Klaipėdos miesto meras DELFI pasakojo nesitikėjęs būti taip įvertintas. Praėjusiais metais jis tenkinosi antrąja reitingo vieta.

„Aš jį vertinčiau kaip patį didžiausią savo gyvenimo apdovanojimą, didžiausią pasiekimą. Šio apdovanojimo tikrai nesitikėjau. Buvo vertinta pagal daug kriterijų ir, manau, įvertintas ne tik aš kaip asmenybė, bet ir pastarųjų kelerių metų Klaipėdos laimėjimai ir pasiekimai“ - sakė V. Grubliauskas.

Paprašytas įvardinti keletą jų, uostamiesčio meras paminėjo laivo „Independence“ atplaukimą į Lietuvą, anksčiau baigtą Pilies tilto restauraciją, Kultūros fabriko atidarymą, probleminių gatvių suremontavimą.

Metų mero teigimu, geras meras neturi būti egocentriškas.

„Aš ir pats turbūt nesu labai stereotipiškas meras ir politikas. Širdyje buvau, esu ir visada liksiu menininkas, o tokie dalykai kaip muzika visada bus su manimi. Nėra tokios studijų krypties, kuri žmogų paruoštų būti meru. Tačiau nėra ir profesijos, kurios atstovas meras negalėtų būti. Savybės, kurios neišvengiamos mero darbe – tolerancija, diplomatiškumas, gebėjimas išgirsti kito nuomonę, lyderystė. Bet ne lyderystė vadovaujant, o lyderystė tarnaujant, telkiant, įtikinant žmones ne per spaudimą, o gebėjimu bendrauti. Neišvengiama tam tikra patirtis bei kompetencija“, - vardijo jis.

V. Grubliauskas sakė neretai su šypsena žiūrintis į naujuosius pretendentus į mero postą, kurie ne visiškai suvokia „į kokią galerą jie sėda“. 

„Tai yra didžiulė atsakomybė, didžiulis darbas, psichologinis krūvis ne tik tau, bet ir tavo šeimos nariams. Buvimas meru tai ne tik dalyvavimas įvairiuose atidarymuose ir juostelių kirpimas. Yra daug darbų, kurie lieka nepastebėti ir jie neįrašyti į darbo specifikaciją – miesto pristatymas, investicijų pritraukimas ir panašiai. Šie darbai labai imlūs laikui, energijai. Tai yra ta ledkalnio dalis, kuri glūdi po ledu, o tai yra 90 proc. viso vaizdo“, - metaforiškai reziumavo V. Grubliauskas. 

Reitingą sudariusio savaitraščio „Veidas“ leidėjas Algimantas Šindeikis renginio metu juokavo, kad tarp merų jau greit užvirs arši kova ir vienas į kitą jie žiūrėsiantys nebe taip draugiškai. 

„Tačiau dabar visi rodikliai rodė, kad savivaldų sėkmė yra pajūryje. Tikėtina, kad ateityje šis miestas Europoje matysis dar geriau“, - sakė A. Šindeikis.

Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorės Romos Žakaitienės teigimu, mero valdžia yra beribė ir ją reikia išnaudoti.

„Metų meras renkamas pagal savivaldybės darbo rezultatus. Šie rinkimai yra įrodymas, kad meras gali daug. Per tuos septynerius metus, kai jie vyksta, jie pakėlė mero autoritetą. Tik nuo mero priklauso, kokia bus komanda ir ką jis su ta komanda pasieks. Artėjant kadencijos pabaigai ir rinkimams belieka palinkėti striprybės“, - sakė R. Žakaitienė.

Antroji metų mero vieta atiteko Druskininkų miesto merui Ričardui Malinauskui. Bronzą pelnė sostinės meras Artūras Zuokas.

2009 m. geriausiu meru išrinktas Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, 2010 m. – Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius, 2011 m.– Ignalinos r. meras Bronis Ropė, 2012 m. – Neringos savivaldybei vadovavęs Antanas Vinkus, 2013 m. šį titulą pelnė Utenos rajono meras Alvydas Katinas, o pernai prie geriausių merų penketuko prisijungė pirmoji moteris – Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė.