Jie leidžia laikraštėlį, kuriame pateikiamos svarbiausios žinios, nugirstos per BBC, antinacinio pogrindžio atsišaukimai. Jie taip pat ginkluojasi, mokosi šaudyti. Nors ir laikėsi konspiracijos, tačiau vėliau jais susidomėjo gestapas. Kas gi buvo tie trys romantiškai naivūs paaugliai?

Kaip su tuo susijęs tarpukario Lietuvos prezidentas Kazys Grinius bei prezidentas Valdas Adamkus? Kaip persipynė šių dviejų prezidentų likimai, ir kokias pamokas iš trečiojo šalies vadovo gavo Valdas Adamkus?
Kazys Grinius

„Kaip su žmogum susidūriau nacių laikais, kada jis pas mus ateidavo į kambarį, matydavo, ką mes darome, jis mus įspėdavo, kad neįkliūtume, nes labai liūdnai pasibaigs. Susėdus visuomet pasišnekėdavo. Man tuo metu darė labai didelį įspūdį, kad buvęs prezidentas kreipia dėmesį į jaunimą, kalbamės su juo,“ LRT televizijos laidai „Istorijos detektyvai“ pasakos prezidentas Valdas Adamkus.

Kitos „Istorijos detektyvų“ laidos temos: kaip susijęs Lietuvos valdovo Kazimiero sprendimas XV amžiaus pabaigoje ir dabartiniai mūšiai Ukrainoje? Lietuvoje gajus įsivaizdavimas, kad žydai ir lietuviai, nors ir buvo toje pačioje teritorijoje, tačiau gyveno skirtinguose pasauliuose. Šis mitas bus paneigtas pokalbyje su dr. Jurgita Verbickiene.

„Istorijos detektyvai“ – šeštadienį 13.00 val. per LRT televiziją!