D. Skusevičius anksčiau yra patarinėjęs antrą kadenciją dirbančiam užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui, buvo Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos narys, taip pat dirbo Europos Parlamento nario Justo Paleckio biuro Vilniuje padėjėju bei buvo Lietuvos Respublikos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje ministras patarėjas.

Dar tuomet jaunasis socialdemokratas, D. Skusevičius nuo 2007-ųjų iki 2013-ųjų metų vadovavo įmonei VšĮ „Savivaldos plėtros institutas“. Iki šiol jis yra įmonės dalininkas. Nuo 2013-ųjų metų įmonei vadovauja viceministro žmona Dorota.

Su šia įmone yra susiję ir kiti jaunieji socialdemokratai. Įmonės direktoriaus pavaduotojo pareigas užėmė kitas socdemas, buvęs ūkio viceministras Marius Skarupskas. Instituto ekspertų sąraše buvo ir „vienadienis“ teisingumo ministras, buvęs viceministras Julius Pagojus, kuris kilus skandalui dėl vairavimo būnant neblaiviam atsiėmė savo kandidatūrą. Jis dalyvavo įvairiuose renginiuose kaip lektorius. Įmonė yra laimėjusi kelis valstybinius konkursus be jokios konkurencijos.

Darius Skusevičius

Trys be konkurencijos laimėti konkursai iš buvusios darbovietės

Be visų kitų darbų ir pareigybių D. Skusevičius 2007-2009 metais dirbo Jaunimo reikalų departamente prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Jo pareigos buvo Informacijos analizės ir tarptautinių ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas. Tuo metu jis jau valdė įmonę „Savivaldos plėtros institutas“.

Keistas sutapimas, bet 2009-aisiais metais D. Skusevičius paliko darbą Jaunimo reikalų departamente, o jau 2010 metais jo įmonė laimėjo kelis departamento viešųjų pirkimų konkursus, visuose konkursuose konkurentų įmonei neatsirado.

2010 metais laimėtas jaunimo politikos įgyvendinimo savivaldybėse kokybės vertinimo paslaugų pirkimas. Pirkimo suma - 18 825 eurai. Taip pat laimėtas dar vienas pirkimas – rekomendacijos savivaldybėms dėl jaunimo politikos parengimas. Suma – 7 819 eurų.

2013 metais laimėtas dar vienas Jaunimo reikalų departamento pirkimas suaugusiųjų mokymo paslaugoms. Suma – 17 382 eurai.

Visuose šiuose pirkimuose D. Skusevičiaus vadovaujama įmonė laimėjo be jokios konkurencijos, t. y. įmonės pasiūlymas buvo vienintelis.

Mokymus vedė pats viceministras

Jaunimo reikalų departamentas, pagal portalo freedata.lt duomenis, yra didžiausias užsienio reikalų viceministro D. Skusevičiaus valdytos įmonės paslaugų pirkėjas. Bendra pirkimų suma buvo 44 tūkstančiai eurų.

Įdomu ir tai, kad nusipirktas mokymo paslaugas vedė taip pat patys jaunieji socialdemokratai. Pavyzdžiui, Ukmergės rajono savivaldybės puslapyje galima rasti mokymų aprašymą.

„Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos organizavo mokymus Lietuvos savivaldybių jaunimo reikalų tarybų nariams. <...> Lektorius D. Skusevičius, VšĮ Savivaldos plėtros instituto ekspertas, pristatė galimybes savivaldybių jaunimo reikalų tarybų veiklos stiprinimui“, - rašoma savivaldybės puslapyje.

Panašius pranešimus galima rasti ir kitų savivaldybių svetainėse, visur pristatomas vienintelis lektorius D. Skusevičius.

D. Skusevičiaus biografijoje nurodyta, jog jis yra baigęs Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politikos mokslų magistrą, ISM vadybos ir ekonomikos universiteto verslo vadybos ir administravimo bakalaurą bei Vilniaus universiteto programų sistemų bakalauro studijas.

Pagal pateiktus pranešimus, mokymų savivaldybės nariams temos buvo labai plačios, tad lektorius turėjo pasižymėti universalumu: „Rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos nariai buvo supažindinti su veiklos sritimis jaunimui: šeima ir būstas, jaunimo verslumas, jaunimo laisvalaikis, užimtumas, narkomanijos ir kitų priklausomybės formų prevencija, jaunimo socialinės, psichologinės problemos, jaunimo nedarbas, jaunimo nusikalstamumo prevencija, sveikatos apsauga bei jaunimo pilietiškumas ir savanorystė.“

D. Skusevičius: suteiktų paslaugų kokybei pastabų nebuvo

Naujasis užsienio reikalų viceministras D. Skusevičius, komentuodamas buvusios įmonės pirkimus, teigė, kad pateikti siūlymai perkančiajai organizacijai tiko ir suteiktų paslaugų kokybei pastabų nebuvo.

„Organizacijų teikiančių paslaugas šioje srityje, yra dar bent kelios. Kodėl ir ar konkrečiu atveju buvome vieninteliai tiekėjai - negaliu atsakyti. Teikiant siūlymus Jaunimo reikalų departamentui kiekvieną kartą buvo prašoma pateikti ir detalų siūlomų paslaugų aprašymą. Pateikti siūlymai perkančiajai organizacijai tiko ir suteiktų paslaugų kokybei pastabų nebuvo“, - komentavo D. Skusevičius.

Paklaustas, kodėl pats ir vedė mokymus ir ar jam užtenka kompetencijos, D. Skusevičius teigė, kad tai lėmė jo sukaupta patirtis: „Jaunimo reikalų departamento pirkimuose lektoriai turi atitikti tam tikrus kvalifikacinius reikalavimus. Dėl savo patirties nevyriausybinėse organizacijose, šiuos kriterijus atitikau, buvau mokymų lektorius.“

Paklaustas, ar tiesa, kad įmonės veikloje dalyvavo ir jo bendrapartiečiai, kiti jaunieji socialdemokratai, naujasis viceministras atsakė teigiamai: „Taip, vykdant veiklas, kuriose M. Skarupsko ar J. Pagojaus kvalifikacija buvo tinkama pagal užsakovo nurodymus ir konkrečius veiklų poreikius, jie dalyvavo.“

Jaunimo reikalų departamentas: nebuvo didelio susidomėjimo konkursais

Jaunimo reikalų departamento direktorius Vydūnas Trapinskas DELFI aiškino, kad konkursuose buvo gauta tik po vieną pasiūlymą, nes nebuvo didelio susidomėjimo. Todėl vienintelė pasiūlymą pateikusi įmonė ir laimėjo.

Jaunimo reikalų departamentas

„2010 m. vykdytų pirkimų būdas yra supaprastintos skelbiamos derybos - viešai skelbiamas pirkimo konkursas. 2013 m. vykdyto pirkimo būdas yra supaprastintas atviras konkursas - viešai skelbiamas pirkimo konkursas“, - komentavo V. Trapinskas.

Pasak jo, nors konkursai buvo skelbti viešai, susidomėjimo jais nebuvo: „Svarbu paminėti, kad visi pirkimai buvo vieši, juose galėjo dalyvauti visos kvalifikacinius reikalavimus atitinkančios įmonės. Tačiau didelio susidomėjimo nebuvo, gavome visuose pirkimuose po vieną pasiūlymą.“