Dažnai sakoma, kad Sąjūdis sunaikino Sovietų Sąjungą. Tačiau istorikai patikina, kad jei ne Michailo Gorbačiovo politika, nieko nebūtų buvę. Tačiau viena aišku: Ssovietinės imperijos moralinis krachas įvyko Vilniuje, Sausio 13-ąją. Tada visiems tapo aišku, kad ši imperija nebeturi jokios teisės egizistuoti. Ir tai suprato tiek imperijos priešininkai, tiek šalininkai

Tai pergalės diena. Ne tik Lietuvos, bet ir visų sovietų pavergtų tautų. Tai ir Lietuvos partizanų, kurie nepabijojo mesti iššūkį sovietiniai armijai, pergalė. Tai buvo disidentų, kurie per visą okupaciją atvirai oponavo sovietinei sistemai, pergalė. Tai buvo laisvę ir gyvenimą mylinčių žmonių pergalė prieš blogį, smurtą, melą ir neapykantą.

Antroje vietoje delfi.lt skaitytojai išrinko Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino atėjimo į valdžią paminėjimą. Gediminas Lietuvą pradėjo valdyti 1316 metais. Jį galime laikyti novatoriumi. Jis modernizavo to meto kariuomenę, įvedė pinigų reformą. Be to, aktyviai veikė diplomatinėje erdvėje, rašė laiškus Vakarų Europai, kvietė atvykti amatininkus, pirklius, kurie savo darbu, gebėjimais stiprintų Lietuvą.

Trečioje vietoje liko Saulės mūšio jubiliejus. 1236 metais lietuviai su žemaičiais sutriuškino kalavijuočius. Tai neabejotinai viena svarbiausių pergalių XIII amžiuje. Ji leido atsikvėpti Lietuvai, o Mindaugui – sukurti valstybę.

Kokie kiti jubiliejai, kuriuos minėsime 2016 metais, sužinosite laidoje „Istorijos detektyvai“ šį sekmadienį 16.10 val. per LRT televiziją.