Kauno apylinkės teismas trečiadienį sušvelnino nuobaudą M. Šalaševičienei, kuri policijos buvo nubausta už ištisinės linijos kirtimą. Pažeidimą padariusiai moteriai buvo skirta 170 eurų bauda ir trims mėnesiams atimta teisė vairuoti, tačiau pastarąją nuobaudą teismas sutrumpino iki vieno mėnesio.

„Šiuo atveju pažeidimas nesukėlė realaus pavojaus eismo saugumui, nes artimiausias automobilis, važiavęs priešinga eismo kryptimi, buvo per 250 metrų nuo M. Šalaševičienės vairuojamo automobilio. Lenkdama ji greičio neviršijo. Šias aplinkybes patvirtino teisme apklausti policijos pareigūnai“, – konstatavo pažeidėjos skundą skundą išnagrinėjęs ir jį iš dalies patenkinęs teisėjas Dainius Ročys.

Kaip pažymima teismo pranešime, svarstant, ar sušvelninti bausmę kelių eismo taisykles pažeidusiai M. Šalaševičienei, teismas atsižvelgė į tai, kad moteris pripažino savo kaltę, dėl to gailėjosi, o paskirtą baudą jau yra sumokėjusi.

Teismas nutartyje pažymi, kad šiuo metu kūdikio besilaukianti moteris gyvena Kauno rajone, tačiau dirba kitame mieste ir kasdien nuosavu automobiliu važiuoja į darbą.

„Teismas mano, kad vadovaujantis teisingumo ir protingumo principais, M. Šalaševičienei nuobaudos tikslai gali būti pasiekti trumpinant jai paskirtos administracinio poveikio priemonės laikotarpį, tačiau visiškai netaikyti šios įstatymo nuostatos būtų netikslinga, nes nusižengimas laikomas pavojingu pats savaime“, – sakė teisėjas.

M. Šalaševičienei administracinio nusižengimo protokolas buvo surašytas dėl to, kad ji 2017 m. gegužės 11 d. kelyje Kaunas-Prienai-Alytus kirto horizontaliojo žymėjimo siaurą ištisinę liniją, išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą ir aplenkė priekyje važiuojančius automobilius.

M. Šalaševičienė teisme pasakojo, kad važiuodama saugiu 60-70 km/val greičiu lenkė du greitį sumažinusius automobilius ir tik vėliau pradėta stabdyti policijos pareigūnų suprato, kad greičiausiai bus kirtusi ištisinę juostą.

„Važiavau nuo Kauno Prienų link, kai prieš mane važiuojantys du automobiliai sulėtino greitį. Pagalvojau, kad jie suks į dešinę, todėl stengiausi juos aplenkti ir nepastebėjau ištisinės linijos“, – teisme anksčiau kalbėjo M. Šalaševičienė.

Tuo metu policijos pareigūnas, surašęs protokolą, sakė, kad neleistinas lenkimas buvo atliekamas esant blogam kelio matomumui, o visas eismo įvykis buvo užfiksuotas policijos automobilyje įrengta kamera.

Sulaukė STT dėmesio

P. Gražulio dukros pažeidimas buvo padarytas gegužės 11 d., o įstatymo pataisa Seime užregistruota gegužės 23 d. Ją siūlyta priimti skubos tvarka. M. Šalaševičienė pažeidė kelių eismo ženklą „Lenkti draudžiama“ ir kirto horizontaliojo žymėjimo siaurą ištisinę liniją, išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą ir lenkė priekyje važiavusius automobilius.

Pažeidimą užfiksavę policijos pareigūnai politiko dukrai surašė pažeidimo protokolą – jeigu ši būtų sutikusi su pažeidimu, jai būtų reikėję sumokėti pusę baudos ir būtų atimta teisė vairuoti transporto priemones trims mėnesiams.

Tačiau moteris nesutiko, todėl birželio 12 d. buvo priimtas nutarimas skirti administracinę nuobaudą – atėmimas vairuoti trims mėnesiams ir nurodymas sumokėti 170 eurų baudą.

STT pareigūnai mano, kad P. Gražulio dukra atsisakė sumokėti pusę baudos tikėdamasi, kad bus pakeistas jai nenaudingas teisinis reguliavimas ir vėliau, įsigaliojus skubos tvarka priimtoms įstatymo pataisoms, bus panaikintas specialiosios teisės vairuoti transporto priemones atėmimas.