„Išsiunčiau Valdybai visuomenėje gerbiamų teisininkų išvadas dėl teisinio reguliavimo. Reikia išskirti keletą pagrindinių dalykų: mes nekalbame ir nekvestionuojame karantino reikalingumo. Liga, kuri užpuolė pasaulį, kitaip nesuvaldoma kaip tik karantinuojant.

Antras dalykas, teisininkai sutaria, kad Vyriausybė turėjo reaguoti greitai, ir ji turėjo reaguoti priimdama sprendimus Vyriausybės posėdyje. Klausimas – ar situacijos pratęsimas turi vykti Vyriausybėje ar Seime“, - sakė G. Landsbergis.

Pasak jo, teisininkai, su kuriais konsultuotasi, linkę kreipti nuomonę, kad Seimas turėtų pratęsinėti.

„Forma yra diskutuotina. Situacija dar kelia klausimų. (…) Pagrindinė problema yra galimos teisinės pasekmės po karantino. Įstatymai numano ribojimų proporcingumą – ribojimai turi būti proporcingi žalai. Tai gali nustatyti tik teismas“, - sakė G. Landsbergis.

Politikas nuogąstavo, kad teisiškai tvarkingai nesutvarkius situacijos, valstybė gali sulaukti kreipimusi dėl žalos atlyginimo. Jis prašė, kad į situaciją įsigilintų Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Degutienė: situaciją išspręstų sprendimas dėl nepaprastosios padėties

TS-LKD frakcijos narė Irena Degutienė išsakė nuomonę, kad daug klausimų išspręstų Seimo sprendimas dėl nepaprastosios padėties . Parlamentarė kėlė klausimą Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, ar buvo apie tai kalbėta su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu.

„Tuo labiau, kai matome žmones, kurie grįžta ir nesilaiko karantino taisyklių, o policininkai sako, kad neturi galimybės jų sutvardyti. Jei būtų nepaprastosios padėties įstatymas, tai būtų įvedama viešosios tvarkos komendatūra, tada yra aiškūs teisiniai instrumentai“, - kalbėjo I. Degutienė.

Vyriausybė nemato būtinybės imtis kraštutinių sprendimš

Premjero patarėjas Donatas Matuiza per posėdį teigė, kad nepaprastoji padėtis yra kraštutinė priemonė, ir Vyriausybė nemato būtinybės jos įvedinėti.

Jis priminė, kad pirmadienį ryte sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga priėmė sprendimą, kad visi grįžtantys bus privalomai izoliuojami.

„Ieškome visokių sprendimų“, - sakė D. Matuiza.

Socialdarbietė Irena Šiaulienė irgi per posėdį pasisakė, kad jos manymu nereikėtų imtis kraštutinių sprendimų – skelbti nepaprastąją situaciją.

Prašo komiteto pozicijos

Seimo Valdyba nusprendė dėl krizės valdymo teisinių pagrindų įvertinimo paprašyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pozicijos

Taip pat nusprendė prašyti Vyriausybės tobulinti Užkrečiamųjų ligų įstatymą.