Viena iš kliūčių pamatyti, kad artimasis galvoja apie savižudybę, yra klaidingi įsitikinimai. Šiems įsitikinimams paneigti išleista knyga.

Idėja išleisti tokią knygą kilo Seimo nariui Mykolui Majauskui. Jis neslepia, kad ši intencija kilo iš jo asmeninių patirčių.

„Pati knyga yra be pavadinimo, nes turbūt nėra žodžių, kuriais galima aprašyti tą netekties skausmą, kurį žmonės išgyvena netekdami artimojo po jo savižudybės. Aš pats netekau tėčio – Viktoro Majausko – prieš beveik dvejus metus. Kreipiausi pagalbos pas specialistus klausdamas, ką reikėtų daryti, kad tokių situacijų gyvenime būtų mažiau, kad žmonėms nereikėtų to išgyventi“, – prisimena Seimo savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas.

Visi specialistai pasiūlė jam perskaityti danų autorės Inger Anneberg knygą „Sielvartas po savižudybės“. Pasak M. Majausko, knyga jo „neužkabino“, nes ji parašyta prieš 15 metų apie įvykius, kurie vyko prieš 50 metų, o ir Danijos socialinė aplinka labai skiriasi nuo Lietuvos. Taip Seimo nariui kilo mintis, kad tokią knygą, tik jau apie įvykius Lietuvoje, reikia išleisti ir čia.

Kaip prisimena M. Majauskas, jis buvo nustebintas, kai paskelbus, kad ieškoma tikrų, neanoniminių artimųjų pasakojimų apie būseną po artimųjų savižudybių, į jį kreipėsi šimtai žmonių. Knygą sudaryti jis pavedė Elvyra Kučinskaitė.