Didžiausias nuokrypis nuo daugiametės normos (apie 1,5 laipsnio žemiau SKN) registruotas pietvakarinėje Lietuvoje, mažiausias (iki 1 laipsnio žemiau normos) – pajūryje ir šiaurės rytiniame šalies pakraštyje.

„Jei vertintume visus balandžius nuo 1961 m. iki dabar, tai šių metų balandis patenka beveik per viduriuką (pagal šiltumą užimta 33 vietą iš 61 metų). Lyginant su pernai metų balandžiu, jis buvo 0,6 laipsnio šiltesnis, o užpernai – 2,7 laipsnio šiltesnis nei šiemet“, – sakoma Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) pranešime.

Apžvelgdami šiųmetinį balandį, klimatologai pažymi, kad balandžio mėnuo pasižymėjo orų kontrastais. Jei vertintume atskirus mėnesio dešimtadienius ir lygintume juos su daugiamete norma (SKN), tai pirmasis ir trečiasis dešimtadieniai buvo vėsesni nei įprastai, atitinkamai -1,4 ir -4,8 laipsnio, o antrasis +2,4 laipsnio šiltesnis. Didžiausiu nuokrypiu nuo daugiamečių normų išsiskyrė paskutinis dešimtadienis, kai dalyje Lietuvos naktimis oro temperatūra krisdavo žemiau nulio laipsnių, o dieną nepakildavo aukščiau nei 10 laipsnių. Tačiau žvelgiant istoriškai, šis dešimtadienis yra buvęs ir kur kas šaltesnis – 1981 m. vidutinė III dešimtadienio oro temperatūra buvo vos 2,4 laipsnio, kai SKN siekia 10,0 laipsnių). Kaip kontrastą LHMT specialistai primena II dešimtadienį, kai dalyje Lietuvos (daugiausia pietinėje ir rytinėje dalyje) dienomis oro temperatūra perkopdavo 20 laipsnių, o tai jau yra laikoma vasariškomis dienomis. Tokiu vasariškų dienų balandį pasitaiko vos kas keletą metų.

Aukščiausia mėnesio oro temperatūra registruota 11 d. Alytuje 21,5 °C, šalčiausia buvo taip pat 11 d., kai Akmenėje ir Mažeikiuose išmatuota -5,0 laipsnio.

Ypatingais kontrastais pasižymėjo balandžio 23–26 d. Nepakanka pasakyti, kad praėjo visi keturi metų laikai per vieną dieną, nes buvo dienų, kai orai kardinaliai keitėsi kelis kartus per vieną valandą, pažymima LHMT pranešime. Tomis dienomis fiksuotas tiek lietus, tiek šlapias sniegas, tiek sniego kruopos. Tarp kritulių debesų protarpiais pašildanti saulė suteikdavo šiek tiek šilumos ir sukeldavo garavimą. Vietomis užfiksuota ir perkūnija.

Bendras mėnesio kritulių kiekis balandį buvo artimas daugiametei normai, tačiau atskiri dešimtadieniai (kaip ir oro temperatūros atveju) buvo kontrastingi. Pirmąjį ir antrąjį dešimtadieniais kritulių iškrito mažiau nei SKN (atitinkamai mažiau 16 ir 44 proc. mažiau), o trečiąjį – net 85 proc. daugiau nei įprastai.

Taigi, balandžio kontrastai lėmė tai, kad sulaukėme ir vasariškų, ir žiemiškų dienų, o įspūdį, kad mėnuo buvo ypač šaltas, lėmė šaltas paskutinis dešimtadienis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją