Tą parodė Lietuvoje atlikti tyrimai. Tačiau nedaugelis žino, kokia buvo ši moteris iš tikrųjų? Kokie buvo jos pomėgiai, kokios aistros? Ar Barbora Radvilaitė buvo nuolanki Žygimanto Augusto žmona, o galbūt aikštinga, įnoringa Lenkijos karalienė?

Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės santuoka buvo sudaryta jausmų pagrindu, o tai nebūdinga XVI amžiui. Negana to, šiai meilei Žygimantas Augustas negailėjo jokių turtų.

Kaip pažymi istorikai, Žygimantas Augustas, paskutinis Jogailaičių dinastijos valdovas, subrendęs ir subrandintas kaip renesanso žmogus, itin didelę reikšmę teikė brangiems daiktams.

"Skaičiais tai būtų be galo įspūdinga. Kiek galėjo, tiek apipylė dovanomis. Nesitenkino mažais mažmožiais, jei pirkdavo žiedą, tai tik solidų, brangų, atitinkamos sumos", apie Žygimanto Augusto dovanas jo antrajai žmonai pasakoja istorikė Raimonda Ragauskienė.

Tačiau juvelyriniai dirbiniai - tik maža dalelė to, ką Barborai Radvilaitei dovanojo LDK kunigaikštis ir Lenkijos karalius. Apie tai, kiek ši meilė kainavo Žygimantui Augustui, pamatysite trečiadienį.

Taip pat laidoje su LDK virtuvės žinovu Rimvydu Laužiku nagrinėsime koldūnų paslaptis bei su istoriku Artūru Vasiliausku diskutuosime, ar bajoriška demokratija pražudė Abiejų tautų respubliką?

"Istorijos detektyvai" - trečiadienį 21.45 val. per LRT televiziją.