„Istorijos detektyvų“ komanda, vedama Virginijaus Savukyno, atrinko dešimt svarbiausių Lietuvos valstybei datų, kurias minėjome 2014 metais.

1264 metų pavasario rytas. Kunigaikštis Treniota prabudęs nuėjo į prausyklą. Eidamas galbūt jis džiaugėsi, jog jam pavyko sumaniai suregzti intrigą prieš dėdę Mindaugą. Karalius pasilaikė atvykusią gedėti mirusios Mortos seserį, kuri buvo Daumanto žmona. Šis, aišku, degė neapykanta. Ir tuo pasinaudojo jis, Treniota, sukurstė Daumantą nužudyti karalių. Tačiau jis dar nežinojo, kad jo triumfas truks labai trumpai. Tas rytas prausykloje jam buvo paskutinis. Jis buvo nužudytas. Kaip šis įvykis paveikė Lietuvos valstybę? Kokias turėjo pasekmes? Atsakymai – LRT laidoje „Istorijos detektyvai“.

1514-ais metais, rugsėjo 8d., Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenė pasiekė vieną didžiausių karinių pergalių prieš Maskvą XVI amžiuje. Nors prieš mūšį caras jau gyrėsi, kad Žygimantą Senajį vežios įkalintą narve. Taip nenutiko. Maskvėnai buvo sustabdyti.

Kaip teigė prof. dr. Rimvydas Petrauskas, „vis atsinaujinančiuose karuose su Maskva Oršos mūšis Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei buvo tas toks trumpas šviesos blyksnis, tokia didelė, efektinga – pergalė, kuri galbūt nepakeitė visos situacijos, bet ilgam pasiliko to meto Lietuvos politinio elito atmintyje“.

Kitas jubiliejus buvo „užmirštas“ – tai Liublino unija. Niekas net nepastebėjo, kad šiemet sukako toks jubiliejus. Niekas ir nepastebės dar ilgą laiką. Tačiau prieš šimtą penkiasdešimt metų viskas buvo kitaip.

1862 m. rugpjūčio 12 d. Druskininkų bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios, jose dalyvavusios moterys buvo pasipuošusios baltomis suknelėmis, raudonomis ir mėlynomis kokardomis ant skrybėlių, o vyrai – lenkų tautiniais drabužiais. Po mišių prastuomenei buvo patiekta valgyti miesto sode bei pasirūpinta pramogomis – surengta nemokama loterija, nemokamai buvo įleidžiama ir į koncertą. Šventė kulminaciją pasiekė vakare, kai nuo kelto Nemunu buvo nuplukdytas su transparantas, kuriame buvo vaizduojama lietuviška sermėga aprengta ranka, nutiesta link lenkišku durtiniu apvilktos ranką kitame upės krante. Būtent taip buvo paminėtos Liublino metinės.

Kokios kitos svarbiausios datos? Ką jos reiškė mūsų vasltybei? Apie tai žiūrėkite laidoje „Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu šį šeštadienį 13.00 val. per LRT.