DELFI žiniomis, NEC atstovai laišku kreipėsi į Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos institutą. Laiške rašyta, kad vienas VU darbuotojas kūrė šių metų matematikos valstybinio brandos egzamino užduotis, bet nesutinka nekritikuoti NEC padarytų klaidų. Laiške pagrasinta, kad VU atžvilgiu gali būti imtasi viešųjų ryšių akcijos.

Tą pačią dieną į institutą atvyko NEC direktorės pavaduotojas Pranas Gudynas. DELFI žiniomis, P. Gudynas įvardijo užduotis kūrusį asmenį ir paprašė su juo rimtai pakalbėti.

Visiems žinoma, kad jau keletą metų matematikos egzamino užduotis viešai kritikuoja instituto darbuotojas Dainius Dzindzalieta. Šįmet jis su grupe matematikų atliko 8-os klasės standartizuoto testo užduočių analizę ir paskelbė, kad jo kokybė neatitinka bet kokių minimalių testams teikiamų reikalavimų. Kalbant apie brandos egzaminų užduotis, šįmet kritikos sulaukė ne egzamino užduočių sudarytojai, o jų vertintojai. Tiesa, žiniasklaidos paviešintas problemas švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė pavadino melu, šmeižtu ir noru pakenkti Lietuvai.

D. Dzindzalieta DELFI patvirtino žinantis, kad institute būta prašymo mažau kritikuoti užduotis, tačiau situacijos nekomentavo. Jis taip pat negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti, kad pats yra dalies šių metų matematikos egzamino užduočių autorius. Pagal pasirašomą sutartį NEC įsipareigoja neviešinti užduočių autorių, šie irgi bendradarbiavimą su NEC turi laikyti paslaptyje.

Dainius Dzindzalieta
Pašnekovas sakė nesąs nusiteikęs prieš NEC, tačiau kada klausiama jo nuomonės – atsakantis. D. Dzindzalieta pridūrė esantis labai nustebęs dėl metodo, kuriuo civilizuotoje visuomenėje bandoma susidoroti su kritikais.

Atėjo pasiguosti?

VU Matematikos informatikos instituto direktorius Gintautas Dzemyda sakė, kad daug metų institute dirbęs P. Gudynas dažnai čia lankosi, nes buvusiai darbovietei jaučia sentimentus.

„Taip, P. Gudynas tikrai buvo atėjęs, man papasakojo, kas vyksta ir kaip, jis dažnai ateina, pasišnekame, pasipasakojame. (…) Jokių bandymų paveikti nebuvo ir negali būti ir negalima manęs niekuo paveikti“, – klausiamas apie tai, ko norėjo P. Gudynas, kalbėjo G. Dzemyda.

Tačiau jis pripažino, kad su buvusiu kolega, su kuriuo praeityje yra ir knygą parašęs, šnekėjosi ir apie matematikos egzamino užduotis. „Taip, šnekėjome apie tai, pasiguodė, kad stengiasi labai gerai viską daryti, kažkas įžiūri, netikslumų suranda, aš jam sakiau, kad toks darbas ir neklysta, kas nedirba ir aš nesu ekspertas, kuris gali kažką spręsti“, – sakė G. Dzemyda.

Gintautas Dzemyda
G. Dzemyda aiškino besidžiaugiantis, kad instituto žmonės aktyvūs matematikos mokyme. Jo teigimu, darbuotojai turi teisę kalbėti tai, ką nori. Instituto vadovas sakė, kad jam patinka D. Dzindzalietos veikla.

„Miške turi būti vilkas, ir jis yra vilkas, kuris neleidžia snausti ir mokytojams, ir valdininkams – taip turi būti. Esu matęs jo straipsnių, publikacijų, ne kartą su juo šnekėjęs, jo veikla yra sveikintina“, – kalbėjo G. Dzemyda.

Žada prabilti ateityje

„Nei teigiu, nei neigiu šį faktą“, – sakė NEC direktorės pavaduotojas P. Gudynas, paklaustas apie jo vizitą institute dėl egzaminų užduotis kritikuojančių asmenų. „Aš ėjau ne šiuo, o kitais klausimais. Aišku, išėjo kalba ir apie tai, apie tai dabar daug kalbama buvo“, – teigė jis.

Tačiau P. Gudynas sakė nieko nežinantis apie NEC laišką. „Nors ką gali žinoti – gal ir reikėtų. Pagalvosiu ateityje – tikrai reikėtų tai padaryti“, – kad tokį laišką institutui reikėtų parašyti, mano P. Gudynas.

Jo nuomone, reiškiant kritiką pasakoma tik dalis tiesos, tačiau ateis laikas, kai apie tai reikės pradėti kalbėti. „Pasakyta tik dalis tiesos. Visuomenė turi žinoti visą tiesą“, – mįslingai kalbėjo P. Gudynas.

Jo nuomone, pirmiausia instituto žmonės turėtų ateiti ir pakalbėti su standartizuotų testų sudarytojais akis į akį – išsiaiškinti, kokia dalimi išsakytos pastabos buvo teisingos. „Šiuo atveju tai yra valstybės problema. NEC patiria tam tikrą spaudimą, visiškai neleistiną. Jis visada patyrė ir dabar patiria iš žmonių, susijusių su tam tikromis repetitorių grupuotėmis. Ar jūs manote, kad valstybės požiūriu tai normalu?“, – klausė pašnekovas.

Jis prisiminė dvejų metų senumo atveįį, kada jau buvęs VU docentas Rimantas Grigutis į namus papildomai mokytis vaikščiojusioms abiturientėms nutekino egzamino užduotis. R Grigutis buvo egzamino užduočių recenzentas. Išaiškėjus skandalui, R. Grigutis parašė pareiškimą jį atleisti iš Matematikos egzamino vertinimo komisijos pirmininko pareigų, taip pat buvo atleistas iš VU.

Informaciją, sudarančią tarnybos paslaptį, atskleidusį R. Grigutį teismas pripažino kaltu ir skyrė 1130 eurų baudą.

„Ateis laikas ir tuo klausimu dar pašnekėsime. Mus riboja sutartys ir taisyklės“, – sakė P. Gudynas.