Kaip sakė valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis, vienas pagrindinių pagalbos šeimai įrankių, numatytų kitų metų biudžeto projekte, yra vaiko pinigai. Planuojama, kad kitąmet kiekvienam vaikui jie sieks 30 eurų, ateityje šią sumą ketinama dar didinti.

„Manau, kad po kelerių metų mes turėsime pakankamai apčiuopiamas sumas, kad šeimos tikrai jaustų valstybės paramą“, - sakė R. Karbauskis.

Taip pat, pasak jo, biudžeto projekte yra numatyta eilė priemonių, kurios skirtos mažinti socialinę atskirtį - minimalaus atlyginimo, neapmokestinamo minimumo didinimas.

„Kalbant apie jaunų šeimų klausimą, lėšos kompensuojant pirmo būsto įsigijimą regionuose, yra didinamos iki 15 procentų. Tą reikia didinti toliau, nes 15 proc. dar yra per mažas procentas, kad atsirastų interesas kurtis regionuose. Matyt 25-30 proc. būtų tai, kada žmonės jį laikytų motyvu. Per vienus metus to padaryti neįmanoma, bet žingsniai yra teisinga kryptimi“, - sakė R. Karbauskis.

Siūlymų vis daugėja

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas, Žygimantas Pavilionis ir Audronius Ažubalis įregistravo pasiūlymą Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo projektui, pagal kurį 2 vaikus auginančioms šeimoms būtų taikomas ne 15 proc., o 10 proc. GPM tarifas, tris ir daugiau vaikų – ne 15 proc., o 5 proc. GPM tarifas.

Laurynas Kasčiūnas

Ž. Pavilionis sako, kad įgyvendinus siūlomus pokyčius, du vaikus auginančio ir vidutines pajamas, t. y. maždaug 830 eurų per mėnesį, gaunančio asmens grynosios mėnesio pajamos padidėtų nuo 703,55 iki 748,80 eurų, lyginant su dabartine GPM sistema. Tris vaikus – nuo 733,55 iki 857,05 eurų.

Vyriausybė yra pasiūliusi nuo 310 iki 380 eurų padidinti neapmokestinamą pajamų dydį (NPD), bet atsisakyti papildomo NPD už vaikus, tačiau numatomi 30 eurų dydžio vaiko pinigai.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderis Gintautas Paluckas teigė, kad partijos atstovai siūlys ne tik įvesti 30 eurų vadinamuosius vaiko pinigus, bet ir palikti neapmokestinamųjų pajamų dydžio lengvatą vaikus auginantiems tėvams.

Gintautas Paluckas

Siekiant mažinti skurdą, LSDP frakcijos Seime narė Dovilė Šakalienė su kolegomis iš kitų frakcijų taip pat yra įregistravusi Civilinio kodekso pataisas, kuriomis siūloma padėti įsiskolinusiems asmenims. Vienas pagrindinių siūlymų – leisti skoloms atskaičiuoti ne daugiau 20 proc. lėšų iš darbo užmokesčio ar išmokų, neviršijančių minimalios algos. Šiuo metu atskaitymai gali sudaryti iki 50 proc. iš pajamų, viršijančių minimalią algą, siūloma nuskaityti ne daugiau nei 50 proc., nors šiuo metu leidžiama iki 70 proc.

D. Šakalienė pasiūlė skirti 4 mln. Specializtuotų pagalbos centrų programai. Šie centrai teikia pagalbą nuo smurto nukentėjusiems asmenims, kurių dauguma yra moterys su vaikais.

Rasa Budbergytė, D. Šakalienė, Juozas Olekas pateikė pasiūlymą taikyti papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (PNPD) už vaikus ne tik tėvams, įtėviams, bet ir vaikų globėjams.

Norėtų mažiau politikavimo

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė labai sveikintinu vadino siūlymą, kad GPM reaguotų į išlaikomų asmenų skaičių.

„Pajamų apmokestinimas privalo reaguoti į išlaikomų asmenų skaičių. Lietuvoje tos reakcijos yra labai nedaug, nes pas mus „Sodroje“ nėra nulinio tarifo ir nuo pirmo cento, ypač nuo atlyginimo, mes mokame pilnus mokesčius. Tos pajamos beveik nereaguoja į išlaikomus asmenis. Tai yra nelogiška“, - kalbėjo R. Žemaitė.

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė taip pat pasidžiaugė, kad yra grįžtama į ikikrizinį lygmenį ir vaiko pinigai tampa universalia išmoka, kuri bus mokama kiekvienam vaikui.

„Vaiko pinigai yra pagarba piliečiui, ir tai yra labai gerai, nes iš principo veikia kaip mokesčių lengvata, bet suma turėtų būti bent jau valstybės remiamų pajamų dydžio, kuris dabar yra 102 eurai. Tiek iš principo vaikui ir reikia. Turime gerą rodiklį, kurį galime panaudoti išmokai vaikui“, - sakė R. Žemaitė.

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė norėtų, kad išmokų klausimais būtų mažiau politikuojama.

„Norėtųsi, kad kuo daugiau rodiklių būtų susieti tarpusavyje, kad politikai negalėtų atėjus rinkimams arba kitam biudžetui mojuoti savo gražiomis partijų vėliavėlėmis ir sakyti: štai kokie mes geri, pridėjome penkis arba septynis eurus“, - sakė R. Žemaitė.