Svarbu nepamiršti pagrindinių taisyklių

Palangos policijos komisariatas primena tiek kurorto svečiams, tiek ir miestiečiams, jog būnant pliažuose prie jūros, kaip ir kitose viešose vietose, privalu paisyti tam tikrų viešosios tvarkos ir elgesio taisyklių. Be visų kitų, privalu nepamiršti, jog paplūdimiuose draudžiama vartoti alkoholį.

Taip pat draudžiama bristi ir maudytis jūroje, kai to neleidžia perspėjančios raudonos vėliavos prie gelbėjimo postų ar išdėstytos pakrantėse. Ypač didelis tabu tiems, nesvarbu, kokia vėliava bekabėtų, kas sumąstys atsigaivinti jūros bangose pavartojęs alkoholio ar narkotinių, psichotropinių ir kitų psichiką veikiančių medžiagų. Už tokius pažeidimus laukia baudos nuo 100 iki net 900 eurų.

Kaip ir ankstesniais metais, šią vasarą Palangos paplūdimiuose viešąją tvarką prižiūri keturračius „pasibalnoję“ pareigūnai. O šiandien kurorto policijos komisariatas sulaukė dar ir techninio pastiprinimo – gautas itin gerų techninių savybių dronas.

„Anksčiau droną kartas nuo karto pasiskolindavome iš Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato, o šiandien gavome naują, skirtą konkrečiai Palangos policijos reikmėms“, – šiandien „Vakarinei Palangai“ pasakojo Palangos policijos komisariato viršininkas Algirdas Budginas.

Dronas gali „pasiūlyti“ eiti namo

Naujasis dronas bus pasitelktas kontroliuoti situaciją Palangos paplūdimiuose.

„Mes labiau stebėsime pliažus sausumoje, nes tai, kas vyksta jūroje, labiau gelbėtojų darbas. Naujojo drono skraidymo galimybės – daugiau kaip 200 metrų nuo paleidimo vietos. Tad pareigūnas, atvykęs, pavyzdžiui, ant jūros tilto, paleis droną ir pasižiūrės situaciją pliažuose kelis šimtus metrų į vieną pusę nuo tilto – po to į kitą pusę. Tada jis vyks į kitą paplūdimio vietą. Labiausiai bus stebima, kad pliažuose nebūtų vartojami alkoholiniai gėrimai ir čia nebūtų apsvaigusių asmenų. Šiandien gautasis dronas turi ir garsinio įspėjimo galimybes, tad nenustebkite, jei tuomet, kai įsitaisę ant smėlio vartosite alkoholį ar jau akivaizdžiai matysis, kad esate apsvaigę nuo alkoholio ar kokių kitų medžiagų, priskridęs dronas jums pasiūlys eiti namo. Alkoholiui ne vieta prie vandens, tad nelaimių prevencija yra labai svarbi“, – „Vakarinei Palangai“ komentavo kurorto policijos vadas.

A.Budginas teigė, jog pareigūnai tikrai nepuola neblaiviems asmenims iškart rašyti administracinio nusižengimo protokolų ir skirti baudų, pirmiausia prasižengėliai yra įspėjami. Bet tuo atveju, kai tokių įspėjimų nepaisoma, asmenys gali sulaukti ir piniginių sankcijų, o jos, kaip minėta, yra tikrai nemažos.

Paklaustas, ar dažnai sulaukiama pranešimų ir dėl kitokio pobūdžio taisyklių nepaisymo, pavyzdžiui, kai vyrai ignoruoja paplūdimio ženklą, nurodantį, kad čia prasideda teritorija, skirta tik moterims, ir kerta šią pliažo dalį nuogų dailiosios lyties atstovių apsuptyje, komisaras teigė, jog tokių signalų pasitaiko.

„Kartais gauname pranešimų, kad ten kažkas kažkur užsislėpęs stebi nuogas moteris, mes, žinoma, reaguojame į tai ir vykstame į vietą. O dėl to, kad moterų pliažo teritoriją kerta vyrai, – tai ten moterys labai aktyvios, jos pačios tvarką padaro geriau nei bet kuri policija“, – kalbėjo komisaras.

Labai padeda policijos rėmėjai

Šią vasarą Palangos policijos komisariato pajėgos nesikeičia, pareigūnų yra tiek pat kaip ir pernai. Tačiau, kaip ir kiekvieną šiltąjį sezoną, palangiškiai sulauks komandiruotų pareigūnų pastiprinimo. Pagal poreikį šią vasarą kurorte talkins apie dvidešimt iš kitų komisariatų atvykusių žmonių.

„Mums vasaromis labai padeda ir iš visos Lietuvos į Palangą atvažiavę policijos rėmėjai. Kiekvieną savaitgalį keturi pagalbininkai savanoriai stebi vaizdo kameras mieste, padeda vykdyti viešosios tvarkos ir eismo kontrolę. Dabar Palangoje skirtingose vietose yra įrengta beveik trisdešimt vaizdo kamerų, tad rėmėjų dalyvavimas – tai tikrai labai didelė pagalba mums“, – „Vakarinei Palangai“ sakė kurorto komisaras. Anot jo, padėti Palangos policijai gali iš bet kurio Lietuvos miesto atvykęs asmuo, turintis Lietuvos policijos rėmėjo statusą.

Jau ateinančios savaitės pradžioje Palanga sulauks ir raitosios policijos pastiprinimo. Kiekvieną dieną kurorto rekreacinėse zonose, pavyzdžiui, Birutės parke bei jame esančio Gintaro muziejaus teritorijoje, viešąją tvarką palaikys ir du raiti pareigūnai.

Palangos paplūdimuose draudžiama:

bristi ir maudytis, kai to neleidžia perspėjančios raudonos vėliavos prie gelbėjimo postų ar išdėstytos pakrantėse;

maudytis vaikams iki 14 metų be suaugusiojo priežiūros;

palikti prie vandens be priežiūros vaikus iki 14 metų;

lankytis su gyvūnais ir juos maudyti jūroje, išskyrus paplūdimio zoną gyvūnams, kuri yra Nemirsetoje, apie 8 km nuo Palangos centro;
vartoti alkoholinius gėrimus;

žaisti sportinius žaidimus ne fizinio aktyvumo (aktyvaus) paplūdimio zonoje ar sukeliant pavojų poilsiautojams;

teršti aplinką (vandens telkinius ir jų pakrantes) buitinėmis ir kitomis atliekomis;

maudytis arba plaukioti plaukiojimo priemonėmis neblaiviam ar apsvaigusiam nuo narkotinių, psichotropinių ir kitų psichiką veikiančių medžiagų.

Palangos policija primena, jog už maudymąsi draudžiamose vietose arba draudžiamu laiku, maudymąsi apsvaigus nuo alkoholio ar kitų psichiką veikiančių medžiagų gresia bauda nuo 100 iki 300 eurų, pažeidus pakartotinai – iki 900 eurų.

Policijos pareigūnai su policijos rėmėjais ir gelbėtojais aktyviai prižiūrės saugumą ir tvarką paplūdimiuose.