Atsakymų į šiuos klausimus bus ieškoma LRT laidoje „Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu šį šeštadienį 13.00 val. per LRT televiziją.

Kas yra Žaliojo tilto skulptūros? Vieniems tia yra istoriniai, meno objektai, kitiems – okupacijos simboliai. „Istorijos detekktyvų“ laidoje Ramūnas Bogdanas prisimins: „Šių skulptūrų patys kūrėjai tai vadino chaltūra. Tai reiškė: „padarysiu bet ką ir bet kaip, nes už tai man duoda pinigų, nes žinau, kaip sulipdyti“. Ir dar man pasakojo, kad Vaivada turėjo kažkokią simpatiją, kuri jam labai patiko, tai jis paėmė ir pagal ją padarė valstietę, kuri ten dabar stovi. O Kėdainis kalbėjo, kad kareiviai stovėjo taip pastatyti, atsigręžę į tą pusę, kad galbūt jie kažkada išeis.“

Vieni mano, kad šios skulptūros simbolizuoja darbą, mokslą, - amžinąsias vertybes. Tačiau įžvalgesni mato, jog tai tėra okupacijos įtvirtinimo simboliai. „Ar sovietams rūpėjo kario likimas, kai turėdavo vieną šautuvą penkiems ir laukdavo, kol vieną nušaus, tuomet pasiims kitas? Ar rūpėjo, kai jie gulėdavo ligoninėse, mirdavo badu“, retoriškai „Istorijos detektyvų“ laidoje klaus savanoris Kazys Genzbigelis.

Kita tema – pokalbis su garsiu filosofu Alvydu Jokubaičiu apie Lietuvos didžiają kunigaikštystę ir tautinę valstybę. Koks santykis? Kokia tąsa? Į ką mes turime orientuotis? “Aš noriu pasakyti, kad XIXa. galėjo atsitikti taip, kad tauta galėjo neperžengti tautos, kuri turi savo valstybę, slenksčio. Man atrodo, kad apie tai šiandien mes per mažai susimąstome“, laidoje sakys A. Jokubaitis.

„Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu – šį šeštadienį 13.00 val. per LRT televiziją.