DELFI primena, kad popiežių prezidentė kartu su Lietuvos katalikų bažnyčios vadovais, maldininkais, pasitiko prie lėktuvo Vilniaus oro uoste.

Vėliau šeštadienį popiežius Vilniuje melsis Aušros Vartuose, su jaunimu bendraus Katedros aikštėje.

Sekmadienį Šventasis Tėvas aukos Šv. Mišias Kauno Santakos parke, o popiet grįš į Vilnių ir apsilankys prie paminklo Vilniaus geto aukoms atminti bei pagerbs sovietų aukas Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje.

Savo kalboje D. Grybauskaitė priminė, jog Vatikanas prieš šimtą metų vienas pirmųjų pripažino Lietuvos nepriklausomybę ir tam paskatino kitas valstybes, vėliau, okupacijos metais, išsaugojo nepriklausomos Lietuvos ambasadą „kaip viltingą laisvės pažadą“.

„Ir jis išsipildė. Popiežius Jonas Paulius Antrasis aplankė mūsų šalį iš karto po to, kai buvo išvesta Rusijos kariuomenė – lygiai prieš ketvirtį amžiaus. Tai buvo reikšmingas ženklas, Šventojo Tėvo parodytas visam pasauliui, ką gali laisvės siekianti šalis“, – pasakojo ji.

Kartu D. Grybauskaitė pabrėžė ir pogrindyje „bebaimių žmonių“ leistos „Katalikų bažnyčios kroniką“ ir gilų tikėjimą, bunkeriuose gelbėjusį prieš sovietinę valdžią kovojusius partizanus.

Baigdama kalbą šalies vadovė italų kalba palinkėjo Šventajam Tėvui drąsos, tvirtybės ir sveikatos jo kelionėje.