Dvi valandos kelio nuo Londono yra karinio rengimo centras, kuriame britų iniciatyva yra apmokomi Ukrainos kariai. Čia dirba ir Lietuvos kariuomenės instruktoriai.

Kiekvienas ukrainietis čia praleidžia 5 savaites.

„Judėjimas poroje, mūšio lauke, pirmosios medicininės pagalbos suteikimas nukentėjusiems, prieštankinių ginklų panaudojimas, priedangos užėmimas“, – mokamas užduotis LNK žinioms vardijo Lietuvos kariuomenės kapitonas Edmundas Barzdys.

Praktinių mokymu metu šalia ukrainiečių nuolatos yra instruktoriai, kurie ne tik komentuoja veiksmus, bet ir kelia stresą, psichologinį spaudimą.

5 savaičių bazinių mokymų programą parengė britai.

„Ką norime padaryti, tai perbėgti per visą chaosą, kol chaosas dar net neprasidėjo. Imituojame sužeidimus, mokomės priprasti prie sudėtingų sąlygų“, – pasakojo Didžiosios Britanijos kariuomenės seržantas Lee Pennington.

Karas prieš Ukrainą

Dauguma atvykstančių ukrainiečių – civiliai.

„Aš iš Mykolajivo apskrities. Iki invazijos neturėjau karinės patirties. Pusę mėnesio praleidau rusų okupacijoje. Ir tada nusprendžiau stoti į Ukrainos kariuomenę. Kiekvienas vyras privalo ginti savo namus“, – sakė vienas ukrainietis.

Kitas kalbėjo, jog yra iš Odesos ir dirbo policijoje. Dar kitas teigė, jog neturi visiškai jokios karinės patirties, anksčiau jis sportavo ir žaidė futbolą.

Šie jauni vaikinai savo noru užsirašė į Ukrainos kariuomenę, sako, kad Ukrainoje negautų tiek bazinių žinių, kiek čia.

Šiuo metu Jungtinėje Karalystėje dirba 18 Lietuvos kariuomenės instruktorių. Per šiuos metus jie planuoja apmokyti 500 ukrainiečių.

Ukrainiečius taip pat moko britai, kanadiečiai, skandinavai, australai, Naujosios Zelandijos kariai. Tačiau geriausi ukrainiečių atsiliepimai yra apie lietuvius.

„Paprašė tiesiog padidinti skaičių, nes galimybės tiesiogiai bendrauti su ukrainiečiais jų apmokymo metu britams pasirodė labai priimtinos“, – LNK sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Kai mokymus veda britai, ukrainiečius lydi vertėjai, dažniausiai tai yra karo pabėgėlės iš Ukrainos.

Patys britai juokauja, kad problema net ne anglų kalba, o britų akcentas.

„Lietuva čia sukuria kitokias perspektyvas. Lietuviai – artimesni ukrainiečiams. Jie moka daug kalbų, kai kurie ir ukrainiečių. Tai labai padeda, pagreitina mokymus“, – teigė Didžiosios Britanijos kariuomenės majoras Trucker Middleton.

Pernai iš viso Jungtinėje Karalystėje buvo apmokyta 10 tūkstančių ukrainiečių. Šių metų tikslas – 20 tūkstančių. Lietuvos kariuomenė ukrainiečius apmoko ir Lietuvoje.

„Tikrai mes negalime konkuruoti kažkokia įranga, bet savo privalumus treniruojant, kuriuos turime, lyginant su sąjungininkais, mes turime išnaudoti“, – kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Po 5 savaičių mokymų užsimezga ir draugystės. Ukrainiečių išlydėjimas į karą nebūna lengvas.

„Atvykau čia, kad išmokčiau kovoti ir ginti savo šalį. Esu priblokštas, kaip čia viskas vyksta. Instruktoriai puikūs. Esu tikras, kad jie išmokys mus dalykų, kurių reikia“, – kalbėjo vienas ukrainietis.

„Asmeniškumai atsiranda. Ir sunku, ir gaila išlydėti į tą karo zoną. Bet tokia yra kasdienybė, tokia yra dabartis“, – teigė mokymų grupės vadas Edgaras Puškevičius.

Britų kariuomenė pasamdė ir aktorius sužeistiems kariams vaidinti. Taip čia atsidūrė ir lietuvis emigrantas Ričardas.

„Jeigu kažką kareivis daro ne taip, aš jį konsultuoju, ką jis ne taip daro. Kažkam tai išgelbės gyvybę“, – sakė jis.

Po 5 savaičių mokymų ukrainiečiai grįžta į tėvynę ir yra paskirstomi po Ukrainos gynybos dalinius.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: