Į Laisvės partijos steigiamąjį suvažiavimą Vilniuje šeštadienio vidurdienį susirinko šimtai žmonių.

Iniciatoriai sako, kad oficialiai partijos steigėjų turėtų būti maždaug pustrečio tūkstančio.

Partija savo įstatuose žada skleisti liberalizmo politines idėjas, deklaruoja pagarbos įvairovei ir ekonominei iniciatyvai principus bei vakarietišką geopolitinę kryptį.

Partijos pirmininke išrinkta trisdešimtmetė A. Armonaitė.

Už A. Armonaitės pirmininkavimą partijai balsavo 771 steigėjų, prieš - 9.

Ji steigiamajame suvažiavime Vilniuje ragino nebijoti pokyčių ir galimybių, kurias Lietuvai atveria XXI amžius..

„Kai kurie politikai mato Lietuvą pilką, išsigandusią, uždarą, ginčuose paskendusią valstybę. Kartais jie priverčia tuo patikėti ir kitus“, – kalbėjo politikė.

„Lietuva yra visai kitokia. Lietuvos žmonės yra išsilavinę, nuoširdžiai dirbantys, kuriantys, atviri, matę pasaulio ir dalis tos pasikeitusios Lietuvos yra čia. XXI amžius gali būti mūsų Lietuvai naujų galimybių amžiumi“, – teigė A. Armonaitė.

Partijos steigėjai skelbia norintys grąžinti į Lietuvos politiką pamatinę liberalizmo idėją – individo laisvę ir atsakomybę ir sukurti atsvarą „įsivyravusiai draudimų politikai“.

Naujoji partija tikisi dalyvauti kitų metų Seimo rinkimuose.

„Džiugu, kad partija įsisteigs šiandien, tokią simbolišką dieną, nes ir Vaikų gynimo diena bei Šaulių sąjungos šimtmetis. Manau, kad tai puikus startas naujai jėgai ir naujai Lietuvai“, – Eltai sakė Vilniaus miesto meras.

Anot jo, pagrindinės partijos ambicijos yra realizuoti Laisvės programą. Tam, pasak politiko, politinėje erdvėje reikės pasistengti ir dalyvauti artėjančiuose Seimo rinkimuose, tačiau ambicijų konkrečiam Seimo narių skaičiui partija dar neįvardija.

„Kad Lietuva būtų laisva, atvira, atsakingų ir kūrybingų žmonių Lietuva“, - partijos siekius įvardijo R. Šimašius.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 24 politinės partijos.

R. Šimašius ir A. Armonaitė Liberalų sąjūdį paliko pernai, kai partijos vadovybė nepritarė sostinės mero sprendimui perrinkimo siekti ne su partija, o su rinkimų komitetu.

Liberalų sąjūdis didelį smūgį patyrė prieš trejus metus, kai įtarimai kyšininkavimu pateikti tuometiniam partijos vadovui Eligijui Masiuliui. Šiuo metu teisme nagrinėjamoje byloje kaltinimai pateikti ir pačiai partijai. Teisiamieji savo kaltės nepripažįsta.

A. Armonaitė įvardijo Laisvės partijos planus

Šeštadienį įsteigtos Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė Steigiamojo suvažiavimo metu įvardijo naujos liberalios politinės jėgos prioritetus bei artimiausius darbus.

Pasak išrinktos partijos pirmininkės, svarbiausi darbai šiuo metu yra partijos įregistravimas, partijų skyrių visoje Lietuvoje steigimas ir pasiruošimas 2020 metų Seimo rinkimams.

Anot jos, nėra baiminamasi kitų liberalių judėjimų konkurencijos, o rinkėjai, pasak Laisvės partijos pirmininkės, sugebės išsirinkti geriausius.

„Konkurencija yra geras dalykas, manau, kad rinkėjai ir liberaliai mąstantys žmonės Lietuvoje tikrai atsirinks ir pasirinks geriausius“, - žurnalistams sakė A. Armonaitė.

Politikė įvardijo, kad Laisvės partijos prioritetai visų steigėjų nutarimu yra švietimas, žmogaus teisės bei ekonomika.

„Nuo žmogaus viskas prasideda. Būtent nuo jo saviraiškos ir jo laisvės“, - sakė ji, prisimindama partizaninį judėjimą, kuris, pasak A. Armonaitės, rodė drąsą bei optimizmą.

„Tikiuosi, kad Lietuvos rinkėjai mumis patikės“, - pridūrė ji.

Į pirmąjį partijos suvažiavimą sugūžėjo per 850 bendraminčių, tačiau visų naujos liberalios partijos steigėjų skaičius gerokai viršija teisiniam partijos steigimui reikalingus 2 000.

V. Čmilytė - Nielsen sveikina Laisvės partiją, mato bendradarbiavimo galimybių

Liberalų sąjūdžio lyderė Seime Viktorija Čmilytė - Nielsen šeštadienį pasveikino buvusius bendražygius Vilniaus merą Remigijų Šimašių ir parlamentarę Aušrinę Armonaitę su naujos partijos steigimu.

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnė sakė, kad ateityje mato bendradarbiavimo su Laisvės partija galimybių.

„Sveikinu buvusius bendražygius Remigijų ir Aušrinę įsteigus naują partiją. Džiaugiuosi, kad Vilniaus meras parodo savo atsakingą požiūrį į politiką neapsiribodamas rinkiminiu komitetu“, – BNS sakė V. Čmilytė – Nielsen.

Politikė palinkėjo naujosios partijos steigėjams išlaikyti entuziazmą.

„Puiku, kad naujoji partija pritraukia jaunų, iki šiol politikoje nedalyvavusių žmonių. Linkiu jiems išlaikyti entuziazmą.

Ateityje matau bendradarbiavimo galimybių“, – sakė Liberalų sąjūdžio atstovė.

Patvirtintos Laisvės partijos vidinių organų sudėtys

Steigiamojo susirinkimo metu buvo išrinkta 20 valdybos narių, tarp kurių Vilniaus miesto mero pavaduotojas Vytautas Mitalas, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis, inovatyviausiu Lietuvos mokytoju išrinktas dr. Algis Bitautas bei Vilniaus tarybos narys Gediminas Jaunius.

Vilniaus miesto meras R. Šimašius tapo pirmuoju pirmininkės A. Armonaitės pavaduotoju. Pavaduotojais taip pat tapo Vaida Žvikienė, Silva Lengvinienė, Šakių tarybos narys Mindaugas Tarnauskas ir Vilniaus miesto tarybos narys Vincas Jurgutis.

Patvirtintos ir Laisvės partijos etikos ir skaidrumo komisijos (nariu tapo ir buvęs Dalios Grybauskaitės patarėjas užsienio politikos klausimais Renaldas Vaisbrodas) bei kontrolės komisijos sudėtys. Šiose komisijose - po 9 narius.

Pasak A. Armonaitės, svarbiausi darbai šiuo metu yra partijos įregistravimas, partijos skyrių visoje Lietuvoje steigimas ir pasiruošimas 2020 metų Seimo rinkimams.

Į renginį sugūžėjo per 850 bendraminčių, tačiau visų naujos liberalios partijos steigėjų skaičius gerokai viršija teisiniam partijos steigimui reikalingus 2 000.