„Tai buvo jos gyvenimo tikslas“, – trečiadienį Vilniaus apygardos teisme pareiškė Sirinos slapyvardį turėjusi mergina.

VSD dirbanti ir valstybės saugoma jauna mergina, kurios tapatybė yra laikoma valstybės paslaptimi, E. Kusaitės baudžiamojoje byloje yra viena iš svarbiausių liudytojų – ji kartu su klaipėdiete kelis mėnesius gyveno viename bute ir veikdama pagal nusikalstamos veiklos imitavimo modelį fiksavo visus jos veiksmus.

„Įrašus dariau tik tada, kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, anksčiau tokios galimybės net neturėjau – Eglė mane nuolat tikrindavo, todėl tik raštu darydavau pranešimus apie teigiamas ir neigiamas jos pažiūras“, – nurodė liudytoja.

Mergina teigė, kad su E. Kusaite susipažino viename internetiniame portale. Sirinos vardu prisistačiusi mergina teigė parašiusi skelbimą, kad ieško bendraminčių, nes neseniai priėmusi islamą neturi draugų, o artimieji jos nepalaiko. Kieno nurodymu ji pasiskelbė internete, liudytoja neatsakė, tačiau patikino, jog su E. Kusaite bendrauti pradėjo 2008-aisiais, nuo 2009-ųjų kovo iki birželio kartu su ja gyveno viename bute, o rugsėjo 9 ir 23 d. slapta fiksavo abipusius pokalbius.

Mergina sakė, kad pradėjusi artimai bendrauti su E. Kusaite suprato, jog ši palaiko glaudžius ryšius su musulmonais ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Be to, kaltinamoji esą bandė verbuoti vieną savo klasiokę Laurą bei draugę Neringą, kuri domėjosi, bet dar nebuvo priėmusi islamo.

Agentė siekė pakeisti E. Kusaitės pasaulėžiūrą

Pasak liudytojos, E. Kusaitė save laikė šachide, tačiau ja ne iš karto pasitikėjo – esą tikrino, ar ši neturi kokių nors įtartinų daiktų.

„Mano tikslas buvo prevencija, pakeisti Eglės nuomonę apie islamo tikėjimą, nebuvo jokių provokacijų, buvo tik vykdoma tarnybinė užduotis pagal įstatymą“, – tikino Sirina.

Mergina teigė, kad E. Kusaitė artimus ryšius palaikė su Maskvoje gyvenančia Aiša Magmadova, o jos brolis Apti jai atsiuntė 500 JAV dolerių kelionei į Rusijos sostinę.

„Ji ketino išvykti į Rusiją, paskui – į Čečėniją ir tada kartu su Aiša tapti šachidėmis – susisprogdinti Rusijos karinėje bazėje, – kalbėjo liudytoja. – Iš pradžių ji minėjo, kad susisprogdins prie Rusijos Dūmos, tačiau vėliau savo poziciją pakeitė, nes dabar Rusiją valdo jau nebe V. Putinas. Tai girdėjau iš jos pačios lūpų“.

Pasak liudytojos, E. Kusaitė susisprogdinti karinėje bazėje ruošėsi dėl to, kad „vadovaujantys Rusijos kariai žudo čečėnus“.

„Jeigu ji sakydavo susisprogdinsiu, tai visuoment tyliau, nei prieš tai kalbėdavo, o žodį „šachidas“ pasakydavo tik vėliau ir tai jį pakeitusi į žodį „šachmatininkas“ – ji dažnai save vadindavo šachmatininke“, – patikino mergina.

Kompiuteryje rodė, kaip nupjaunamos galvos

„Aš tai vistiek įvykdysiu, žinau, ko noriu savo gyvenime“, - E. Kusaitės žodžius teisme pakartojo Sirina, patikinusi, jog kaltinamosios ne kartą pasakyti žodžiai „buvo tikri ir prasmingi“.

Pasak jos, kartą E. Kusaitė jai parašė SMS žinutę – esą dabar žiūri televizorių, nes Maskvoje prie teatro buvo įvykdytas teroro aktas. „Tikiuosi, kad tai nebuvo Aiša“, – rašė E. Kusaitė.

„Aš Eglei sakiau, kad tu ne tokia, tau to nereikia daryti, yra kitas kelias, galima sukurti šeimą, auginti vaikus, bet ji sakydavo, kad tai yra rojus, o vaizdai, kuriuos mes matome po sprogdinimų, tėra tik reginys – mes matome tik baisiai ištaškytus kūnus“, – kalbėjo liudytoja.

Ji taip pat prisiminė, kad kartą savo namuose E. Kusaitė kompiuteryje rodė vaizdus, kaip yra nupjaunamos galvos. „Tada aš labai pasibaisėjau“, – neslėpė įslaptinta liudytoja.

Sirina taip pat patikino, kad būtent jos pastangomis buvo užkirstas kelias E. Kusaitei išvykti į Rusiją. „Mano tikslas buvo sužinoti, ar ji tikrai išvyksta, ar nepakeitė savo pozicijos, Eglė man žadėjo, kad praneš“, – kalbėjo liudytoja.

E. Kusaitė: tai kliedesiai, V. Putinui nejaučiu nei meilės, nei nemeilės

Įslaptintos liudytojos asmens tapatybės teismas E. Kusaitei ir kitiems proceso dalyviams neatskleidė, jos teisme net ir nematė – mergina buvo apklausta specialiose slaptose teismo patalpose. Ją į teismą atlydėjo du kaukėti pareigūnai. Kaltinamoji įsitikinusi, kad Sirina gyvena Panevėžyje.

Po teismo posėdžio paklausta, kaip vertina jai nepalankius liudytojos parodymus, E. Kusaitė sakė: „Kaip čia vertinsi, tokių nesamonių aš dar iki šiol negirdėjau, pripliurpė, kad aš ir pjaustytas galvas rodžiau, siaubas, didžiausio lygio nesamonė“.

E. Kusaitė teigė, kad Sirina buvo gavusi slaptą užduotį – užmegzti su ja kontaktą.

„Man pasakė kita saugumietė – tokia Aiša, kad su ja susipažinčiau, davė jos numerį, sakė, paskambink, jai reikia pagalbos, – kalbėjo klaipėdietė. – Nežinojau, kuo jai galiu padėti, ji sakė, kad reikia laikinai gyvenamosios vietos, todėl apgyvendinau ją pas save, o ji viską įrašinėjo ir perfabrikavusi panaudojo kaip įkalčius prieš mane.

Nežinojau, kad ji yra saugumietė, kad ji mane taip apvarys, viskas, ką ji šneka, yra melas. Esu tiek apstulbusi, niekaip negaliu atsigauti, esu be galo pikta ant jos, ji gi matė, kad grįžusi iš Vokietijos buvau psicholgiškai silpna ir paveikta medikamentais... Įtariu, kad ji ir dėdavo juos į maistą, nes pati niekuomet nevalgydavo savo maisto. Ji aiškino, kad jau papietavau, kol gaminau, o aš pastebėjau, kad pavalgau ir maždaug po pusvalandžio pradeda skaudėti galvą. Iš pradžių net neatkreipiau dėmesio, atrodė, kaip čia žmogų įtarinėsi, ji atrodė normalus žmogus, tik baikšti, visko bijojo, esą islame yra naujokė, vaidino labai kuklią“.

E. Kusaitė tikino, kad Sirinos kalbos apie ketinimą susisprogdinti Rusijos Dūmoje yra kliedesiai. „Ji kliedi, nėra jokių įrodymų, ji pati nuolat mane provokavo ant tų kalbų“.

Paklausta, kodėl jai užkliuvo buvęs Rusijos prezidentas V. Putinas, E. Kusaitė sakė: „Nėra nei meilės, nei nemeilės, aš neutrali tam žmogui kaip žmogui, bet, aišku, kai kurių jo veiksmų nepateisinu, tai – natūralu, aš nelendu į politiką“.

DELFI primena, kad E. Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą sprogdinant save strateginės reikšmės objekte, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekiant, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių – susisprogdinimo metu būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.