Kaip pasigaminti akmeninę strėlę? Kaip gyveno žmogus akmens amžiuje? Atsakymų į šiuos klausimus ieškos Virginijus Savukynas laidoje „Istorijos detektyvai“ antradienį 22.20 val. per LRT televiziją.

Šį kartą bus narpliojami akmens amžiaus detektyvai. Kaip gyveno pirmieji Lietuvos teritorijoje pasirodę žmonės? Bus parodoma, kaip jie gaminosi įrankius iš titnago, kuris tuo metu buvo aukso vertės. Taip pat išvysite seniausią kaulinį kirvį Lietuvoje, kuriam yra apie dvylika tūkstančių metų.

Ką rodo DNR tyrimai – ar mes esame seniausių žmonių, atkeliavusių į Lietuvą prieš daug tūkstančių metų, palikuonys? Kaip atrodė pirmieji žmonės? „Mezolite buvo nedidelio ūgio, smulkaus kūno sudėjimo žmonės. Jų buvo nedaug. Dabartinėje Lietuvos teritorijoje galėjo vienu metu gyventi keli tūkstančiai žmonių“, laidoje teigs antropologas dr. Rimantas Jankauskas.

Ar žinote, koks rastas Lietuvoje seniausias gyvūnas? Laidoje „Istorijos detektyvai“ išgirdę atsakymą, tikrai nustebsite. Taip pat bus aiškinamasi dar viena mįslė – ar Lietuvoje gyvenę žmonės medžiojo mamutus, kaip dažnai teigiama vadovėliuose?

Galiausiai laidoje „Istorijos detektyvai“ bus sugriautas žemdirbystės mitas. Įsivaizduojama, jog kol nepažino žemdirbystės, žmonės gyveno labai blogai. Ir tik pradėjus dirbti žemę, žmonės įgijo rimtą pagrindą po kojomis.

Tačiau tyrimai rodo ką kitą. Prasidėjus žemdirbystei suprastėjo sveikata, sutrumpėjo gyvenimo trukmė, padaugėjo užkrečiamų ligų, žmonės turėjo mažiau laisvo laiko. „Jeigu mes žiūrime į paleolito – mezolito laikotarpį, tai tuomet žmogus maisto susiranda greitai ir turėjo daug laisvalaikio. Labai daug meno kūrinių aptinkame. Preciziškų dalykėlių yra padarytų. Aišku, tikriausiai jų paskirtis buvo religinė. O štai jau neolito laikotarpyje, kai žmogus užsiima žemdirbyste, jis tiek laisvo laiko nebeturi. Mes jau neberandame tiek daug meno dirbinių. To meto žmogus buvo sužalotas netgi fiziologiškai: stuburai pakrypę, visokios ligos daugiau kamuoja, dantis kariesas pažeidęs“, teigia archeologas dr. Algirdas Girininkas.

Tai kodėl akmens amžiaus žmogus užsiėmė žemdirbyste, kuri taip smarkiai pablogino jų gyvenimo kokybę?

Apie akmens amžiaus detektyvus žiūrėkite Virginijaus Savukyno laidoje „Istorijos detektyvai“ šį antradienį 22.20 val. per LRT televiziją.