikru šventumu.

„Tai tikrai yra sektos požymiai, – sakė R. Požėla. – Per 20 metų nustatyta 400 atvejų, kai vaikai gimė namuose, ir už viso to stovi tikrai žinomi Lietuvos žmonės, buvę Seimo nariai. Įtariame, kad šioje veikloje vaikšto didžiuliai pinigai. Mums nerimą kelia kai kurių vaikų buvimo vieta, taigi yra įtarimų dėl prekybos žmonėmis. Yra keturi vaikai, kurie gimė Lietuvoje, bet jų čia neberandame, vienuolikos vaikų klausimas pakibęs ore, mes jų visai nerandame“.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patraukta gydytoja D. Jakaitė sakė, kad per daugiau kaip 5 metus, kol vyko tyrimas ir visa medžiaga buvo perduota teismui, byloje pasikeitė labai daug aplinkybių.

„Šių metų vasario mėnesį prokuroras panaikino man keltus įtarimus dėl gydytojo spaudo klastojimo ir su tuo susijusio dokumentų klastojimo, – sakė ji. – Jau įrodyta, kad nei gimdymo vieta, nei gimdymo būdas įtakos vienos paros naujagimio mirčiai neturėjo, todėl dėl tos mirties nei aš, nei pribuvėja nekaltinamos.“

Pasak jos, moterims gimdant namuose jokios „įvairios operacijos“ nebuvo atliekamos.

„Taip pat nepasitvirtino ir informacija dėl atvykusių ir išvykusių užsieniečių su vaikais, apie tai nėra jokių įrašų kaltinamajame akte“, – D. Jakaitė pažymėjo, kad jokių suklastotų pažymų apie vaiko gimimą nėra išdavusi, šie įtarimai panaikinti vasarį.

Medikė taip pat nurodė, kad anksčiau policijos generalinio komisaro pavaduotojas apie ją buvo paskleidęs daug melo.