Ispanija – nusikaltėliams palanki terpė

„Ten yra du uostai, į kuriuos suplaukia daugiausia konteinerių iš kitų šalių, iš Pietų Amerikos. Kokainas, kitos narkotinės medžiagos. Ten sulaikomos didžiausios siuntos, bet net ispanai kalba, kad kai kurios siuntos neišplaukia į paviršių, nepaskelbiamos žiniasklaidoje, nes labai didelė tikimybė, kad patys teisėsaugininkai parsiduoda nusikaltėliams ir slepia informaciją“, – laidoje „Delfi tema“ kalbėjo Dailius Dargis, teigdamas, kad viena didžiausių ir vis dar neišspręstų Ispanijos problemų yra korupcija, todėl nusikaltėliai ten randa palankią terpę.

D. Dargis kaip korupcijos Ispanijoje pavyzdį pateikė Sergejaus Bėgliko atvejį. Prieš trejus metus jis buvo sugautas kaip tarptautinės narkobaronų grupuotės narys, tačiau iki šiol Ispanija jo Lietuvai neperduoda. „Kalbama, kad jie „išplovė“ arti 700 milijonų eurų. Mastas yra didžiulis. Kodėl niekaip jo neišduoda Lietuvai? O lietuviai, kiek žinau, ir prokurorai, ir kriminalinis policijos biuras, deda visas pastangas, kad jį susigrąžintų į Lietuvą, bet ispanai nuolat duoda neigiamus atsakymus“, – kalbėjo D. Dargis.

Kriminalinių knygų autorius neslepia, kad lietuviai dėl didelio tautiečių nusikaltimų skaičiaus ir žiaurumo, kurį demonstruoja Ispanijoje, jau turi tamsią dėmę.

Dailius Dargis

Kanapių plantacijos ir grįžtanti XXI a. pradžios kontrabanda

„Pagrindinis lietuvių verslas Ispanijoje, kaip aš sakau, yra žolės augintojų verslas. Jie išsinuomoja kažkokį namą trims mėnesiams ar pusei metų ir tame name padaro kanapių auginimo laboratoriją. Daro vadinamąsias kokaino ekspedicijas – suvadovauja, kad kokainas iš Pietų Amerikos būtų atvežtas į Ispaniją ir paskui iš Ispanijos būtų vežamas į Rusiją, Didžiąją Britaniją, galbūt Skandinavijos šalis ir kartais pasiekia net Lietuvą, – vardijo D. Dargis bei pridūrė, kad yra ir smulkių nusikaltėlių. – Daug tokių, kurie girtauja, tarpusavyje mušasi, atiminėja vienas kito turtą.“

D. Dargis paminėjo, kad ne tik Ispanijoje, bet ir visame pasaulyje vėl didėja įprastų cigarečių kontrabanda. „Jau yra ne vienas atvejis, kai toje pačioje Ispanijoje ar kitose Europos Sąjungos šalyse gaminamos pogrindinės cigaretės, kontrabandinės cigaretės. Tiesiog fabrikai įrengiami ir iš tų fabrikų cigaretės plinta po visą Europą“, – pasakojo kriminalinių knygų autorius, pabrėždamas, kad nusikaltėliai tokia kontrabanda vertėsi prieš kelis dešimtmečius, XXI amžiaus pradžioje. Lietuviai taip pat nėra tik tarpininkai, jie, kartu su grupuotėmis, ir patys užsiima kontrabandinių cigarečių gamyba.

Nebesiburia į grupuotes

D. Dargis, lygindamas ankstesnius nusikaltėlių požymius su tuo, kas vyksta Ispanijoje, pastebi vieną ryškų skirtumą – dabar kriminalinio pasaulio atstovai nebesiburia į grupuotes, nėra tokie lojalūs, kaip būdavo anksčiau. „Atvažiuoja lietuvis, susideda su ispanais, marokiečiais, albanais, – vardijo D. Dargis, pridurdamas, kad dažnai lietuviai mėgsta susidėti ir su rusais ar su linkusiais nusikalsti baltarusiais bei ukrainiečiais. – Tarp jų prasideda nusikalstamas bendradarbiavimas, pavyzdžiui, reguliuoja kokį nors narkotikų krovinį. O tada išsiskiria ir arba po kiek laiko vėl sueina, arba tas lietuvis susideda su kitais.“

Ispanijos policija

Kriminalinių knygų autorius juokauja, kad nusikaltėliai, matyt, jau perskaitė nemažai jo knygų ir žino, kad priklausymas grupuotei dažnai baigiasi 20 metų kalėjime arba bausme iki gyvos galvos, todėl priklausyti kažkokiam ratui ilgą laiką vengia. Pasak pašnekovo, viskas Vakarų pasaulyje vyksta daug paprasčiau – nusikaltėliai susitinka, įvykdo savo susitarimus ir skirstosi. Arba apgauna vienas kitą, todėl toliau kartu nebedirba.

Pasimokę iš praeities klaidų vengia girtis

Grupuotės nyksta, bet kai kurie dalykai nesikeičia. Dažnai šalia tokių vyrų esančios moterys mėgsta pasigirti prabanga, nors tai dažnai ir tampa nemenku informacijos atskleidimu teisėsaugai. „Moterys nori demonstruoti tą prabangą ir kažkaip ta informacija išsprūsta. Žmonės negali susilaikyti. Čia jų esminė problema. Nes Lietuvoje visi, kurie nesilaikė, kurie demonstravo ir puikavosi, šiandien yra likviduoti arba tiesiog sunaikinti“, – tvirtino D. Dargis.

Pasidomėjus, ar tokių vyrų moterys dabar sukasi pramogų pasaulyje, D. Dargis teigė, kad ne, nes suprato, jog tai dėmesio pritraukimas ir kada nors žurnalistai išsiaiškins, kas tie vyrai, lydintys garsias moteris. Ir nors kai kurie vyrai mėgsta į save atkreipti dėmesį, atsiranda ir tokių, kurie stengiasi maskuotis. „Važinėja „Lamborghini“ įvairiausiais numeriais, važinėja modifikuoti BMW ir dar kitų markių automobiliai. Bet, kiek žinau, tie, kurie labai mėgsta konspiracijas, šiai dienai sėda į „Tesla“, nes sako, kad „Tesla“ niekas nemato. Ir dar užsideda akinukus. Ne nuo saulės, o paprastus. Sako, kad labai gerai maskuoja, – šyptelėjo D. Dargis. – Gudrėja visos taktikos.“

Grįžta su krepšiais, prikimštais grynųjų

Pandemijos pradžioje pats D. Dargis teigė, kad teko girdėti istorijų, kai užsienyje iš nusikaltimų turtus susikrovę lietuviai grįžę į gimtinę tiesiog grynais pinigais pirko ne po vieną, o daugiau nekilnojamojo turto objektų. Šį kartą jis papasakojo dar labiau stebinančių lietuvių taktikų. „Esu girdėjęs ne vieną istoriją, kai statytojai gauna pasiūlymų iš nusikalstamo pasaulio atstovų, – teigė D. Dargis. – Atveža visą kuprinę arba sportinį krepšį pinigų kupiūromis po du ar penkis šimtus ir sako, kad aš tau duodu milijoną, investuok į statybas, kažkada atsiskaičiuosime. Tokių pavyzdžių yra ne vienas ir ne du. Manau, yra žmonių, kurie ryžtasi tokiam dalykui ir vykdo susitarimus. Ten vaikšto didžiuliai pinigai ir jiems reikia realizuoti tuos pinigus.“

„Deja, prieš didelius pinigus neatsilaiko daugelis. Moralė pas žmones baigiasi ties pamatytais skaičiais tame krepšyje“, – tvirtino laidos „Delfi tema“ svečias.

Kristina Pocytė, Dailius Dargis

Per mėnesį – 50 tūkstančių eurų ir daugiau

O apie kokius pinigus kalbama? Kokias sumas uždirba kanapių auginimu arba narkotikų siuntų koordinavimu užsiimantys lietuviai Ispanijoje? „Įvairiai, pagal rangą. Bet tie viršūnėlėse (ne tie, kurie prižiūri šiltnamius, bet tie, kurie prižiūri visą schemą) per mėnesį gali uždirbti ir 50 tūkstančių eurų. Ir netgi daugiau“, – kalbėjo D. Dargis.

Prognozuodamas, kaip toliau gali vystytis nusikalstamas pasaulis Ispanijoje, D. Dargis įvardijo, kad dar liko nepaliestų sričių: „Manau, kad prasidės naujos tendencijos. Lietuviai dar nedalyvauja finansinėse machinacijose, kompiuteriniuose nusikaltimuose, nes į tai pernelyg rankas sukišę patys ispanai. Manau, kad ateityje mes ir tokių naujų nusikaltimų išvysime, kad prasuko kokią nors finansinę piramidę, pavogė milijonus ar net milijardus.“

Kad Ispanijoje prasideda naujas lietuvių etapas, D. Dargio teigimu, rodo ir nemenkas lietuvių noras ten persikelti ir savo gyvenimą, ir verslus. Ir tai daro ne tik nusikalstamo pasaulio atstovai. Į Ispaniją bent jau tam, kad saulėtoje šalyje praleistų tamsią ir niūrią lietuvišką žiemą, keliasi ir verslininkai, ir notarai.

„Pastaruoju metu, prasidėjus karui Ukrainoje, vėl tokia savotiška lietuvių invazija. Atvažiuoja ne tik nusikalsti linkę lietuviai, bet ir rimti verslininkai, netgi kelių didžiųjų kompanijų savininkai, kurie nori Lietuvoje esantį verslą perkelti į Ispaniją, nes neva ten jaučiasi saugiau, ten šilčiau ir smagiau ar dar velnias žino kaip“, – pokalbį baigė kriminalinių knygų autorius ir žurnalistas D. Dargis.

Daugiau D. Dargio tekstų galite skaityti „Delfi plius“ platformoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją