Lietuvos istorijos instituto direktoriaus Alvydo Nikžentaičio teigimu, genocido centras turėtų atsargiau elgtis ir nedaryti tokių išvadų, turėdami tik vieną šaltinį.

Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentas Nerijus Šepetys teigė, kad pažyma nedaro garbės genocido centrui ir yra labai klaidinanti.

Pasak jo, panašių liudijimų dėl Sovietų Sąjungos įvairiais nusikaltimais kaltinamų asmenų ekstradicijos Jungtinėse Valstijose aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje buvo daug, o beveik visi liudiję lietuviai pasisakė tautiečių naudai.

Anot genocido centro direktorės Teresės Birutės Burauskaitės, tyrimo ir pažymos apie Joną Noreiką autorius yra Dalius Egidijus Stancikas, pastaraisiais metais publikuojantis savo tekstus tokiuose portaluose, kaip tiesos.lt, slaptai.lt, alkas.lt, pozicija.org ir ekspertai.eu.

BNS primena, jog genocido centras trečiadienį paskelbė pažymą, kurioje teigiama, kad J. Noreika nacių okupacijos metais būdamas Šiaulių apskrities viršininku vadovavo Žemaitijos antinaciniam pasipriešinimui ir organizavo žydų gelbėjimo tinklą Šiauliuose.