Tačiau socialiniuose tinkluose pasklido žinia, kad Radviliškyje dėl susirgusios buhalterės išmoka vaikams bus pradėta pervesti ne liepos 23 d., kada buvo gauti pinigai iš centrinės valdžios, bet tik liepos 27 d. Nors ir savivaldybės šiuos pinigus turi šeimoms pervesti iki liepos 31 d., tačiau pradėta nuogąstauti, kad pinigai gali nutekėti ne ten, kur priklauso.

Radviliškio savivaldybės meras Antanas Čepononis „Delfi“ teigė, kad neįžvelgė problemos dėl to, jog išmokos pradėtos pervesti vėliau.

Antanas Čepononis

„Taip, pateikėme tokią informaciją, kad socialinės paramos skyrius išmokės šiuos pinigus pirmadienį, kadangi buhalterė po operacijos turėjo ligonlapį. Nematau problemos dėl vienos dienos. Pavyzdžiui, jeigu būtų pervedusi centrinė valdžia tik šiandien, problema būtų, ar ne?

Aš apklausiau kokius penkiolika ar dvidešimt žmonių iš to sąrašo, kas turėjo gauti šią paramą, ir visi manęs klausė, palaukite, o kur problema? Aš atsakiau, kad man dėl to kėlė problemą. Taigi, jeigu jums įdomu, žmonės nesiskundė, kad vėliau buvo pervedami pinigai“, – aiškino meras.

Jo teigimu, vakar visos išmokos vaikams buvo pervestos iki paskutinio cento, o tokių šeimų, kurioms priklausė šie pinigai, savivaldybėje yra 3873.

SADM Komunikacijos skyriaus vedėja „Delfi“ patikino, kad lėšas Socialinių paslaugų priežiūros departamentas į savivaldybių sąskaitas pervedė dar liepos 23 d. ir tų pinigų savivaldybės kitoms reikmėms negalės naudoti.

„Vienkartines išmokas vaikams savivaldybių administracijos turi išmokėti iki liepos 31 d. – taip yra numatyta įstatyme. Vienkartinės išmokos mokamos iš valstybės biudžeto lėšų. Lėšos, skirtos vienkartinėms išmokoms vaikams, kitiems tikslams panaudotos negali būti. Radviliškio rajono savivaldybė ministeriją informavo, kad mokėjimai pirmadienį jau buvo vykdomi“, – sakė ji.

„Delfi“ primena, kad skirti vienkartines išmokas vaikus auginančioms šeimoms pasiūlė prezidentas Gitanas Nausėda. Seimas tai numatantį įstatymą priėmė birželio pradžioje. Kiekvienam vaikui iš nepasiturinčių šeimų ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia išmokama vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.

Kaip ir vaiko pinigus, vienkartinę išmoką skiria ir išmoka savivaldybių administracijos. Tai yra daroma automatiškai ir tėvams nereikia pildyti atskiro prašymo.

Jeigu šeima, gaunanti išmoką, patiria socialinę riziką, išmoka bus mokama tokiu pat būdu kaip ir vaiko pinigai, pavyzdžiui, nuperkant maisto produktų, apmokant vaiko darželio ar būrelių išlaidas, ar skiriant socialines korteles apsipirkti maisto.

Ši vienkartinė išmoka neturės jokios įtakos kitoms gaunamoms išmokoms ar kompensacijoms, pavyzdžiui, piniginei socialinei paramai – išmoka nebus įskaičiuojama į gautas pajamas.

Vienkartinės išmokos mokamos iš valstybės biudžeto. 120 eurų išmoką gaus apie 374,1‬ tūkst. vaikų, o 200 eurų – 133,6 tūkst.