Kas penkios minutės pasigirstantis vanago balsą imituojantis cypimas varo iš proto Pilies ir Šv.Jono gatvių gyventojus.

Nuo Šv.Jonų bažnyčios varpinės sklindantys garsai vilniečiams labiausiai įkyri naktį, kai senamiestyje nutyla triukšmas. Dėl to jie pasiskundė savivaldybei.

„Mes suprantame, kad tai yra sprendimas baidyti varpinę dergiančius paukščius, bet gal nereikia to daryti gyventojų ramybės sąskaita? Mūsų pasiūlymas būtų labai paprastas ir efektyvus: perprogramuoti įrenginį taip, kad nuo 23 valandos vakaro iki 7 valandos ryto jis tiesiog neveiktų. Taip būtų galima gerai išsimiegoti, kartu išsaugant švarią varpinę”, – siūlė savivaldybei vieno Pilies gatvės namo gyventojai.

Vilniaus universiteto muziejaus, kuriam priklauso varpinė, direktorius Ramūnas Kondratas sakė nenorįs pyktis su senamiesčio gyventojais. Tik prieš skųsdamiesi savivaldybei jie galėjo apie problemą pranešti universitetui.

Dabar vanago balsą imituojantis aparatas įjungtas ir dieną, ir naktį dėl to, kad varnų pulkai aplink varpinę suka 17–18 valandą vakaro ir 5–6 valandą ryto. Šie paukščiai apdergdavo varpinę, o nuvalyti būdavo sunku.

Tiesa, galima nustatyti aparato dienos režimą. Jis nuo jutiklio įsijungtų tik prašvitus, o sutemus išsijungtų.