M.Puida įsitikinęs, kad tokio atvejų augimo jau negalime vadinti atsitiktinumu ar lengvu nuokrypiu – tai esą nauja tendencija.

„Naujų atvejų skaičiai taip šovė į viršų, kad efektyvų R (kiek vienas sergantis užkrečia kitų) galima vertinti esant tarp 1.4 ir 2.2. Tokių skaičių nematėme nuo tų laikų, kai nelabai patikimai duomenis rinko NVSC. (Tiesa vakarykštis incidentas su sutrikusiu duomenų tiekimu gali turėti įtakos dabar analizuojamiems skaičiams, tad analizę reiktų vertinti atsargiai). Tačiau, jei priimsime, kad skaičiai daugmaž teisingi ir R yra apie 2.2, tuomet po 30 dienų jau turėsime 1500 atvejų per dieną. Įdomu, kad mokslininkai vertina, jog Delta atimainos R0 yra apie 5.0, tuomet padauginus iš 50% imunizuotos populiacijos turėtume R=2.5, kas yra arti skaičių kuriuos dabar matome, tad neatmesčiau versijos, kad dabar matome Delta varianto plitimą. Įdomus faktas ir tas, kad Klaipėda įsiveržė į antrą vietą pagal absoliučius atvejų skaičius po Vilniaus, bet žinant, kad Klaipėdos pasiskiepijimo lygis vargiai siekia 37%, tai labai nestebina. Padidėjusi teigiamo testo tikimybė fiksuojama 20-29, 30-39 ir 80+ grupėse. Tad užleidus atvejų skaičiaus augimą dabar, po mėnesio galima turėti nemažai 80+ pacientų“, – savo socialinio tinklo paskyroje rašė Mantas Puida.

Kiek anksčiau šeštadienį Delfi jau pasidalino duomenų mokslininko Vaidoto Zemlio-Balevičiaus įžvalgomis, kurias jis skelbia savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. V. Zemlys Balevičius įsitikinęs, kad jeigu savaitę išsilaikys augantis naujų užsikrėtusiųjų skaičius, bus galima bus laikyti kad ši savaitė yra 4 bangos pradžia.

Mokslininkas džiaugiasi, kad šalies ligoninės šiuo metu tuščios, tai, anot jo, medikams dar leidžia ilsėtis. Tačiau savo įraše V. Zemlys-Balevičius kelia klausimą, ar šį kartą naujų atvejų kilimą seks toks pat hospitalizacijų skaičiaus kilimas.

„Jungtinė Karalystė nusprendė, kad ne ir todėl papildomų priemonių nesiima. Kadangi pas juos skiepytų procentas yra ženkliai aukštesnis, ypač tarp rizikos grupių, tai galima juos suprasti. Nemanau kad Lietuvoje galima taip rizikuoti. Bet laikas viską parodys. Kol
kas ramiai gali gyventi tie, kurie yra paskiepyti. Skiepas apsaugo ne tik nuo COVID19 bet ir nuo poreikio kreipti dėmesį į naujienas apie COVID19. O jos per pusantrų metų turėjo jau visiems nusibost. Taigi nori ramiai gyventi, pasiskiepyk“, – rašo Vaidotas Zemlys-Balevičius.

Kaip skelbia Statistikos departamentas, paskutinių 7 dienų naujų atvejų vidurkis parai – 43.

Naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 000 gyventojų, šiuo metu siekia 18 atvejų. Teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 dienas sudaro 0,7 proc., o galimai imunitetą įgijo jau 49,3 proc. asmenų.
Iš viso iki šiol pasveiko 268140 asmenų, šiuo metu serga – 520.

Praėjusią parą, penktadienį, Lietuvoje patvirtinti 74 nauji koronaviruso (COVID-19) atvejai, mirė vienas žmogus, šeštadienį pranešė Statistikos departamentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (647)