DELFI savo istoriją papasakojusi vilnietė Agnė teigė, kad tą vakarą, važiuodama namo, judrioje sankryžoje, kaip visada stabtelėjo prie šviesoforo ir laukė galimybės pasukti į kairę.

Laukdama pastebėjo, kad važiuojamojoje kelio dalyje vaikšto moteris su segtuvu rankose. Tarp automobilių vaikščiojusi moteris prašė pinigų, o vilniečiai, kaip teigė DELFI skaitytoja Agnė, neliko abejingi: „Vieni davė penkis eurus, kiti dešimt“.

Prašo paaukoti Maskvoje gyvenančiam brolio vaikui

Šviesoforą pravažiavusi Agnė nusprendė sustoti ir pasidomėti, ko ir kodėl prašo moteris. Tik priėjus tapo aišku, kad moteris visiškai nekalba lietuviškai. „Aš rusiškai suprantu, supratau, ką ji sako, tik jai atsakyti sekėsi prasčiau, bet pasišnekėjome“, – teigė Agnė.

Ji išsiaiškino, kad moteris prašo pinigų savo brolio vaikui, kuriam reikia protezų. Pagalbos moteris prašė rodydama nuotrauką su vaiku. Berniukas nuotraukoje neturėjo kojos ir rankos.

Beje, vaikas, kuriam aukas vienoje sostinės sankryžoje rinko moteris, jos teigimu, net ne Lietuvoje, o Maskvoje.

Vilniuje išmaldos prašanti moteris

Vilnietė neskubėjo atverti piniginės, tačiau pasiūlė pagalbos ir paprašė moters telefono numerio, bet ši atšovė, kad šiuo metu neturi kortelėje pinigų, o savo numerio esą nežino. Vis dėlto vilnietė neatlyžo ir pagalbos prašančios moters telefone įvedė savąjį numerį.

„Ji mane užtikrino, kad kai pasipildys sąskaitą, paskambins“, – tvirtino Agnė, tačiau skambučio taip ir nesulaukė.

Įtarimų sukėlė ne jai vienai

Pagalbos prašiusi moteris leido vilnietei nufotografuoti ir ją pačią, ir nuotraukas bei lapus, kuriuos ji laikė rankose, susegusi į segtuvą. Aukų prašiusi moteris net tvirtino, kad jei nori, gali leisti pabendrauti su berniuku per „Skype“.

Kiek vėliau moteris ją dar kelis kartus matė prie netoliese esančios parduotuvės. „Ji mane pamačius nusisukdavo, o aš jos daugiau ir nebekalbinau. Ji tiesiog klūpėdavo prie parduotuvės ir prašydavo pinigų. Mačiau, kad vienas kitas duoda“, – pasakojo Agnė.

Po kelių dienų Agnė apie tą pačią moterį paskaitė ir rajono gyventojų grupėje feisbuke. „Kaimynai pradėjo rašyti, komentuoti. Buvo vienas įdomus komentaras, kad jai pagalbos siūlė moteris, dirbanti protezų įmonėje. Ji davė pagalbos prašančiai moteriai savo kontaktą, bet ji taip pat nesusisiekė, – pasakojo Agnė. – Kaip suprantu, jai pagalbos nereikia, jai reikia, kad duotų pinigų, o kur tie pinigai nukeliaus– neaišku.“

Vilniuje išmaldos prašanti moteris

Agnė teigė, kad stovėdama prie šviesoforo skaičiavo, kad maždaug ketvirtas asmuo moteriai paaukoja po smulkesnę ar stambesnę kupiūrą. „Kai aš ją fotografavau, ji išėmė pinigus iš įmautės. Ten buvo apie penkiasdešimt eurų. Kai mačiau ją prie parduotuvės, pastebėjau, kad irgi pridėta pinigų, – teigė vilnietė. – Manau, kad per dieną ji apie šimtą eurų susirenka.“

Vilnietė Agnė teigė, kad istorija dalijasi norėdama įspėti apie galimą apgaulę.

Už išmaldos prašymą – baudos

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžejus Dinikis DELFI teigė, kad savivaldybei pagalbos prašanti moteris nėra žinoma ir priminė, kad bet koks išmaldos prašymas ar davimas sostinėje draudžiamas, išskyrus religines apeigas.

Už išmaldos prašymą numatyta administracinė atsakomybė. „Pirmą kartą asmeniui skiriamas įspėjimas, taip pat gali būti pareikšta žodinė pastaba. Padarius pažeidimą pakartotinai – bauda skiriama nuo 140 iki 600 eurų“, – teigė A. Dinikis.

Vilniuje išmaldos prašanti moteris

Dar 2014-aisiais savivaldybė buvo skelbusi, kad per metus už išmaldos prašymą buvo nubausta ar įspėta 16 asmenų, tačiau dabar, DELFI pasidomėjus, kiek žmonių buvo nubausta pastaruoju metu, duomenų nepateikė.

Išmaldos prašymas ir davimas sostinėje draudžiamas

DELFI primena, kad sostinėje ir prašyti išmaldos, ir jos duoti draudžiama jau nuo 2011-ųjų. Vilniaus tvarkos ir švaros taisyklėse jau kelerius metus įrašytas punktas, kuriuo įvardijama, kad draudžiama „prašyti išmaldos ar ją duoti, aukoti“.

Beje, draudimas netaikomas religinėms apeigoms ir kulto ceremonijoms, vykstančioms kulto pastatuose ir aplink juos, o taip pat renginiuose.

Taisyklėse taip pat nurodoma, kad draudžiama prašyti išmaldos ir gatvėje priėjus prie praeivių. Draudžiama rinkti aukas ir už muzikavimą ar kitokius pasirodymus gatvėse ir aikštėse.

Atskiru punktu uždrausta ir įsirengti nuolatines ar laikinas vietas poilsiui, miegui ar gyvenimu po daugiabučių namų balkonais.

Už tvarkos ir švaros taisyklių nepaisymą taikoma administracinė atsakomybė nuo 140 iki 600 eurų.