Politologas Tomas Janeliūnas laidoje atsakė, ar dar viena migrantų krizė turėtų kokios nors įtakos Lietuvai.

„Netiesiogiai. Net ankstesnė migrantų krizė, kuri buvo labai sunkiai suvaldoma Europos Sąjungos lygiu, iki Lietuvos iš esmės niekaip ir neatėjo. Šiuo atveju, net jeigu įsivaizduotume, kad pabėgėliai plūs iš Turkijos panašiu tempu kaip anksčiau, tai greičiausiai iki Lietuvos neprieis, bet Europos Sąjungos lygiu dar viena krizė tikrai būtų labai skausminga“, – tikino politologas.

Ketvirtadienį vyks Turkijos ir Rusijos vadovų susitikimas. Anot T.Janeliūno, galima tikėtis, kad dėl kai kurių sąlygų bus bandoma tartis iš naujo.

Turkijos pasienį su Graikija pasiekė dar keli tūkstančiai migrantų

„Aš manau, kad pagrindinis tikslas yra iš naujo tartis dėl sąlygų, kuriomis Turkija ir Rusija pagrindžia savo buvimą Sirijoje. Toks susitarimas buvo pasiektas 2018 metais panašiame susitikime Sočyje tarp Erdogano ir Putino. Tada buvo nustatyta, kokiomis sąlygomis Turkija gali prižiūrėti tą Idlipo regioną. Tarp jų, beje, buvo ir tokios sąlygos, kad Turkija negali naudoti savo aviacijos Sirijos teritorijoje, ką, beje, rusai dabar sako, kad ji pažeidinėja“, – tikino pašnekovas.

Anot jo, kai kurie pažeidimai – gana subtilūs, bet labai svarbūs.

„O pažeidinėja labai subtiliai siųsdama ne karo lėktuvus, bet siunčia dronus, kurie gali nešti raketas ir iš esmės vykdo tokias aviacines kampanijas prieš Sirijos pajėgas. Rusams tai labai nepatinka, nes yra atakuojami tie objektai, kurie yra už tos deeskalacijos zonos. Greičiausia, kad per susitikimą bus bandoma sutarti bendromis Turkijos ir Rusijos pastangomis, kad būtų galima kontroliuoti porą pagrindinių kelių, kurie yra labai svarbūs Sirijos režimui, vedantys tarp svrbiausių miestų šiaurėje ir pietuose. Tie keliai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl Sirijos režimas ir atnaujino puolimą“, – tikino pašnekovas.

Tomas Janeliūnas

„Kad pabėgėliai galėtų nevaržomai patekti į Europos Sąjungą, reikia, kad ir Graikija nekliudytų, o ji kol kas daro viską, kad tam užkirstų kelią. Iš Europos Sąjungos yra paprašyta papildomų priemonių, pareigūnų, kad būtų užtikrintas sienų saugumas, žinoma, gali būti, jeigu susitelks tokios minios, kurių nebebus įmanoma suvaldyti, jos gali nunešti kai kuriuos pasienio punktus ir nekreipti dėmesio į bet kokias priemones“, – tikino jis.

„Jeigu situacija taptų nekontroliuojama, tektų kai kuriuos migrantus praleisti, tačiau kol kas situacija yra kontroliuojama“, – pridūrė politologas. „Situacija dar tikrai nėra tokia, kad užplūstų tūkstančiai pabėgėlių pasienio regionuose. Aš manau, kad kol kas Turkija labiau blefuoja ir šantažuoja Europos Sąjungą, rodydama, kad ji turi galimybę, suteikia progą ir skatina pabėgėlius telktis.“

„Delfi“ apžvalgininkas Vaidas Saldžiūnas tikino, kad neseniai pats viešėjo Turkijoje ir kalbėjosi su vietiniais ekspertais, kurie taip pat įvertino konfliktą.

„Po 2016 metų patys turkų ekspertai labai nenoriai kalba apie Erdogano valdžią. Kitas dalykas – sakoma, kad Turkija pati įsivarė save į kampą Sirijoje. Turkija dabar jau negali oriai pasitraukti iš ten. Tai yra susiję su jų mentalitetu, istorija. Jie save vis dar save įsivaizduoja kaip Osmanų imperijos palikuonis ir bando tai tęsti, laviruoti tarp dviejų supervalstybių – tarp Rusijos ir Amerikos, nors Rusija jau turbtūt seniai nebėra ta supervalstybė“, – laidoje kalbėjo apžvalgininkas.

Vaidas Saldžiūnas

Visgi, kaip pabrėžė pašnekovas, tiesioginio konflikto niekas nenori. „Bet visgi kovos vyksta, jos gali peraugti į kai ką daugiau, ir tai gali atsiliepti NATO.“

Primename, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad tikisi susitarti dėl paliaubų Sirijoje, kai vėliau šią savaitę Rusijoje susitiks derybų su šios šalies vadovu Vladimiru Putinu.

„Ketvirtadienį vyksiu į Maskvą aptarti padėties Sirijoje su ponu Putinu. Tikiuosi, kad jis ten imsis reikiamų priemonių, tokių kaip paliaubos, ir kad surasime sprendimą šiam reikalui“, – savo partijos nariams Ankaroje sakė R. T. Erdoganas, kurio kalbą transliavo televizija. Taip pat jis pažadėjo palikti atvirą kelią migrantams, keliaujantiems Europos link, didindamas spaudimą Vakarams, kad šie labiau padėtų Turkijai Sirijos konflikte ir kovojant su humanitarinėmis pasekmėmis Turkija sekmadienį patvirtino, kad padažnėjus susirėmimams paskutiniame sukilėlių bastione Idlibe, pradėjo karinę operaciją prieš rusų remiamas Sirijos pajėgas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (350)