Praėjusių metų laureatu tapo atlikėjas ir dainų autorius Andrius Mamontovas, kuris, atsiimdamas apdovanojimą teigė, kad tolerancijos vis dar mokosi.

Ši kasmetinė nominacija skiriama asmeniui savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.
 
Metų Tolerancijos žmogaus nominacija yra kasmetinė. Pirmąjį (2001) metų Tolerancijos žmogaus apdovanojimą 2002 metų sausio mėnesį gavo Tomas Šernas. Vėliau metų Tolerancijos žmogaus titulas atiteko profesorei Irenai Veisaitei, žurnalistui Algimantui Čekuoliui, režisieriui Sauliui Beržiniui, pranciškonų vienuoliui, kunigui Arūnui Peškaičiui, psichologui Robertui Povilaičiui, atlikėjai Jurgai Šeduikytei, žurnalistui Mykolui Drungai, poetui Tomui Venclovai, filosofui Andriui Navickui, rašytojams Daivai Čepauskaitei ir Sigitui Parulskiui.

Tarp metų Tolerancijos žmogaus titulo nominantų buvo daugelis visuomenėje žinomų žmonių, aktyviai reiškiančių savo vertybinę ir pilietinę poziciją: rašytoja Jurga Ivanauskaitė, žurnalistas Romas Sakadolskis, dvasininkas Julius Sasnauskas ir Vaclovas Aliulis, smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris, teisininkas Dainius Žalimas, politikos apžvalgininkas ir komentatorius Kęstutis Girnius ir kt.
 
Šiemet fondo valdyba, atsižvelgdama į savo pateiktas užklausas visuomeninėms, nevyriausybinėms organizacijoms, su žmogaus teisių gynimu susijusiomis institucijomis Lietuvoje, rinkosi iš šių kandidatūrų: tai ekonomikos ekspertas Mykolas Majauskas, dainininkas ir dainų kūrėjas Andrius Mamontovas, diplomatė, Lietuvos kultūros atašė Lenkijoje Rasa Rimickaitė.

Tolerancijos žmogumi buvo išrinktas A. Mamontovas, kuris tradiciškai apdovanotas skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtu atminimo medaliu ir diplomu.

„Neparuošiau jokios kalbos, nes nesitikėjau laimėti. Tiesą pasakius aš manau, kad šio apdovanojimo vertas kiekvienas, kuris kitą žmogų priima tokį, koks jis yra“, - atsiimdamas apdovanojimą kalbėjo A. Mamontovas.
 
Taip pat pamažu tradicija tampa apsisprendimas už gyvenimo nuopelnus kasmet paskelbti labiausiai savo pilietine ir tolerantiška laikysena nusipelniusius asmenis. Tokiu titulu jau buvo pagerbtas mokytojas ir visuomenės veikėjas Vytautas Toleikis. Šiemet fondo valdyba    tokį apdovanojimą skiria disidentui ir pasipriešinimo veiklos veteranui Antanui Terleckui – už jo gebėjimą derinti patriotizmą ir antikomunizmą, pastangas įveikti lietuviško antisemitizmo kliūtis, vertinant skaudžius istorijos įvykius.

Sutartinai su Vytauto Didžiojo universitetu, fondas dalyvauja Lietuvos ir tarptautiniuose projektuose, prisideda prie Holokausto švietimo Lietuvoje projektų, jaunosios kartos auklėjimo ir edukacijos, tolerancijos idėjų skleidimo. Besiplečianti muziejaus ekspozicija vilioja vis daugiau Lietuvos ir užsienio turistų, fondo dėka stiprėja kultūrinis ir intelektualinis bendradarbiavimas su Japonija ir Nyderlandais.